Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

posiadam piec Elektromet Eko-KWP 12kW, ze sterownikiem EL-483 zPID.

Ogrzewam nim 90 m2 samymi grzejnikami oraz 100 litrowy zbiornik na ciepłą wodę.

Instalacja zasilana jest przez dwie pompy Perfekt PHA-402 AUTO25-4A oraz PHA-602 Auto25-6A. Układ nie ma zamontowanego zaworu 3D ani 4D.

Łącznie mam 24 segmenty grzejników aluminiowych i dwie drabinki łazienkowe.

Palę węglem o wartości opałowej 26-27 Mj/kg. Niestety nie znam konkretnego pochodzenia.

Po rozpoczęciu obecnego sezonu grzewczego okazało się że na tym węglu (pierwszy raz go kupiłem) występują straszne spieki koksowe z którymi sobie poradziłem zwiększając współczynnik nadmuchu. Podczas szukania rozwiązania problemu tych spieków natknąłem się na informację o tym że należy czyścić tą przestrzeń pod paleniskiem. Wyczyściłem ją w tym roku pierwszy raz od trzech lat posiadania tego pieca. Po wyczyszczeniu okazało się że teraz powietrza jest na tyle dużo że żar zapada się do kolanka i temperatura podajnika wzrasta do 54 stopni. Piec wewnątrz wyczyszczony przed sezonem natomiast teraz znowu robi się czarny.

Palę PIDem więc do regulacji mam dwa parametry -- współczynnik nadmuchu i podawania. Próbowałem różnych ustawień włącznie z nadmuchem na -14 (najmniejsza możliwa wartość) natomiast minimalna temperatura podajnika jaką udało mi się uzyskać to 45 stopni. Zanim wyczyściłem pod paleniskiem temperatura nie przekraczała 40. Temperatura ustawiona na piecu to 58 dla Co i 55 dla CWU. Chciałbym móc palić z możliwie najmniejszą możliwą temperaturą bo przy tych nastawach w domu jest po prostu za ciepło w szczególności w nocy,

Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć czym się kierować przy zmianie obu tych parametrów i na co zwracać uwagę żeby osiągać zamierzane efekty?

Opublikowano

Będziesz tak miał bo nie masz regulacji temperatury na dom. Na tym kotle powinieneś ustawić co najmniej 60* żeby, powinieneś mieć na powrocie ok. 50* i zawór czterodrogowy który pozwoli Ci na regulację temperatury wychodzącej na kaloryfery, wtedy możesz sobie ustawić nawet 40* jak chcesz. Obejrzyj sobie to i wyciągnij wnioski. 

Opublikowano (edytowane)

Czyli jeśli dobrze rozumiem jeśli nie mam takiego zaworu to będzie mi się żar zapadał?

Nadmienię że głównym problem w tym momencie jest zapadający się żar. Jeśli chodzi o montaż zaworu 4D to orientowałem się w tej sprawie i dla mnie byłby to koszt w okolicach 2 tysięcy, więc w tym roku muszę sobie to jeszcze odpuścić. Natomiast zapadający się żar myślę że jest możliwy do ogarnięcia. Czy się mylę?

Edytowane przez Klawesyn
Opublikowano
Godzinę temu, Klawesyn napisał:

Chciałbym móc palić z możliwie najmniejszą możliwą temperaturą bo przy tych nastawach w domu jest po prostu za ciepło w szczególności w nocy,

Na grzejnikach zabudować głowice termostatyczne albo jak są jakiekolwiek zawory to nimi zmniejszyć przepływ wody przez grzejnik.Ochronę powrotu wody do kotła można uzyskać przez CWU odpada koszt montażu czterodrożnego.

Opublikowano

Ale zajedziesz kocioł na tej temperaturze a w domu będziesz miał saunę, to nie problem? 

Zapada się kopczyk i przegrzewa palnik bo kocioł pracuje z za niską temperaturą, za długo stoi w podtrzymaniu i pewnie jest przewymiarowany.

Koszt który podałeś jest wyssany z palca, kupujesz taki zawór: https://allegro.pl/oferta/zawor-mieszajacy-afriso-czterodrogowy-1-dn25-arv-7554479551?bi_s=ads&bi_m=listing%3Amobile%3Aquery&bi_c=Y2NiMDM0ZDQtZDdmNS00NjhmLThjOTUtMThiODMxNjIxYzU0AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=0d3fdbf3-813c-472c-9535-6e24f22926a8

+ trochę rury i robota. Jak chcesz wiedzieć ile idzie na chate, za zaworem montujesz coś takiego za 18zl

https://allegro.pl/oferta/termometr-elektroniczny-panelowy-50-110-sonda-5m-5660161617?snapshot=MjAyMC0xMC0yOFQxODowMjo0OS4xNTNaO2J1eWVyOzQ3NmJiNmFkOTY3NmUxYTZiMGMxYzYwMWJlYWI5ZDVjZGEwZTM0NGY5MjM3MmYzMWI1NzY5YTIyODNlYzVkZTI%3D

• Zgadzam się 1
Opublikowano

2 tysiące mnie też wydaje się dużo ale tyle zawołali. Gość powiedział że przy montażu takiego zaworu należy zamontować też jakąś dodatkową pompę. Jeśli ktoś na forum zna kogoś z okolic Poznania kto zrobiłby to taniej byłbym wdzięczny za podanie namiarów.

A co musiałbym na tą chwilę zrobić i czym się kierować przy zmianie parametrów żeby zmniejszyć temperaturę podajnika i jednocześnie żeby się węgiel wypalał i nie tworzył spieków?

Opublikowano

Wstawienie do instalacji zaworu 4D to praktycznie jakby podłączenie kotła od podstaw, a nawet więcej bo trzeba poprzednie podłączenie rozdupcyć. Czyli praktycznie jakby wymiana kotła, bez wyniesienia z kotłowni. Jeśli te 2 tys. jest ze wszystkimi akcesoriami, miedzianymi rurkami i kształtkami, to nie jest drogo, zeby nie powiedzieć zrobione po znajomości

Opublikowano

Dodatkowa pompa przy 4d na ekogroszku to nie must be, wszystko zależy od przepływu i grubości rur. Jeśli będziesz miał zadaną powyżej 65* to powrót powinien dogrzać powyżej 50. 

Opublikowano

Dziękuję za podpowiedzi, na Co mam obecnie 60 a na CWU 58, myślę że trochę ten powrót dogrzałem. Ale czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak sterować tymi współczynnikami? czy może mam przymknąć  tą klapkę do komina, czy wypchać cały żar, czy rozpalić od nowa? starać się dać możliwie najmniej powietrza i najwięcej podawania?

Przysięgam nie wiem jak mam pytać bo skończyły mi się pomysły. Zaczynam myśleć czy może dmuchawa działa wadliwie bo jak temperatura na czopuchu dochodzi do 120* to dmuchawa schodzi na 1 procent a wydaje mi się że daje ze 20 procent. Jak sprawdzić czy to działa prawidłowo. czy może na czujniku od spalin mam nagar i oszukuje trochę, co sprawia że dmuchawa chodzi dłużej. Obecnie mam nastawy 2 na dmuchanie i 6 na podawanie.

Możecie podpowiedzieć coś więcej jak starać się to wycentrować?

Opublikowano

Masz pid więc on sam steruje podawaniami i dmuchawą . Caly pic polega na tym by zbudować odpowiedniej wysokości kopczyk . Kopczyk ma nie pracowac tj ma nie rosnąć oraz ma się nie zapadac . Podczas palenia powinien być tej samej wysokości , ewentualnie tuz przed podaniem lekko osiadzie po czym się podniesie jak ster poda .

Musisz znaleźć odpowiednie opcje ustawienia paliwo/ powietrze .

Jesli jesteś powietrzem już na samym dole ustawień to daj mu częściej paliwa . Idź tak w górę z podawaniem aż dojdziesz do odpowiedniej wysokosci kopca , następnie zwiekszaj powietrze aż przestanie kopcic . Płomień nie może byś prosty jak z rakiety A przy tym nie tak leniwy by można było zobaczyc dymek na jego koncu . W razie czego wstaw fotki z pracy palnika .

• Zgadzam się 1
Opublikowano
13 godzin temu, Klawesyn napisał:

Wyczyściłem ją w tym roku pierwszy raz od trzech lat posiadania tego pieca. Po wyczyszczeniu okazało się że teraz powietrza jest na tyle dużo że żar zapada się do kolanka i temperatura podajnika wzrasta do 54 stopni.

Rekordzistę znam co 8 lat nie czyścił bo nie wiedział , jak wysoko sięgał popiół nie było go czasem równo z wylotem kolana żeliwnego albo jeszcze wyżej ?

Opublikowano

Miejsca było jeszcze sporo, powiedziałbym że ze trzy lata by jeszcze dał radę.