Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie otóż postanowiłem dołożyć grzejnik hydraulik podłączył go równolegle do istniejącego grzejnika co może być powodem ze ten grzejnik prawie wcale nie grzeje.poniżej Fot. grzejnik który nie grzeje jest toż za ścianą

IMG_1.jpg

IMG_20200802_125832.jpg

Opublikowano

Czemu tak biednie ? Kilka zeta i głowice można kupic . Sprawdzales czy jest odpowietrzony . Podnies tyl czyli przeciwna strone od podłączeń I odpowietrz . 

Opublikowano (edytowane)

Szkoda, że hydraulik nie skończył roboty na finito.... Zamontował i dalej radź sobie Pan sam... 

Zanim zaczniesz szarpać w górę ten grzejnik, to sprawdź poziomicą czy jest spadek od odpowietrznika, to zasilania. 

Woda może lecieć, ale nie jest powiedziane, że bańka powietrza nie stoi w zasilaniu lub powrocie... 

Zakręć ten grzejnik, który grzeje, a wtedy większe ciśnienie pójdzie do tego nowego... 

Jeżeli grzejnik nie ma spadku, to delikatnie go podnieś po stronie odpowietrznika. 

Ja odpowietrzam zawsze na wł pompie, ale z tego co czytam nie wszyscy to preferują. 

Edytowane przez Trener40
Literówka
Opublikowano
3 minuty temu, Trener40 napisał:

Szkoda, że hydraulik nie skończył roboty na finito.... Zamontował i dalej radź sobie Pan sam... 

Ja odpowietrzam zawsze na wł pompie, ale z tego co czytam nie wszyscy to preferują. 

Śliwki można zbierać jeżdżąc wokoło drzewa na rowerze ale lepiej się zatrzymać . Pozdrawiam Hermogenes

Opublikowano

Tutaj nie musi być zapowietrzony, może monter prawa fizyki chciał złamać, woda idzie tam gdzie ma możliwość. 

@Hermogenes zawsze można pomachać gałęziami, same spadną.

Opublikowano

No to źle... Strona odpowietrznika musi być wyżej od zasilania. 

7 mm to sporo... Uważaj jak będziesz próbował go unieść po stronie odpowietrznika, aby zasilanie / powrót się nie rozczelniło. Widać, że tam nie ma dużo miejsca na takie dzialania... 

Opublikowano

Trener40 ale sprawdziłem ten grzejnik od którego został podłączony i tez jest pochylony źle czyli tył grzejnika niżej od zasilania,a grzeje bardzo dobrze,takie moje myślenie czy hydraulik nie zgrzał z byt mocno tych kolanek czy rurek ze przepływ w tych rurkach się zmniejszył.

Opublikowano

Z tego pionowego odpowietrznika coś leci ? Woda uzupelniona ? Jak zakrecisz ten obok grzejnik coś się dzieje ? 

Opublikowano

Spróbuj zakręcić wszystkie grzejniki . Odpal pompke I spuszczaj wode powoli z tego grzejnika . On albo jest tak zapowietrzony albo zatkany . Dziwne to trochę bo zgrzewy nie wygladaja na przesadnie rozgrzane by skleic swiatlo rurki . Kolejnie delikatnie zmniejsz przeplyw przez ten pierwszy grzejnik , moze on po prostu podbiera cala wode I nie daje tyle na tamten . Takie kryzowanie trzeba by zrobic.

Opublikowano (edytowane)

FAFAŁ Dzwoniłem do gościa powiedział ze powietrze i żebym zakręcił górny motylek przy tym grzejniku i przed motylkiem  odkręcił ta śrubę aż do pokazania się wody,co do zakręcenia grzejników tez testowałem i trochę lepiej ale nie oto chodzi chyba..

Edytowane przez Robot16
Opublikowano

To, że ten wcześniejszy grzejnik grzeje pomimo złego pochylenia  to fart, ale ten drugi ( nowy) powienies unieś do odpowietrzenia...Masz rozgrzane CO, to nawet lepiej, bo zwieksza się ciśnienie w układzie i łatwiej odpowietrzyć... Zakręć również inne grzejniki zanim zaczniesz odpowietrzać, ale najpierw grzejnik pod odpowiednim spadkiem ma być ( o ile Ci się uda go unieść) 

Opublikowano

Większość powinna pójść w pionowy odpowietrznik , fakt tam malo miejsca by na bank odebral calosc ale powinien chociaż większość puścić . Druga sprawa to to że są dwa na cienkiej rurce I trzeba je odpowiednio zdlawic . Dalej pochylenie grzejnika no i jego budowa tj garby są wyżej niz odpowietrznik w grzejniku ten z malym otworkiem . Dla tego trzeba go podnieść I przegonic powietrze przy czestym jego upuszczaniu .

Opublikowano
20 godzin temu, Trener40 napisał:

No to źle... Strona odpowietrznika musi być wyżej od zasilania. 

7 mm to sporo... Uważaj jak będziesz próbował go unieść po stronie odpowietrznika, aby zasilanie / powrót się nie rozczelniło. Widać, że tam nie ma dużo miejsca na takie dzialania... 

Celowo jest tak zrobione, żeby sie automatycznie odpowietrzało przez odpowietrznik na pionie.

Opublikowano

Może odpowietrznik udaje że odpowietrza ? 

Opublikowano

Alf a już idę i sprawdzam ten odpowietrznik.

No to raczej nie to co prawda kiedy lekko wsadziłem igłę w ten odpowietrznik to przez jedną sekundę było słychać uciekające powietrze...

Opublikowano

Kiedyś zamontowałem używany zawór kulowy który niby był otwarty a był zamknięty, mało prawdopodobne ale zdarza się.Wczoraj na bojlerze zamontowałem automatyczny odpowietrzik a bojler był zapowietrzony. Takie złośliwości rzeczy martwych. 

Opublikowano (edytowane)

alf być może i u mnie.. takie złośliwości,bo ten grzejnik jest tylko 20 cm dalej za ścianą  przedłużony rurkami,a nie grzeje np. w salonie grzejnik połączony mam 6 metrów dalej a grzeje bardzo dobrze..

Edytowane przez Robot16
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam dziś postanowiłem zając się tym grzejnikiem wiec,zakręciłem górny motylek  i odkręciłem te śrubę miedzy motylkiem a grzejnikiem,nie wiem jak to się fachowo zwie,ale zadziałało wyleciało sporo powietrza no i troszkę wody po rozpaleniu w kotle grzejnik bardzo dobrze grzeje,chyba należy zamontować odpowietrznik na tym grzejniku,oczywiście  na zasilaniu tak mi się wydaje.....

Edytowane przez Robot16