Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ogrzewanie podłogowe-przepływy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale w czym mam ci doradzić?

Przecież jak są za małe średnice o czym pisaliśmy na poprzedniej stronie to trzeba rury wymienić i po problemie.

Dodatkowym wąskim gardłem może być zaw 3-D mieszający - jak model jest, jakie ma Kvs ?

Ale jak instalacja głośna to pierwsza rzecz która się nasuwa to za małe średnice rur.

Opublikowano

Tak rozumiem czytałem i wiem teraz że powinny być większe średnicę ale też napisałeś żebym się wstrzymał i opisał instalacje dodałem zdjęcia . Kvs jest regulowany 2.5- 12 kvs  oczywiście kvs na maxa. pompa jest grunfosa 25- 70 hybrid ma auto dapa ale sam nie ogarniam jej jeszcze https://afriso.pl/katalog-online/afriso/grupa-pompowa-primotherm-180-2/produkt/77301

Opublikowano
  • Autor

Do sambora: podłaczenie do pierwszego rozdzielacza mam poprzez dwa zawory kulowe DN 20 oraz łacznik katowy mosiężny 3/4"- tak to wyglada na zdjeciu. Zatem co mi w tym miejscu jest potrzebne?

IMG_20201114_144117.jpg

Opublikowano

Takie same, tylko 1" - nypel Cu28/1", zaw kulowy ze śrubunkiem 1" , kolano nyplowe mosiężne 1" - to wszystko 2x

Opublikowano

Pierwsze co to sprawdź czy przepływy rzędu 1-1,2 l/min  nie zrobi u Ciebie roboty, ale trzeba by poczekać na mrozy.

Ja tez narobiłem rabanu o większe przepływy, z wymiana rur zasilających włącznie, a potem i tak wróciłem do Ok 1,1-1,5  l/min, bo przy przepływach rzędu 2 l/min i Wiedeń  dość mocno przegrzewało mi pomieszczenia, a Mój dom wg dzisiejszych, aktualnych  standardów jest ocieplony co najwyżej średnio.