Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Odnoga instalacji , a ciśnienie przepona .

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam ,

W załączniku uproszczony schemat mojej instalacji . Problem polega na tym , ze nie wiem czy najwyższym punktem mojej instalacji jest odnoga na poddaszu zakończona odpowietrznikiem ( jest to rura zasilająca tak pozostawiona przez hydraulika ) czy grzejące drabinka zakończona również odpowietrznikiem ?

Dodam , ze rura i odpowietrznik na poddaszu są zimne nawet podczas grzania  gdy cała instalacja jest gorąca i w pełni sprawna . Z czego to może wynikać ?

Prosze również podać do której wysokości się odnieść i jaka wartością wstępna nabić naczynie przeponowe ?

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie , ale na obecna chwile naczynie 24l układ 200l .

1FA73A45-ABF4-4C47-BD6E-D650C48925AD.jpeg

Edytowane przez adamu
Opublikowano

Facet zaczynasz marudzić - grzeje to dobrze!, rura z odpowietrznikiem nie będzie grzała, najwyżej może być chwilowo ciepła.

Najwyższy punkt instalacji to odpowietrznik na tej rurze, naczynie trzeba nabić wstępnie do 1-1,1 bara.

Przy instalacji 200l może być za małe. 

Opublikowano

Dzięki ustawione 1bar , nabite do 1,3 na zimnej i przy 65 stopniach 1,5bar na instalacji wiec jest ok bo piec tyle max wymaga . 

Kiedyś przy remoncie mogę zlikwidować to zasilanie do poddasza i jako najwyższy punkt uznać odpowietrznik na drabince ?

Opublikowano

To dobra wiadomość .
Jak wyglada sytuacja z czyszczeniem takich elementów jak filtry siatkowe przy pompach / czyszczenie separatora zanieczyszczeń /test zaworów bezpieczeństwa w czasie sezonu grzewczego i ciągłej pracy kotła , trochę wody zawsze zleci ?

Wiadomo odpowietrzanie robię przed uruchomieniem instalacji , ale czyszczenie i sprawdzanie zaworów raz na miesiąc lub dwa pasuje robić i co wtedy zerkać ile spadło ciśnienie i dobijać na pracującym układzie ?