Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Do Sprawdzenia I Oceny.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, proszę o sprawdzenie i porady instalacji w moim domku, wydaje mi się, że jest błąd (śledząc wasze rady tak mi się zdaje), ale nie znam się na tym. Dodam, że wszystko działa, woda ciepła jest i grzejniki wszystkie też ciepłe, ale zawór chyba nie spełnia swojego zadania, to tylko moje przypuszczenia. Na górze jest 6 grzejników a na strychu naczynie. A i ten zawór mi nie daje spokoju, gdyż jest w instrukcji jest, że z kotła powinien być półkole a u mnie zamontowali z kotła na kwadraciku. Jeśli trzeba mogę zamieścić więcej zdjęć.

Z góry dziękuję.

post-8788-1252697121_thumb.jpg

post-8788-1252697633_thumb.jpg

post-8788-1252697703_thumb.jpg

post-8788-1252697910_thumb.jpg

post-8788-1252697947_thumb.jpg

Opublikowano

według mnie jest źle podłączony zawór ponieważ nie jest potrzebne obejście z wyjścia z pieca na zasilanie grzejników gdyż w takim przypadku ten zawór nie spełniea swojej roli, twój fachowiec nie wiedział jaka jest zasada działania tego zaworu, traeba zlikwidować to obejście i będzie ok, wtedy będziesz mógł regulowqać i temperaturę na grzejniki oraz temperature powrotu

Opublikowano

Pompa CO powinna być za zaworem 4-d na zasilaniu co. Poza tym jeśli się nie mylę to powrót bojlera masz podłączony do powrotu CO za zaworem 4-d a powinien być do powrotu pieca. Odpowietrzenie zasilania bojlera też cokolwiek wątpliwe powinno być w najwyższym punkcie- na prostej za zaworem zwrotnym. To obejście zaw. 4-d trzeba zlikwidować a jeżeli instalacja może pracować grawitacyjnie to z wyjścia pieca zawór różnicowy ( ułatwi też odpowietrzanie pieca ) na zasilanie CO ( za pompą ) a powrót CO przez zawór zwrotny klapkowy ( montować poziomo ) do powrotu pica - można tu wykorzystać cześć obecnego podłączenia powrotu bojlera. Jeśli nie może- co byłoby niewskazane to na wyjściu pieca zamiast kolanka trójnik z odpowietrznikiem. Czy instalacja jest otwarta czy zamknięta bo widzę zawór schładzający to mam wątpliwość jeżeli otwarta to byłoby najlepiej naczynie wzbiorcze podłączyć osobną rurą ( fi wew. nim. 25 mm ) bezpośrednio do wyjścia pieca. Tyle na razie.

Opublikowano

Układ jest otwarty, a wężownica jest podłączona do układu i na górze z naczynia do kanalizy, gdyż jest to w piwnicy i nie ma tam kanalizy, ale można na upartego na dwór tylko, że może zimą zamarznąć. Do naczynia idzie ta sama rura co do grzejników.

Opublikowano

na bank masz zile podłączony zawór czwór drożny oraz pompę .pompa za zaworem na zasileniu tak jak kolega opisuje ,zlikwiduj obejście bo i tak grawitacyjnie nie pójdzie naczynie prosto od kotła, rura 28cu

Opublikowano

Mimo wszystko wyjście schładzania lepiej poprowadzić pod górę do kanalizy. Po pewnym czasie woda w CO stabilizuje się chemicznie i mechanicznie ( kamień i inne "sprawy" ) i dopuszczanie świeżej raczej nie działa na korzyść. To nie powietrze lepiej nie przesadzać ze świeżością.

Opublikowano

Ano szukam, ale u mnie w okolicy jest problem. będę musiał ten schemat zrobić na komputerze i wkleić to może jakoś doradzicie jak go zmienić aby wszystko było ok i wezmę jakiegoś fachowca powiem, że tak ma zrobić i koniec. Inaczej chyba nie da rady.

Opublikowano

Koniecznie zapewnij osobną rurę do zbiornika przelewowego i pozbądź się połączenia między lewą a górną odnogą zaworu , jeśli nie bierzesz tej opcji pod uwagę to proponuję zawór termostatyczny na 95C na tej odnodze (koledzy podpowiedzą czy coś takiego jest do kupienia) , możesz też dokupić siłownik do zaworu 4D ze sterownikiem który w razie przekroczenia temp otworzy zawór , chyba że ufasz tej wężownicy schładzającej

Opublikowano

Jak już wcześniej pisano do usunięcia spinka przy zaworze czterodrożnym. Powrót z z c.w.u. przepiąć według schematu.

Prośba o rozrysowanie fragmentu instalacji schładzającej (zabezpieczenie kotła prze zagotowaniem) szczegóły wpięcia.post-4692-1253254227_thumb.jpg

Opublikowano

Dzięki panowie. Już trochę przerobiłem ten schemat. Jeszcze walczę, żeby go zrobić ładnie w paint'cie.

A co z samym podłączeniem zaworu 4 drogowego, czy ma znaczenie, że tam gdzie powinno być wejście z kotła zamontowali zasilanie na grzejniki itd.

No i jeszcze nie dodałem osobnej rury do naczynia.

post-8788-1253281563_thumb.jpg

post-8788-1253281664_thumb.jpg

Opublikowano

Po paru uwagach yozik'a i guitar'a ( podziękowania dla Was) mam coś takiego. Podkreślam, że nie mam pojęcia o instalacjach i proszę o wyrozumiałość i dobre rady.

Z wężownicy bezp szło do obiegu, ale teraz poprawiłem i dałem na górę do kanalizacji, gdyż w piwnicy nie ma. a może dodać zawór różnicowy, tylko czy ma to sens i gdzie go dać??

Co jeszcze nie tak???

INSTALACJA_2.bmp