Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja wykonana przez dewelopera i jego kolegów ze wschodu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam 

Kupiłem piękny dom od Pana pięknego co go wybudował, i uraczył mnie instalacja grzewcza, ktora nie do konca spełnia moje oczekiwania - otoz ma problemy z nagrzewaniem domu bo cozby innego

Pan piękny mial zrobic wszędzie podlogowke ale stwierdził ze zrobi mi dobrze i na gorze wrzuci kaloryfery w pokojach a w łazience podlogowke plus kaloryfer na ręczniki.

W pierwszym sezonie myślałem ze tak powinno byc ale teraz zacząłem grzebać i wydaje mi sie ze instalacja jest wykonana blednie, nie pytajcie o projekt bo takowego nie otrzymałem.

podsyłam fotki instalacji:

ten prostszy rozdzielacz jest na gorze - na kaloryfer plus podłogowa w lazience

ten bardziej "zaawansowany" na dole w kotłowni, piec to viessman 100, kontroler zamontowany w korytarzu Salus, brak czujnika pogodowego - Pan piękny zaoszczedzil, pompa obiegowa IBO MAGI 25/60/180

Prosba o zerkniecie co z tym jest zle i czy należałoby to zmienic, a moze i zmusić Pana pięknego zbey to zmienia skoro zaoszczędził.IMG_7666.thumb.jpeg.ec39671f21104f03adb79fc4775d4fdd.jpeg

IMG_0065.thumb.jpeg.d87eef75b7f8ccad469cb4933e10bc7e.jpeg6EFE2756-9A39

173FEB7F-1A06-4ACE-8CCD-529A0820FB40.heic

Edytowane przez Zarok
Opublikowano

Co to znaczy problemy z nagrzewaniem? Kocioł się nie wyłącza a w domu zimno? Salus też cały czas każe grzać, czy się dogrzewa?

Na rozdzielaczu podłogi widzę duża różnica temperatur. Zdjęcie zrobiłeś w chwili uruchomienia czy to normalna różnica? Odkręć rotametry i zawory powrotne na maksa i jeśli przepływy będą wszędzie powyżej 1,5 l/min, to zostaw do wygrzania całej podłogi i sprawdź czy pomieszczenia równo grzeją. Ewentualnie przykręć rotametry przegrzewanych pomieszczeń. Jak ta pompa jest w ogóle sterowana? 

Opublikowano

Problem jest z tym ze na gorze jest 20 stopni a na dole 23, w nocy czuć ze jest bardzo zimno, w ciagu dnia również, na dole poprawnie utrzymuje temperaturę.

Sterowanie pompy reczne - tam jest 8 trybów pracy, mozna wybrać, w zasadzie czuć ze ogrzewanie dziala tylko przy włączonych najwyższych obrotach.

Rotometry i zawory powrotne po odkręceniu na maksa powoduje ze na fotometrach jest mamy przepływ - jedyna regulacja jaka przynosi efekt to przykręcanie zaworów powrotnych.

Na gorze do łazienki nie mam oddzielnego rotometru, wszystko wychodzi z jednego rozdzielacza i do kaloryferów i do podłogówki.

Cala ta instalacja wydaje mi sie ze chodzi niepoprawnie, głównie przez te różnice w temperaturach na dole i na gorze.

Pompa chodzi na maksa, temperatura na piecu 39 stopni i taka podaje do układu.

Aha i te termometry zawsze maja takie temperatury. 

Opublikowano (edytowane)

Pewnie są grzejniki za małe do takich temp zasilania.

Ponadto instalacja też jest skopana, szczególnie ta podłogówka zasilana z grzejników, trzeba dać RTL na ten obieg.

Podnieść temp zasilania ( na piecu) do jakiś 42-45C i skręcić zaw 3-D na zasilaniu podłogówki- wtedy się wszystko wyrówna - na piętrze będzie ok 21-22,

a na dole też 22C lub ciut mniej.

Na dodatek zaw 3-D ewidentnie za mały, powinien mieć Kvs rzędu 4-6 a ma pewnie 1,6 lub coś koło tego.

Oczywiście nie piszemy o takich bzdetach jak brak zaw zwrotnych  we właściwym miejscu, gdyż to już kosmetyka.

Ten salus to wyłącza co - pompę podłogi czy kocioł?

Teraz trzeba Pana Mądrego aby to wszystko wyprostował.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Jeśli Salus wisi na parterze, to on nie widzi piętra, a na parterze masz podłogówkę, która po wyłączeniu kotła bardzo wolno stygnie. Grzejniki zaś są zimne już po pół godzinie i tymi długimi przestojami nie są w stanie utrzymać żądanej temperatury. Wywal tego Salusa albo zapodaj mu docelową 30 sC (ewentualnie przenieś na piętro). Wtedy kotła nie wyłączy, a zasilanie podłogi zmień na zaworze termostatycznym do ok 30-32 sC. 

Jakim cudem zakręcanie zaworów powrotnych podnosi przepływ?

Te termometry na rozdzielaczu to mogłem błędnie odczytać, bo teraz wydaje mi się, że górny jest po prostu przekręcony. Napisz może jakie temp one pokazują normalnie.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kiminero napisał:

Jakim cudem zakręcanie zaworów powrotnych podnosi przepływ?

Może tak być że  przy braku zaw zwrotnych pompa z kotła podciąga wodę z rozdzielacza a pompa z rozdzielacza ciągnie wodę z pozostałej instalacji

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Czy prawidłowe jest to ze polaczenie góry(kaloryferów) jest z tych zaworów? tak przynajmniej mi to objaśnił wykonawca.

Na gorze na rozdzielaczu brak tez rota zaworu do podłogówki w łazience ale moze tak powinno byc nie wiem czy to prawidłowe.

Co do termometrów jak puszczam serwis z pieca na zasilaniu temperatura rośnie ale na powrocie bez zmian, przynajmniej w ciagu 5-10 minut jak tam stalem to termometr nie drgnął.

IMG_0065.thumb.jpeg.22ad2097ee85f9fe283049db750a9e33.jpeg

Ustawienia pompki tylko na niej samej, jest tylko podłączona do prądu i tyle ze sterowania.

IMG_5045.thumb.jpeg.d515a98a1ccb23afa0b87176ba489f33.jpeg