Serpher Opublikowano 24 Listopada 2020 Autor #26 Opublikowano 24 Listopada 2020 17 godzin temu, HarryH napisał: Jak już pisałem - te zawory mogą mieć za mały przepływ. Ich konstruktor chyba nawet nie wiedział, że ktoś je założy do instalacji bez pompy. Wtedy ustawiłem na 4,6,6, Teraz dałem na N, chociaż teraz jak poczytałem to rzeczywiście są te same wersje Danfossa tylko z większym przepływem. Nie wiem czy zrobi to jednak jakąś różnicę. Cytuj
HolubPatryk Opublikowano 25 Listopada 2020 #27 Opublikowano 25 Listopada 2020 W dniu 23.11.2020 o 22:45, HolubPatryk napisał: jeszcze raz tylko inaczej kryza jest związana z wielkością grzejnika morze być tak że skryzujesz po swojemu i jak na przykład masz 4 pokoje w 3 będzie grzało a w 4 nie o ile działanie głowicy dla laika jest proste to kwestia kryzy jest już dużo trudniejsza do zrozumienia zapewniam cię że na 100 forumowiczów 3 rozumie wszystkie właściwości Cytuj
maniek83 Opublikowano 25 Listopada 2020 #28 Opublikowano 25 Listopada 2020 Do kryzowania instalacji grawitacyjnej musisz mieć specjalne zawory o zwiększonym przepływie takie do instalacji grawitacyjnej. Jeśli używasz zwykłych do instalacji z pompa obiegową to sukcesów nie wróżę. A tak poza konkursem to jakichś spektakularnych efektów i oszczędności to chyba raczej nie będzie, może bardziej komfort przebywania w pomieszczeniach się poprawi. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi