Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z regulacją obrotów dmuchawy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Chciałem w tym roku zmienić moc dmuchawy w kotle z podajnikiem ze względu na większą kaloryczność opału. Okazało się, że od mocy dmuchawy 35 % - 100 % nie ma żadnej regulacji obrotów. Nic się nie dzieje. Czy ustawie 35 % czy 100 % dmuchawa działa z prędkością jak na 35 %. W niżach wartościach regulacja już następuje i dokładnie to słychać i widać. Kiedyś dmuchawa od 10 % do 100% chodziła jak trzeba. Od nowego sezonu coś się chyba popsuło. Dam tylko informację, że piec chodzi w interwale i nie ukrywam ... te nawet 10 % większa siła nadmuchu by się przydała bo czasami kopci z paleniska. Funkcja kalibracji dmuchawy w sterowniku (ustawienie minimalnych obrotów dla dmuchawy) w ogóle przestała działać. Kiedyś chodziła sprawnie. Mogę ustawić 1% czy 100%. Dmuchawa ciągle chodzi z taką samą prędkością. Mogę wszystko powykręcać i porozkręcać ale nawet nie wiem co mam sprawdzić, pomierzyć miernikiem itd. 

Pozdrawiam i mam nadzieje, że nie będzie po prostu propozycji kupna nowego sterownika lub dmuchawy za 500 zł.

Edytowane przez VolRecon
Opublikowano

Trzeba by zmienić kondesator , on najczęściej pada .

Opublikowano

Aby regulacja mocy była skuteczna i silnik prądu zmiennego trzymał obroty musi być napędzany albo falownikiem albo mieć tachoprądnicę (czasem czujnik impulsów.

Żaden prymitywny układ tego nie zapewni

Opublikowano

Odłączyłem dmuchawę od pieca i podłączyłem ja bezpośrednio do gniazdka z użyciem kabla od zasilacza komputerowego. Dmuchawa działa na obrotach takich jak 35 %. Czyli to nie sterownik Wiking. Zostaje wymiana kondensatora. Czy można się w jakiś sposób upewnić miernikiem, że cos z nim nie tak ?

Opublikowano (edytowane)

Zmierz pojemność (jeśli masz multimetr z taką funkcją) i porównaj z nadrukiem. Łożyska nie padły, nie ma luzu na wirniku?

Edytowane przez HarryH
Opublikowano

Kondensator to koszt kilku zł i w 99% przypadków to jego padniecie powoduje zła prace dmuchawy , warto mieć z jeden na zapas , zeby nie zdechł w sobotę popołudniu jak będą mrozy 

Opublikowano (edytowane)

teraz ciężko powiedzieć czy uszkodzona regulacja w sterowniku czy sam wentylator, ja bym zapożyczył od kolegi wentylator i podpiął do sterownika, i wtedy zobaczyć czy jest regulacja.

Jaki sterownik?

Edytowane przez Snurq
Opublikowano

Piszesz że na krótko też wolno kręci, a łożyska w porządku - to niestety uszkodzony silnik. Są dostępne osobno, ale kosztują tyle co kompletna dmuchawa.

Opublikowano
2 godziny temu, VolRecon napisał:

Dmuchawa ma 2300 obr/min a chodzi jak by na 1500.

zmierzyłeś czymś, czy na oko?

Opublikowano

Jeszcze jest opcja zaklejonych syfem łopatek wentylatora, też będzie wrażenie, że słabo dmucha. 

Środek wszystkich dmuchaw to i tak papst lub ebc, więc trudno wpaść na minę.

Opublikowano (edytowane)

No tak na oko Panowie :) Dobre 3 sezony pochodzila i zapamietalem jak chodzila na full obrotach. Az bylo ja w domu slychac na 100% a teraz to popiduwa :P Zwoj jak by sie w niej popsul to przeciez by chyba nawet nie odpalila no nie ?

Edytowane przez VolRecon
Opublikowano

Zależy co sie  w uzwojeniu popaliło, możesz pomierzyć omomierzem. Ale przezwajać i tak sie nie opłaca, bo nowa dmuchawa kosztuje ok. półtorej stówy.