Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, Robson24 napisał:

Miałem na mysli kolegi dziali który omija modulacją100%mocy 

Super macie ja tez chce dzwignac tm kotła pracy ,ale narazie działam by sobie przechodził z 50% na częste 30%

Bo narazie mam najwiecej pracy na 50%

Przy h2-14 h1-11 h15

To podnies h2 i h1, uzyskasz większa bezwładność palnika, nie lekaj się  wysokiej temp pracy. Sprzęt ma mało wody w sobie, lubi wysoką temp. Ja nie słucham opinii, że bez potrzeby grzeje się wodę w kotle. Zawsze możesz zrobić eksperyment. Podnieś temp pracy, tylko nie na chwilkę, i posłuchaj jakie dźwięki z palnika odchodzą. Nawet przy większych przerwach słychać, że się pali. Jest leprzy przepływ powietrza przez kocioł. Spalinami przestałem się przejmować, tlenem także, ważne, żeby nie był niższy niż zadana i przesadnie wysoki, tak ponad 16%. 

Opublikowano

Sprawdź, możesz h2 zostawić. Ale h1 dał bym niżej, 7-8 na początek. Woda będzie cieplejsza, będzie miała większą bezwładność przy mieszaniu się z chłodniejsza z powrotu, a palnik też powinien podgonic wyżej. Tylko nie zrazaj się na początku, na pewno nie pojwCi więcej paliwa. 

Opublikowano

Nie do końca. Wodę na 50% podgrzeje w układzie. Wybór należy do Ciebie, nie chcesz, ne zmieniaj, nie namawiam. Tylko podajemy Ci nasze wyniki obserwacji. 

Opublikowano

Witam

Zima u mnie pełną parą. w dzień -3 w nocy do -10. piec sf 22kw z sprzęgłem 280m2 całość grzejniki + 400 l CWU dziennie . Jakie proponujecie ustawienia bo na chwilę obecną spalanie powyżej 35 kg na dzień. Już sam nie wiem jak go ustawić czy pogodówka czy na sztywno czy w harmonogramie. Jakieś sugestie. Na chwilę obecną mam mniej więcej tak:

100%: 4/6 60%

50%: 4/16 45%

30%: 4/42   30%

Sonda ustawiona na 22%,

piec 75 hist pieca 15, H.1=7 H.2=10,

Mieszacz 45 z obniżeniem 4,

pracuje wg harmonogramu od 16:00-22:00 i 4:00-10:00 22 stopnie w pozostałym czasie 21,5 ,

CWU 55 i obniżenie w nocy 5.

blokady od termostatu wyłączone piec chodzi 24/h z czyszczeniem co 6h

Opublikowano

Kolega @pawellll jakiś czas temu opisał, jak powinna wyglądać praca, modulacja i zależność między zapotrzebowaniem na energię cieplną budynku, a praca na poszczególnych mocach. Zobaczcie jaką trzyma temp pracy także on. 

Jeśli nowi użytkownicy zrozumieją, że nie warto i nie ma takiej potrzeby walczyć na siłę z tym, aby kocioł pracował głównie na 30% w każdych warunkach, to będzie im się żyło lepiej:).  U jednych będzie pracował dłużej u innych częściej będzie modułowal. To wszystko zależy od charakterystyki budynku, instalacji. Ta walka jest przegrana. Można oczywiście np zadać do mocy 30% ustawienia z mocy 50% i będzie wtedy pykal na 30%, poprawi nam to liczniki, tylko czy warto? 

Opublikowano
6 minut temu, tomekkalata1986 napisał:

Witam

Zima u mnie pełną parą. w dzień -3 w nocy do -10. piec sf 22kw z sprzęgłem 280m2 całość grzejniki + 400 l CWU dziennie . Jakie proponujecie ustawienia bo na chwilę obecną spalanie powyżej 35 kg na dzień. Już sam nie wiem jak go ustawić czy pogodówka czy na sztywno czy w harmonogramie. Jakieś sugestie. Na chwilę obecną mam mniej więcej tak:

100%: 4/6 60%

50%: 4/16 45%

30%: 4/42   30%

Sonda ustawiona na 22%,

piec 75 hist pieca 15, H.1=7 H.2=10,

Mieszacz 45 z obniżeniem 4,

pracuje wg harmonogramu od 16:00-22:00 i 4:00-10:00 22 stopnie w pozostałym czasie 21,5 ,

CWU 55 i obniżenie w nocy 5.

blokady od termostatu wyłączone piec chodzi 24/h z czyszczeniem co 6h

Mi przy takich warunkachch palił ok 25-28kg/doba, a budynek mniejszy, kocioł i cwu. Zastanów się nad wyrównaniem temp, bez obnizeń w harmonogramie. Może Twój budynek nie lubi obnizeń, za dużo trzeba gonić temp obniżoną. Jak za gorąco, to ustaw 21,8, a jak nie, to ciągle, ale jedna temp. 

Opublikowano
31 minut temu, Giz napisał:

Kolega @pawellll jakiś czas temu opisał, jak powinna wyglądać praca, modulacja i zależność między zapotrzebowaniem na energię cieplną budynku, a praca na poszczególnych mocach. Zobaczcie jaką trzyma temp pracy także on. 

Jeśli nowi użytkownicy zrozumieją, że nie warto i nie ma takiej potrzeby walczyć na siłę z tym, aby kocioł pracował głównie na 30% w każdych warunkach, to będzie im się żyło lepiej:).  U jednych będzie pracował dłużej u innych częściej będzie modułowal. To wszystko zależy od charakterystyki budynku, instalacji. Ta walka jest przegrana. Można oczywiście np zadać do mocy 30% ustawienia z mocy 50% i będzie wtedy pykal na 30%, poprawi nam to liczniki, tylko czy warto? 

Rozumiem ta tylko dązę by według licznika z przewagą był na 30% 

A jak narazie mam dosyć więcej godz na 50%i i wiadomo coza tym idzie wieksze spalanie

Opublikowano

Rozumiem. Ale wiedz, że taka praca może być uzależniona od wielu czynników. Dużo daje regulacja instalacji. Odpowiednie ustawienie przepływów, kryzowanie w grzejnikach. Daj też podgrzać wodę dłuższy czas. U Ciebie za krótki może być czas pracy na 50%. Nią zdąży jeszcze podgrzać całego zładu, a już przechodzi na30%, a tutaj nie da rady w tych warunkach. Bo chyba w tej chwili moc jest potrzebna większą niż przy sf15, 4,5kw. Zobaczysz, że jak dłuzej podgrzeje na 50%, to i dłużej popracuje na 30%. To wszystko się zbilansune. Jak masz 26s przerwę na 50%,to nie jest tragicznie, jest naprawdę duża. Mi serwisant ustawil przy rozruchu 32s na 30%, 16s na 50/Tutaj dopiero była jazda. Wykorzystaj prawa fizyki, w tym układzie bezwładność palnika i zładu. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Bisiasty napisał:

Mam podobny metraż, można wiedzieć jakie spalanie po zimie?

Wysłane z mojego SM-T580 przy użyciu Tapatalka

Sprawdziłem, od 01.09.18 do 30.04.19, spalone 269 worków, tj 4035kg.

I w tamtym roku od 01.09 do 30.11 z cwu, z przerwami w we wrześniu wyszło 71 worków, a w tym roku od 29.06 do 30.11 z ciągłym grzaniem cwu wyszło 72 worki. 

Edytowane przez Giz
  • Lubię to 1
Opublikowano

Giz sprawdzałeś teraz u siebie czy ten alarm niskiego paliwaCi się włączy na panelu w pokoju bo jeszcze kazali mi czekać na odpowiedź bo nie wiedzą co jest grane. 

Opublikowano

Kurde, nie sprawdziłem, miałem sporo spraw na głowie. Ale chodzi Ci o alarm dźwiękowy? Wydaje mi się, że chyba jest, na pewno o całkowitym braku. Sprawdź w ustawieniach na ecosterze w ikonce dźwięk. Tam jest włącz i wyłącz i to dotyczy alarmów. Może masz wyłączony dźwięk. 

Opublikowano (edytowane)

To wszystko mam włączone poczekam co mi powiedzą 

Edytowane przez gwint
Opublikowano

To wszystko mam włączone poczekam co mi powiedzą te 94%to ustawiłem na próbę w ustawieniach alarmowych i sam widzisz że nic nie pokazuje. 

Opublikowano

Ale też tak masz jak na filmiku? 

Opublikowano

Ale tak na pewno nie powinno być wiem bo na poprzednim sterownik był alarm i komunikat. 

Opublikowano
Sprawdziłem, od 01.09.18 do 30.04.19, spalone 269 worków, tj 4035kg.
I w tamtym roku od 01.09 do 30.11 z cwu, z przerwami w we wrześniu wyszło 71 worków, a w tym roku od 29.06 do 30.11 z ciągłym grzaniem cwu wyszło 72 worki. 
Dzięki za dane. Zobaczymy po zimie jak bedzie u mnie. Ale jak bedzie około 5-5,5 tony to będę zadowolony!

Wysłane z mojego SM-T580 przy użyciu Tapatalka