adamu Opublikowano 27 Września 2020 #1 Opublikowano 27 Września 2020 (edytowane) Witam , W załączniku uproszczony schemat mojej instalacji . Problem polega na tym , ze nie wiem czy najwyższym punktem mojej instalacji jest odnoga na poddaszu zakończona odpowietrznikiem ( jest to rura zasilająca tak pozostawiona przez hydraulika ) czy grzejące drabinka zakończona również odpowietrznikiem ? Dodam , ze rura i odpowietrznik na poddaszu są zimne nawet podczas grzania gdy cała instalacja jest gorąca i w pełni sprawna . Z czego to może wynikać ? Prosze również podać do której wysokości się odnieść i jaka wartością wstępna nabić naczynie przeponowe ? Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie , ale na obecna chwile naczynie 24l układ 200l . Edytowane 27 Września 2020 przez adamu Cytuj
sambor Opublikowano 27 Września 2020 #2 Opublikowano 27 Września 2020 Facet zaczynasz marudzić - grzeje to dobrze!, rura z odpowietrznikiem nie będzie grzała, najwyżej może być chwilowo ciepła. Najwyższy punkt instalacji to odpowietrznik na tej rurze, naczynie trzeba nabić wstępnie do 1-1,1 bara. Przy instalacji 200l może być za małe. Cytuj
adamu Opublikowano 28 Września 2020 Autor #3 Opublikowano 28 Września 2020 Dzięki ustawione 1bar , nabite do 1,3 na zimnej i przy 65 stopniach 1,5bar na instalacji wiec jest ok bo piec tyle max wymaga . Kiedyś przy remoncie mogę zlikwidować to zasilanie do poddasza i jako najwyższy punkt uznać odpowietrznik na drabince ? Cytuj
sambor Opublikowano 28 Września 2020 #4 Opublikowano 28 Września 2020 Tak , możesz zlikwidować. Cytuj
adamu Opublikowano 1 Października 2020 Autor #5 Opublikowano 1 Października 2020 To dobra wiadomość . Jak wyglada sytuacja z czyszczeniem takich elementów jak filtry siatkowe przy pompach / czyszczenie separatora zanieczyszczeń /test zaworów bezpieczeństwa w czasie sezonu grzewczego i ciągłej pracy kotła , trochę wody zawsze zleci ? Wiadomo odpowietrzanie robię przed uruchomieniem instalacji , ale czyszczenie i sprawdzanie zaworów raz na miesiąc lub dwa pasuje robić i co wtedy zerkać ile spadło ciśnienie i dobijać na pracującym układzie ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi