Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie temperatury pogodówka czy stała ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

cytując Kolegę "instalacja ma za dużo błędów żeby dobrze funkcjonować"...

Bardzo proszę o wskazanie jakiegoś oprócz zbyt mocnego kotła i rozdzielacza w piwnicy poniżej podłogówki..

Chciałbym porozmawiać z hydraulikiem ale nie mam argumentów,

Zdjęcie instalacji powyżej, informacje o kotle: 2F 6,5 - 19 kW vitodens 100-w, jeśli brak jakiś istotnej informacji do oceny to proszę pisać,  podam.

Dziękuję z góry, pozdrawiam !

Opublikowano

Błędny jest cały system zasilania instalacji , głównie podłogówki.

W ciągu ostatnich 2-3 tygodni były identyczne tematy na forum - warto się zapoznać z nimi - podawałem w nich prawidłowe rozwiązanie podobnej instalacji - nawet było to rozwiązanie firmy Viessmann.

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, sambor napisał:

Błędny jest cały system zasilania instalacji , głównie podłogówki.

W ciągu ostatnich 2-3 tygodni były identyczne tematy na forum - warto się zapoznać z nimi - podawałem w nich prawidłowe rozwiązanie podobnej instalacji - nawet było to rozwiązanie firmy Viessmann.

cały system. akurat podłogówka działa prawidłowo.

Szukałem po forum i nie tylko...niestety jedyna różnice jaką znalazłem pomiędzy książkową instalacją to jest by-pass po stronie podłogówki zamiast po stronie grzejników...dlatego pytam na forum Kolegów z doświadczeniem.

16 minut temu, MarcinJA napisał:

Jeszcze jedna sprawa - sprawdź filtry na obiegach grzewczych. Może są zapchane i nie pozwalają na osiągnięcie właściwego przepływu.

hm..ale na rotametrach ciśnie na maksa jak rozkręcę...

Edytowane przez sebanek
Opublikowano

Tak, podłogówka może "działać" ale tylko ze wspomaganiem przez protezę ze siłowników i sterowaniem pokojowym, bez tego byłoby dno.

ponadto cały układ z pompą mieszającą jest do kotła na paliwo stałe z temp zasilania ok 60-70C.

Opublikowano

Ok przyjąłem do wiadomości że mam całą instalacje źle zrobioną. i co dalej ?

Czy ktoś z forumowiczów ma dobrze zrobioną instalacje grzejnikowo - podłogową, która działa prawidłowo ?

i na jakim mieszaczu skoro mój się nie nadaje ?

Będę bardzo wdzięczny za chociaż jeden link, zdjęcie do prawidłowo wykonanej i działającej instalacji podłogowo grzejnikowej (różniącej się od mojej).

Dziękuję z góry, pozdrawiam !

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za schemat.. postaram się go przeanalizować...

Nie wiem czy jest możliwość przenieść to na mój rozdzielacz, choćby symbolicznymi dorysowanymi połączeniami (na dołączonym zdjęciu) , czy jest tu możliwa w ogóle jakaś poprawa czy po prostu rozdzielacz i mieszacz do wymiany ?

po czym poznać rozdzielacz to kotła na paliwo stałe ?

rozdzielacz.JPG

Edytowane przez sebanek
Opublikowano

Bardziej chodziło mi o to czy na istniejącym jest możliwość jakieś sensownej przeróbki ? 

a jeśli nie to  czy jakiś kupny "gotowiec" będzie tu działał  i jest przeznaczony do instalacji gazowej dla grupy grzejników + podłogówka ?

https://allegro.pl/oferta/rozdzielacz-dwufunkcyjny-mieszajacy-3-co-4-op-a-8522406234?reco_id=d037aea5-33fb-11eb-a5c6-ecf4bbd0c6e0&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

np takie coś ?

Opublikowano

Wydaje mi się że udało mi się ustabilizować taktowanie.

1. Obniżyłem moc grzewczą kotła do minimum czyli 20%

2. Podniosłem obroty pompy na piecu do 100 %

3. Podniosłem temperatury wody zasilającej podłogówkę z 30 na niecałe 40 stC

4. Ustawiłem przepływ na mieszaczu dobre 3 l/min

Temperatura podłogi w tej chwili waha się od  ok. 25 do 29 st w łazience

Piec nadal ma gwałtowny przyrost temp. przy odpaleniu ale udaje się go jakoś "przepchnąć" przy tych parametrach, po czym zaczyna temperatura się stabilizować i piec zaczyna podgrzewanie na minimum mocy....trwa to już kilkanaście minut, zależy od wychłodzenia i załączonych obiegów. Po czym piec się wygasza i zaczyna samo pompowanie wody które też trwa kilkanaście minut.