Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ciągła praca piec Sas bio efekt 17 kw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ty masz standardowe... A tu sztuka polega na tym aby w nadzorze ograniczyć podawanie pelletu.

Opublikowano

Np kociołek tylko że 14kW 

Spokojnie śmiga na 1 sekunda podawanie i 10 minut przerwy.

Ale to trzeba korygować bo wpływ ma też sam pelet.

Opublikowano

przez 10 minut to u mnie wszystko wygaśnie z 5 razy. minimum co mi sie udało aby nie zgasł to 1s i przerwa 30s

Opublikowano

Ja u siebie mam 2sek podawanie na 8min przerwy, ale mam gorszy pellet wiec tak jestem z tego zadowolony .

Opublikowano
7 minut temu, Gonzo19 napisał:

przez 10 minut to u mnie wszystko wygaśnie z 5 razy. minimum co mi sie udało aby nie zgasł to 1s i przerwa 30s

Takie czasy to normalna praca jeszcze.

W nadzorze nie musi być ognia chociaż przy przedmuchach się pojawia, pelet ma tylko tam leżeć i się zażyć a jak przyjdzie czas na pracę to od niego odpala się nowa porcja.

Opublikowano

To jakim cudem po 30 sekundach masz wygaszony palnik?

Palisz peletem ze słomy?

Opublikowano

nie wiem, ale u mnie to:

maksymalny czas nadzoru to 60minut,

maksymalny czas cyklu czyli przerwa łącznie z podawaniem to 250sekund

maksymalny czas podawania 15sekund

i minimalne obroty wentylatora to 400obr/min

wentylator pracuje cały czas

w związku z tym, ze czas postoju mam minimum 2h w duże mrozy, to nadzór mogę se wsadzić wiesz gdzie :)

To co podałem, te 1s i 30s to zostało z zabawy aby zobaczyć jak działa nadzór. To było minimum co mi sie udało uzyskać aby nie wygasł palnik.

pellet mam normalny.

Opublikowano

Jak widać i w sumie to pisałem wcześniej że to nie wszędzie się sprawdza i działa poprawnie.

W sasie wentylator w nadzorze nie pracuje, działa to identycznie jak w groszkowcach.

Opublikowano

W sumie ostatnio testuje ustawienia pida zmodyfikowane do wydluzonego interwalu podawania do 90 s (w ustawieniach serwisowych) i przy takim ustawieniu utrzymuje mi w zasadzie caly czas na pracy temp zadana i nie przechodzi do nadzoru - temp spalin ok 70-80°

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

@DarekgraCześć wam wszystkim nie było mnie przez kilka tygodni musiałem wyjechać.

Skończyliśmy temat na kolejnych ustawieniach, ale był problem z nie spalonym peletem w sporych ilościach. Przed wyjazdem ustawiłem w domu piec do ustawień pierwotnych... spalanie jak było wysokie tak i jest dalej nie mieliśmy temperstor ujemnych piec wyłączany czasami na 12h przez noc a poszło w miesiąc dobra tona Lavy... 

@Darekgra Podłączyłem internet do kotła jak pisałeś ostatnio

Opublikowano

zerknij PW

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

mam podobny problem , kocioł bio compakt 15kw, dom ok 160m2 do ogrzewania, średnio docieplony, instalacja grzejnikowa przewymiarowana + głowice,  układ zamknięty zawór 4d z siłownikiem, pompa kotłowa, cały czas próbuje różne ustawienia z forum, serwisant z sasa zaproponował żebym ustawił kocioł na 55` (rzekomo nic się nie stanie) i bez wyłączania kotła. Jest też załączona pogodówka, przy+12 stopniach na dworze zawór się ustawił na zadaną 35` a aktualna jest około 50` przy 4d zamkniętym na 3%. Zauważyłem że przy -8 i +12 na dworze kocioł żre tak samo  40-45 kg. W historii alarmów jest też uszkodzony czujnik podajnika data od 2016r do bieżącej daty a kociołek jest od października. Ktoś? coś?

Opublikowano

Czy masz internet podłączony do kotla ? 

Opublikowano

Zrob zdj instalacji jak możesz i jakie masz teraz ustawienia .

Opublikowano

Wrzuć zbliżenie na siłownik 4d oraz po zdjęciu siłownika samego zaworu.

Opublikowano (edytowane)

@Darekgra czy ty to widzisz ? Ciekawe jak ten 4d tam wygląda.  I mala uwaga dla kolegi @ryba2020 tam gdzie barometr powinien być ZB !!!

Edytowane przez Kazio321
Opublikowano

Gdzie ty masz czujnik zawor ? 

Opublikowano

Co ile godzin masz te skoki temperatury na zaworze ? 

Opublikowano

Pompa CO pracuje cały czas?

Jakie masz ustawienia ochrony powrotu?