Mancio Opublikowano 3 Września 2009 #1 Opublikowano 3 Września 2009 Witam , chciałbym przed zimą przerobić instalację , oto końcowy schemat, nadmienię , że naczynie przelewowe jest najwyżej ale nie mogę do niego doprowadzić osobnej rury z pieca i musi tak zostać, zawór 4d jest 1,5 cala i rury do niego mam też 1,5 cala oprócz idącej do pompy. Mam siłownik i sterownik Estyma , pytanie jest takie : w przypadku braku energii (pompa zatrzymana) zawór różnicowy się otwiera i woda grawitacyjnie wznosi się , jednak ze względu na przymknięty zawór 4D powrót jest ograniczony dlatego zawór kulowy na powrocie , oprócz tego UPS podtrzyma zasilanie Estymy , a ona przy temp. ok 90C otworzy zawór 4D tak aby otworzyć przepływ wody powrotnej gdy np nie ma nikogo w domu i nie będzie odkręcony zawór kulowy na powrocie. Czy taki schemat ma sens? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 3 Września 2009 #2 Opublikowano 3 Września 2009 Opisz wszystkie urządzenia. Cytuj
Mancio Opublikowano 3 Września 2009 Autor #3 Opublikowano 3 Września 2009 Piec SAS 23 kW NWT , zawór 4D 1,5 cala ESBE z siłownikiem , sterownik zaworu Estyma Unicontolmix 07, Rury z pieca 1,5 cala , do pompy 1'' , zawór różnicowy 1,5'', naczynie przelewowe na strychu, naczynie przeponowe właściwie niepotrzebne więc nie muszę podpinać , zawór bezpieczeństwa na kotle 2,5 bar Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 3 Września 2009 #4 Opublikowano 3 Września 2009 Przy układzie otwartym zawór bezpieczeństwa nie jet potrzebny. Rurę do naczynia otwartego poprowadź osobno nie przez zawór grawitacyjny (różnicowy) przynajmniej rurą 1", naczynie rzeczywiście jest niepotrzebne. Osobiście preferuję zawory trójdrożne na podmieszanie i układ podmieszania pompowy wody na powrocie kotła. Cytuj
Mancio Opublikowano 3 Września 2009 Autor #5 Opublikowano 3 Września 2009 Jestem pod wrażeniem , mój układ skromniutko wypada:) . Cytuj
yozik Opublikowano 3 Września 2009 #6 Opublikowano 3 Września 2009 Naczynie wzbiorcze prosto z pieca osobną rurą a reszta po Twojemu i będzie hulać. INST_CO.bmp INST._CO.bmp Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi