Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

po 10 latach chciałbym zmodernizować swoje ogrzewanie (aktualnie zło konieczne kocioł zasypowy)

Stawiam na pellet i skromny bufor 300l. Instalacja niezbyt rozbudowana, 6 grzejników na jednym obiegu, rurki miedź, grzejniki płytowe

Poniżej naskrobałem zaczątek schematu nowej instalacji. Sterowanie większości techem i-2 (on steruje nagrzewaniem bufora i wyjściem na grzejniki)

Żeby obciąć niepotrzebne dyskusje w stylu trzeba było kupić coś innego zaznaczam że piec i bufor już kupiony

image.thumb.png.e9525027ccff4c7b8db73f96997f5100.png

moja prośba o rade:

- jakie naczynie przeponowe, te w piecu pewnie będzie za małe? i gdzie je umiejscowić?

- czy i jeżeli tak gdzie i jakie filtry pozakładać?

- czy i jeżeli tak gdzie pozakładać zawory zwrotne?

- czy dobrze wrysowałem pompe na obiegu CWU i zawór 4d?

- jakieś widoczne babole w moim rozumowaniu?

- jaki zawór 3d? zwykły na stałe, sterowany ręcznie termostatyczny? zawór 3d z siłownikiem to chyba przerost formy nad treścią??

Sterowanie:

piec tylko pilnuje CWU i steruje procesem spalania

tech i-2 będzie na podstawie czujników temperatury dołu i góry bufora sterował jego nabijaniem, następnie na podstawie krzywej grzewczej i czujnika temp zewnętrznej będzie ustalał temp zasilania na obiegu - mieszając zaworem 4d na siłowniku. W najzimniejszym pomieszczeniu w domu (tam nie będzie termostatu na grzejniku) będzie regulator z termostatem ST 292 który po przekroczeniu 

zadanej temperatury pomieszczenia (schemat tygodniowy dzień/noc) będzie wyłączał pompę na zasilaniu

Opublikowano

Krótko:

1/zdecyduj, czy chcesz mieć pompę CWU, czy zawór przełączajacy CO/CWU- stosowne schematy w instrukcji kotła

2/Ochrona powrotu kotła zaworem 3D stałotemperaturowym 55C

3/Za buforem lepszy mieszacz 3D zamiast 4D - o ile chcesz sterować pogodówką temperaturę grzejnkiów.

4/ Naczynie przeponowe dobrane jest do mocy kotła, wiec powinno byc wystarczajace , ale  należałoby sprawdzić pojemność wodną instalacji. Pamiętaj, że musisz mieć drugie naczynie uwzględniające pojemność bufora!!

Opublikowano

to również zwięźle:

1. osobna pompa, jest na schemacie na powrocie z CWU (troche słabo widać, trzeba powiększyć)

2. ok

3. możesz rozwinąć dlaczego 3d będzie lepszy? niby mi hydraulik mówił że 4d "lepiej miesza" Tak planuje porodówkę na techu i-2

4. wiem że to w kotle będzie niewystarczające, dlatego jestem ciekawy jakie duże musze dokupić i gdzie na schemacie muszę je umieścić? bufor 300litrów, reszta instalacji ok. 60-80 litrów

Opublikowano

ok fajnie, dlatego staram się coś dowiedzieć od Was ale na razie to ciężko idzie...

można prosić merytoryczniej Panowie?

Opublikowano

Dostałeś merytorycznie

- jak w kotle jest wbudowana pompa to zastosuj zawór przełączający na CWU zamiast oddzielnej pompy 

- za buforem zawór 3d termostatyczny lub mieszający z możliwością założenia siłownika

Opublikowano

- doprecyzuję: za buforem 3D termostatyczny jeśli korzystasz z zaworów termostatycznych na grzejnikach albo  3D z siłownikiem-jeśli ma być sterowanie pogodowe.

Ostatecznie możesz "pogodzić" pogodówkę z termostatami na grzejnikach - ustawisz pogodówkę wg najzimniejszego pomieszczenia z otwartą głowicą na max a pozostałe będą przymykać tam, gdzie dojdzie do przegrzania pomieszczenia.

Ale nie pogodzisz pogodówki z mieszaczem termostatycznym za buforem.

Opublikowano

gmaj dzięki, precyzuje

zawór za buforem będzie sto procent z siłowniem i pogodówką. Tak jak pisałeś w najzimniejszym pomieszczeniu grzejnik zawsze otwarty, reszta grzejników na termostatach. Mój dylemat brzmi tylko 3d czy 4d? Jakie wady / zalety obu rozwiązań

nie napisałem tego jasno na początku: ostatnie moje pytanie

W dniu 16.08.2020 o 22:49, KarolBl napisał:

- jaki zawór 3d? zwykły na stałe, sterowany ręcznie termostatyczny? zawór 3d z siłownikiem to chyba przerost formy nad treścią??

dotyczyło tylko i wyłącznie ochrony powrotu, nie tego zaworu między buforem a grzejnikami, tam 100% siłownik

kolejne moje dylematy:

- jak duże naczynie przeponowe do bufora 300 litrów

- gdzie i czy potrzebne zawory zwrotne i filtry

i tak dal jasności, CWU będzie na osobnej pompce i obiegu z kotła, kocioł ze swoim sterownikiem to ogarnie. Pompka która jest wbudowana w piec będzie pracować na obiegu CO kocioł-bufor

Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.08.2020 o 21:39, sambor napisał:

Na wyjściu bufora tylko zaw 3-D!

rozumiem że dajemy go na zasilaniu?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

poprawiłem schemat

czy dobrze umiejscowiłem pompkę CO? (kliknij w rysunek, będzie wyraźniejszy)

image.thumb.png.6016aaa6bb06a7b33985b1fe785f301e.png

Edytowane przez KarolBl
Opublikowano

To klasyka, ale jak robisz układ zamknięty z buforem to musi być dodatkowe naczynie przeponowe, przy samym kotle na powrocie oraz jakieś małe naczynie przed bojlerem na zasilaniu zimnej wody.

Opublikowano

Naczynie przeponowe około 60 litrów z bezpiecznym zapasem na instalację. Zakładając 20 kW mocy, 300 l bufor i 2,5 bara ciśnienie otwarcia zaworu.

Opublikowano

ok, dam 60 litrów, a gdzie je najlepiej umiejscowić? na powrocie między kotłem a piecem czy między buforem a instalacją

wiadomo że przy CWU musi być małe naczynie przeponowe, 6 litrów wystarczy?

a pompkę dobrze umiejscowiłem pomiędzy zaworem 3d a grzejnikami na zasilaniu?

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, KarolBl napisał:

na powrocie między kotłem a piecem

Czyli gdzie? Kocioł to prawidłowa nazwa "pieca"  - najlepiej na powrocie pomiędzy 3D stałotemperaturowym a kotłem- wtedy na rurze zasilajacej kocioł/bufor nie może być żadnej armatury odcinajacej!!

przy CWU musi być małe naczynie przeponowe, 6 litrów wystarczy?

Zależy od kilku czynników, min od pojemności wymiennika CWU, ciśnienia w sieci wodociagowej.

a pompkę dobrze umiejscowiłem pomiędzy zaworem 3d a grzejnikami na zasilaniu?

Dobrze

Edytowane przez gmaj22