grzegorzkmiecik10 Opublikowano 29 Czerwca 2020 #1 Opublikowano 29 Czerwca 2020 Witam, mieszkam w bloku na pierwszym piętrze ,jest to blok 8-rodzinny ,dwie klatki po 4mieszkania , powierzchnia mieszkania to 87m2 , problem polega na tym że w piwnicy mam piec zasypowy 12kw na co , a w kuchni pale na cwu, chciałbym usunac ten piec w kuchni i przenieść boiler do piwnicy , tam poprowadzić rurę z pieca do boilera i z boilera do ciepłej wody do mieszkania, problem w tym że sąsiad nie chcę się zgodzić na poprowadzenie rury przez jego mieszkanie(parter) co zrobić w tym temacie ? Pomocy !!!! Cytuj
Kordjano Opublikowano 30 Czerwca 2020 #2 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Przede wszystkim to musiał byś zasobnik zmienić ,ten obecny to chyba nie ma wężownicy . Cytuj
FAFAŁ Opublikowano 30 Czerwca 2020 #3 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Nie chce się zgodzic A masz już rury to wpinasz go jak grzejnik . Do tego zamykanie grzejnikow zawory czy glowice I jakoś to będzie . To chyba najlepsza opcja :) Cytuj
grzegorzkmiecik10 Opublikowano 2 Lipca 2020 Autor #4 Opublikowano 2 Lipca 2020 Zbiornik ma podwójna wężownice, jak podłączyć pod grzejnik? Wytłumaczcie to , jestem amatorem jeśli chodzi o hydraulikę? Cytuj
FAFAŁ Opublikowano 2 Lipca 2020 #5 Opublikowano 2 Lipca 2020 (edytowane) Możesz opisac co to za rury i gdzie ida przez sufit . Kolejna sprawa jak ten piecyk z piwnicy jest zabezpieczony ? Opcji masz kilka Mało inwazyjna odpinasz najbliższy grzejnik baniaka montujesz dwa trójniki oraz zawory jeśli nie masz by odciąć grzejnik . Pozostałe wyjścia z trojnikow służą jako zasilanie i powrót do baniaka . Opcja bardziej rozbudowana to rozmontowanie pionów i montaż trojnikow do zasilania i powrotu no i zawory nad nimi do odcinania na lato calego co. Edytowane 2 Lipca 2020 przez FAFAŁ Cytuj
Kordjano Opublikowano 2 Lipca 2020 #6 Opublikowano 2 Lipca 2020 No sorki Kolego ale ja tam nie widzę żeby ten zbiornik miał dwie wężownice , widzę mufe od dołu to dopływ zimnej wody mufę od góry to wyjście ciepłej wody użytkowej ,cyrkulacje zaślepioną i zasilanie i powrót z podkowy z tej kuchenki , jeśli tam jest wężownica to gdzie znajduje sie naczynie przeponowe zawór bezpieczeństwa dopuszczanie wody do wężownicy odpowietrznik ? ,jeśli nie ma wężownicy to przecież nie puścisz wody kotłowej do wody użytkowej . Cytuj
FAFAŁ Opublikowano 2 Lipca 2020 #7 Opublikowano 2 Lipca 2020 (edytowane) Z podwojna wezownica pewnie chodzi o coś takiego . Edytowane 2 Lipca 2020 przez FAFAŁ Cytuj
Kordjano Opublikowano 2 Lipca 2020 #8 Opublikowano 2 Lipca 2020 Okej jeśli jest tam wężownica to niech autor zrobi fotkę gdzie jest napełnianie tej wężownicy skoro to nie jest podpięte do kotła tylko do kuchenki ,ta kuchenka jest z płaszczem wodnym , czy z podkową ? Cytuj
grzegorzkmiecik10 Opublikowano 2 Lipca 2020 Autor #9 Opublikowano 2 Lipca 2020 Witam Panowanie,dziękuję za te rady wstawiam zdjęcia boilera i jego oznaczenia, również nie mogę zdemontować odkręcić srubunku z starego pieca jakieś porady wstawiam zdjęcia i pozdrawiam Cytuj
FAFAŁ Opublikowano 3 Lipca 2020 #10 Opublikowano 3 Lipca 2020 Albo duży klucz nastawny ale taki duży albo żabka plus przedluzka w postaci rury . Ewentualnie przecinak I mlotek I poinformować w ten sposób śrubę że chce się ją odkręcić :) Cytuj
mironw Opublikowano 5 Lipca 2020 #11 Opublikowano 5 Lipca 2020 no i jeszcze WD40 albo odrdzewiacz co_ _ col _ . (a) 1 Cytuj
sambor Opublikowano 5 Lipca 2020 #12 Opublikowano 5 Lipca 2020 To jest śrubunek z uszczelką , będzie ciężko, ale pójdzie, najlepiej palnikiem lub opalarką podgrzać i odkręcać na gorąco 1 Cytuj
mironw Opublikowano 5 Lipca 2020 #13 Opublikowano 5 Lipca 2020 To właśnie jest stosowanie ocynku przy instalacjach CO i z wodą kotłową śniedź , patyna i korozja gotowa Cytuj
Ryni Opublikowano 5 Lipca 2020 #14 Opublikowano 5 Lipca 2020 Ten śrubunek, ma jeszcze to do siebie, że z obu stron wygląda niemal identycznie, trzeba mu się dobrze przyjrzeć, sprawdzić z której strony nakrętka ma szerszy kołnierz to pomoże określić w którą stronę należy go odkręcać. Cytuj
Gość Trener40 Opublikowano 5 Lipca 2020 #15 Opublikowano 5 Lipca 2020 Ja bym go odkręcał w te stronę... (dolna strzałka) Cytuj
mironw Opublikowano 17 Lipca 2020 #16 Opublikowano 17 Lipca 2020 No i masz racje , albo jeszcze przecinak , młotek i metodą wstrząsową , jak żabka nie daje rady Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi