Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem nowy na forum, więc proszę o trochę wyrozumiałości :)

Mam kocioł 23 kW , a powinienem 18 kW do powierzchni domu 168 m2.

Szukam sposobu na "zmniejszenie" kotła i porady jak go ustawić do spalania drewna.

Na foto kocioł i urządzenia z nim współpracujące

Za rzetelne info, naprawdę wielkie dzięki.

Pozdrawiam.

20201024_110403.jpg

20201024_183428.jpg

20201024_183452.jpg

20201024_183509.jpg

20201024_184444.jpg

20201024_184522.jpg

Opublikowano

Hmm przyznam, że dostosowanie takiego kotła do spalania drewna to nielana wyzwanie, więc od razu zapytam czy chcesz palić tylko samym drewnem, czy mieszanka z węglem też wchodzi w grę?

Opublikowano

18kw to też za dużo, ale w przypadku palenia drewnem to korzyść, bo duża komora zasypowa. Drewno spalamy na stałej szczelinie 2mm lub miarkowniku ciągu. Temp. Zadana 55-60 stopni.Aby zwiększyć stalopalność rozpalamy od góry, po wypaleniu przegarniamy żar na jedną stronę kotła i uzupełniamy opał. Skoro od 2011 trafiłeś tu dopiero teraz,to nie potrzebujesz pomocy. 

Opublikowano

Rzetelne info? - wszystko bedze tylko naszą subiektywną oceną ... 
Masz kocioł górnego spalania do wegla , do drewna to on sie nie nadaje - on utylizuje drewno.  Możliwe ze lepsze efekty osiągniesz spalaniem od góry ale tylko na weglu, na drewnie wszystko sie raz dwa zapali + dużo stracone energii pójdzie z dymem w komin.

Zerknąłem na schemat tego pieca na internecie - nie da rady przerocić na dolne spalanie bo wymiennik jest kiepsko zaprojektowany.
Jedyna rada to wstawić do niego szamot tak w 30% komory zasypowej i palić weglem zapalając od góry albo kupić inny piec. Ps miałem  wcześniej w domu podobny piec tj Zebca i to była konstrukcja podobna jak twoja -na drewnie nie było ciepła w domu a paliwo znikało oczach - przykład przy rozpalaniu  1 kosz drewna palił mi się ok 1.5h z czego temp na piecu osiagała ok 55'c i trzeba było doładować 2 taki kosz 50 l drewna aby piec złapał temp 65 i aby w domu zrobiło sie ciepło, teraz 1 taki kosz 50l drewna w nowym piecu nagrzewa mi go do 70;c i pali sie 3h - tj. 100% wiecej czasu. - oszczędności są mega.

Tu masz stary temat o takim piecu ale jak widzę nawet na weglu on nie jest też oszczędny... https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/30010-konstal-duże-spalanie/

Apropos - wylicz sobie jaką moc pieca naprawdę potrzebuje twój dom - https://cieplowlasciwie.pl/start i podaj nam wynik

Opublikowano

Dla drewna też jest szansa, ale to nie będzie proste, zaczął bym od wyłożenia całej komory dookoła cienkim szamotem.

Samo drewno trzeba by przysypać kilku centymetrową warstwą węgla, żeby po rozpaleniu stworzył na min warstwę filtrująco-dopalająca.

I tu zacznie się zabawa ze zbudowaniem kanału i dyszy PW i z dobraniem proporcji PW do PP oraz ustawieniem sterownika tak by utrzymać ciągłość spalania, bez przestoi, a sterownik bardzo przypomina sterownik Proton, bez PID, co wskazuje na to, że będzie działać 0-1, co jeszcze bardzie utrudnia całe zadanie.

Oceniając subiektywnie kocioł do wymiany.

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie.

Ja o losach tego kotła i jego modyfikacji bym nie przesądzał. Znamy przykłady, że podobne się zmodernizować dało choć nie było łatwo – na okoliczność czego tym się posłużę : https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/23993-przer%C3%B3bka-kot%C5%82a-na-dolne-spalanie-pro%C5%9Bba-o-rady-czy-warto/?do=findComment&comment=452295 

Na YT jest o tym więcej w kanale Eko-Palnik o PALNIK DYMU [ZĘBIEC]

Do tego ten kocioł jest bardzo przewymiarowany do potrzeb, więc na przeróbki miejsca jest wiele – pewnie i małe HG by w tym upchnął – tak więc co sądzicie o czymś takim.

przekroj-ukss.png

@mikkei– jak dobrze pamiętam pokazywałeś gdzieś kiedyś coś takiego z blachami nad paleniskiem przy drzwiczkach zasypowych - na sposób których można by było górę nad paleniskiem w podobny sposób i tu wykonać.

Pozdrawiam serdecznie.

Edytowane przez samsu
Edyta.
Opublikowano
W dniu 25.10.2020 o 08:43, samsu napisał:

[ZĘBIEC]

Akurat miałem ten sam model pieca - Zebiec SWK - i mówię ci że przeróka tego pieca na ten palnik to jakieś nieporozu
mienie - a dlaczego bo nie ma jak wkładać opału, tak samo jest w tym piecu - to konstukcja do kitu - taka prawda.  Te piece są do wegla i spalania od góry. Autor bedzie miał problem jak tu- Moium skromnym zdaniem jedyna opcja to  przerobić go tak https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/27021-setlans-air-21-kw-użytkowanie-i-modernzacja-kotłowni/page/2/#comments

Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.10.2020 o 19:26, Ryni napisał:

Hmm przyznam, że dostosowanie takiego kotła do spalania drewna to nielana wyzwanie, więc od razu zapytam czy chcesz palić tylko samym drewnem, czy mieszanka z węglem też wchodzi w grę?

Witam, chciałbym wypalić całe drewno jakie mam i zmienić piec lub założyć pompę ciepła lub gaz. Z obliczeń znajomego wynikło, że tego drewna mam jeszcze na ok. trzy lata.

W dniu 24.10.2020 o 20:35, kabajo6 napisał:

18kw to też za dużo, ale w przypadku palenia drewnem to korzyść, bo duża komora zasypowa. Drewno spalamy na stałej szczelinie 2mm lub miarkowniku ciągu. Temp. Zadana 55-60 stopni.Aby zwiększyć stalopalność rozpalamy od góry, po wypaleniu przegarniamy żar na jedną stronę kotła i uzupełniamy opał. Skoro od 2011 trafiłeś tu dopiero teraz,to nie potrzebujesz pomocy. 

Witam, piec owszem jest z tego roku, ale używam go dopiero drugi rok. Palę tak jak Pan napisał, od góry.

W dniu 24.10.2020 o 21:03, mikkei napisał:

Rzetelne info? - wszystko bedze tylko naszą subiektywną oceną ... 
Masz kocioł górnego spalania do wegla , do drewna to on sie nie nadaje - on utylizuje drewno.  Możliwe ze lepsze efekty osiągniesz spalaniem od góry ale tylko na weglu, na drewnie wszystko sie raz dwa zapali + dużo stracone energii pójdzie z dymem w komin.

Zerknąłem na schemat tego pieca na internecie - nie da rady przerocić na dolne spalanie bo wymiennik jest kiepsko zaprojektowany.
Jedyna rada to wstawić do niego szamot tak w 30% komory zasypowej i palić weglem zapalając od góry albo kupić inny piec. Ps miałem  wcześniej w domu podobny piec tj Zebca i to była konstrukcja podobna jak twoja -na drewnie nie było ciepła w domu a paliwo znikało oczach - przykład przy rozpalaniu  1 kosz drewna palił mi się ok 1.5h z czego temp na piecu osiagała ok 55'c i trzeba było doładować 2 taki kosz 50 l drewna aby piec złapał temp 65 i aby w domu zrobiło sie ciepło, teraz 1 taki kosz 50l drewna w nowym piecu nagrzewa mi go do 70;c i pali sie 3h - tj. 100% wiecej czasu. - oszczędności są mega.

Tu masz stary temat o takim piecu ale jak widzę nawet na weglu on nie jest też oszczędny... https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/30010-konstal-duże-spalanie/

Apropos - wylicz sobie jaką moc pieca naprawdę potrzebuje twój dom - https://cieplowlasciwie.pl/start i podaj nam wynik

Witam, link do wyniku

https://cieplowlasciwie.pl/wynik/999g

12kW

Edytowane przez mrpiotr1979
Opublikowano

To proponuje wcisnąć do kotła takie palenisko:

Czyli realnie obłożyć ściany komory szamotem, w narożniki wstawić 4 wezyr połączone z popielnikiem i większość rusztu też przykryć szamotem zostawiając tylko 5mm przerwy między cegłami, potem zacznie się zabawa z regulacja proporcji powietrza i mocy dmuchawy.

• Lubię to 1