Skocz do zawartości
IGNOROWANY

piec gazowy+kominek+fotowoltaika+bufor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem tu Nowy i jestem w trakcie budowy typowego domu parterowego Padme 3B 170m2. W domu na stałe mieszkały by 2 do 3 osób .Szukam sosobu na proste i efektywne zaopatrzenia domu w ciepło i cwu.

Dom będzie ogrzewany przez kominek w płaszczem wodnym 14kW , piec gazowy kondensacyjny 20kW, i grzałkę elektryczną z fotowoltaiki. W domu będzie rekuperacja

W domu będą grzejniki płytowe w garażu i w łazienkach, a na pozostałej powierzchni podłogówka.

W tym celu wymyśliłem że dobrym rozwiązaniem byłby bufor 300-800dm3, który byłby zasilany tymi źródłami. 

Jeżeli chodzi cwu to w buforze zamontowana byłaby wężownica ze stali nierdzewnej o powierzchni wymiany 6,25 m2. Znalazłem taki bufor pod tym linkiem https://linszter.com/pl/pl/ogrzewanie/zbiornik-buforowy-c-wLMT 500 0V + DN32 Zbiornik buforowy (c.w.u.).html-u/lmt-500-0v-dn32. Bufor chciałbym ocieplić samodzielnie obudowując go 20cm warstwą styropianu.

Chciałbym aby woda kotłowa w buforze była ta sama co w kotle gazowym jak i w kominku bez jakiejkolwiek separacji. Oczywiście całość łącznie z kominkiem prazowałaby w układzie zamkniętym. W całość wpięte byłoby odpowiednio duże jedno naczynie przeponowe. Oczywiście kominek miałby zabezpieczenia w postaci wężownicy schładzającej i zaworu bezpieczeństwa.

Mam pytanie.

1.Czy to co wymyśliłem to ma sens?

2. Czy korzystając z cwu grzanej przepływowo przez bufor starczy cw dla zapewnienia komfortu dla 3 osób ? (W domu nie ma wanny tylko 2 prysznice)

3 Czy tak grzanej cwu będzie możliwe zrobienie cyrkulacji?

4. Jaką temperaturę trzeba będzie utrzymywać w górnej warstwie buforu aby mieć w kranie cwu nie mniejszą niż 45 stopni.

Bardzo proszę o krytyczne i merytoryczne spojrzenie na moją wizję.

Pozdrawiam

Jacek

lmt-0500-0v (1).png

dn32.png

Opublikowano
44 minuty temu, sailor41 napisał:

Szukam sosobu na proste i efektywne zaopatrzenia domu w ciepło i cwu.

Dom będzie ogrzewany przez kominek w płaszczem wodnym 14kW , piec gazowy kondensacyjny 20kW, i grzałkę elektryczną z fotowoltaiki. W domu będzie rekuperacja

Drogo, nieefektywnie i po prostu bez sensu.

Nie pytaj dlaczego tak, ale sam chyba o tym wiesz,.

Opublikowano

Dlaczego to ja mam udowadniać że to zły pomysł - raczej sam podaj plusy tego rozwiązania, bo chyba nie jest nim cena wykonania ani tym bardziej prostota sterowania takiego układu.

Opublikowano

Nie jestem instalatorem ani fizykiem dlatego szukam porady ludzi, którzy się znają. Do tej pory myślałem pozytywnie o tym pomyśle. Z tego co przeczytałem obawy może budzić:

1) zbyt duża różnica temperatury bufora z temperaturą cwu (szybkość wymiany ciepła)przez co będę musiał utrzymywać zbyt wysoką temperaturę na buforze.

2) Czy będzie możliwa kondensacja pary wodnej w kotle gazowym ze względu na temperaturę powrotu.

3) dopasowanie wielkości bufora w taki sposób, żeby przynajmniej dał radę w zimę utrzymać dom samodzielnie przez 12h, a latem niebył nadmiernym obciązeniem energetycznym dla cwu. Bufory zaczynają się od 300dm3 z wężownicą SPIRO 6,5m2 wymiany

4) Jakie byłyby straty  ciepła gdybym bufor postawił w rogu kotłowni i zabudowałbym 20cm styropianem oklejonym wewnątrz folią aluminiową. Prodycent bufora podaje że straty są 3kW/dobę przy jego 10cm izolacji.

Proszę o poradę

Cena może nie jest najniższa ale:

pozbywam się dodatkowego zbiornika cwu i związanych z tym kłopotów (wymiany co 5 lat, wymiany elektrod, dodatkowe miejsce)

zyskuję bank ciepła i mam gdzie rozładować ciepło kominka

Jeżeli chodzi o prostotę to wydaje mi się, że jest ok Nie mogę znaleźć prostrzego rozwiązania dla połączenia piec gazowy+kominek z płaszczem wodnym+grzałka elektryczna zasilające podłogówkę i grzejniki. Na dodatek pozbywam się sprzęgła, które normalnie musiałbym dać. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, sailor41 napisał:

żeby przynajmniej dał radę w zimę utrzymać dom samodzielnie przez 12h,

Widzę że kolega nie zna kompletnie praw fizyki ani granic zdrowego rozsądku - ale na to pyt odpowiem - pojemność ok 2000l z deltą 30 i hiper , super ocieplonym budynku.

Oczywiście bez korzystania z grzania wody.

2 godziny temu, sailor41 napisał:

Czy będzie możliwa kondensacja pary wodnej w kotle gazowym ze względu na temperaturę powrotu.

Nie, nie będzie kondensacji

A teraz ja zadam pytanie - ile h będzie ładował taki bufor (2000l) kominek?

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Dom jest ocieplony z każdej strony styropianem ciemnym 20cm, Okna trzyszybowe zamontowane w systemie cipły montaż. 

Jak kolega uważa? na ile wystarczy bufor 2ooodm3 i ile przeba palić kominkiem 14kW aby go naładować bo ja nie wiem

Myślałem maxymalnie 800dm3 bufor i pdłogówka też ma swoją pojemność i trochę ciepła przechowa do rana

Nie wiem ile czasu bedzie potrzebował kominek 14kW na nagrzanie bufora ale chciałbym w nim rozpalać po pracy i palić do wieczora 

Czy kondensacji nie będzie podłączając powrót do pieca z dna bufora? Czy tam będzie temperatura wyższa niż 55 stopni Cżeby nie dochodziło do kondensacji?

Opublikowano
16 minut temu, sailor41 napisał:

na ile wystarczy bufor 2ooodm3 i ile przeba palić kominkiem 14kW aby go naładować bo ja nie wiem

To proponuję wrócić do szkoły i policzyć!

Albo zlecić komuś, kto to zrobi i uchroni kolegę od popełnienia głupoty instalacyjnej.

Opublikowano

Czy kolega może mi odpowiedzieć co w tej koncepcji jest złego i błędnego? I jak zoptymalizować koncepcję łączącą gaz+kominek+grzałka elektryczna z ogrzewaniem podłogowym? Czy zamierza kolega się wymądrzać i wysyłaść mnie do szkoły?

Opublikowano
24 minuty temu, sailor41 napisał:

Czy zamierza kolega się wymądrzać i wysyłaść mnie do szkoły?

Jak ma być dyskusja w takim stylu to ja się z niej wypisuję , z koniem się kopać nie będę,  a wymądrzasz to się pan, panie sailor41.

Opublikowano

Gdyby o mnie chodziło, zostałbym tylko przy gazowym kotle kondensacyjnym lub pompie ciepła, do tego ewentualnie fotowoltaika. Jeśli ma być kominek(niechętnie), to bez płaszcza wodnego. I tak rozpalany byłby pewnie kilka razy w roku. 

Opublikowano

Takie tematy się w kółko na forum pojawiają i pojawiać nadal będą, a przecież wystarczy kalkulator i kilka działań na nim, aby taki pomysł odpłynął w niebyt.

Nie wspominając o konieczności codziennego palenia na full w kominku , salon zamienia się w kotłownię, a kominek po 1 sezonie jest najbardziej znienawidzoną rzeczą w domu.

Opublikowano

Dymem z czasem nasiąka dom, meble i ubrania. My tego nie czujemy (przyzwyczajamy się), ale od nas śmierdzi jak od chłopów z kurnej chaty. 

Opublikowano

Panowie chyba źle się zrozumieliśmy. Mnie chodziło o połączenie instalacji bo takie paliwa były w założeniu. Żona uparła sie na kominek i chcę to uszanować. Przyjąłem założenie, że jak już to zrobić dom na ciężkie czasy.. Wiem że najtaniej wyszłoby z grzejnikami i piecem dwufunkcyjnum ale nie o to chodzi. Skoro jest kominek z płaszczem wodnym w układzie zamkniętym chcę to jakość spiąć i nie popełnić błędów. Co do mojej koncepcji to:

1 Pierwszym paliwem jest gaz

2 Kominek tylko dla funu, a wrazie katastrofuy żebym nim mógł ogrzać dom niedokładając ciągle do niego

3 Fotowoltaika ewentualnie do wspomagania ogrzewania głównie cwu latem.

Proszę jeżeli chcecie pomóc to nie dyskutujcie o gustach ale o rozwiązaniu technicznym. co w nim jest nie tak.

Wiem, że podobne rozwiązania stosuje się (https://www.makroterm.pl/) ale chciałbym usłyszeć od profesjonalistów jak to będzie działać

Godzinę temu, Jasiek11 napisał:

Gdyby o mnie chodziło, zostałbym tylko przy gazowym kotle kondensacyjnym lub pompie ciepła, do tego ewentualnie fotowoltaika. Jeśli ma być kominek(niechętnie), to bez płaszcza wodnego. I tak rozpalany byłby pewnie kilka razy w roku. 

W domu będzie rekuperacja więc kominek musi być  w układzie zamkniętym 

Czy znajdzie się ktoś z Kolegów, potrafi mi odpowiedzieć na zadane pytania bez zmiany paliw jakie chcę używać ?

Jeżeli nie osiągnę celu grzania buforem domu przez 12 godzin to przynajmniej na 6 też w trudnych czasach do zaakceptowania

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, sambor napisał:

????

pobór powierza z zewnątrz przy szczelnej szybie. Żeby nie zakłucać rekuperacji

Spalanie w kominku niewpływa na bilas powietrza w środku domu

Edytowane przez sailor41
Opublikowano

Kominek w układzie zamkniętym to zamknięty układ wody a nie powietrzny.

Wszelakie urządzenia do spalania przy mocy ponad 6kW muszą mieć pobór powietrza potrzebnego do palenia z zewnątrz.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.06.2020 o 15:31, sambor napisał:

Kominek w układzie zamkniętym to zamknięty układ wody a nie powietrzny.

Wszelakie urządzenia do spalania przy mocy ponad 6kW muszą mieć pobór powietrza potrzebnego do palenia z zewnątrz.

Może żle się wyraziłem ale kominek z odseparowanym od domu paleniskiem. https://kratki.com/sklep/pl/produkt/2043/lucy-14

Myśląc o kominku to też chciałbym go zamontować bez naczynka przelewowego ale z naczyniem membranowym

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Ten co podałeś to kominek powietrzny, bez płaszcza wodnego, jak będziesz szukał to musisz kupić kominek z płaszczem wodnym do układu zamkniętego.

Np taki  https://kratki.com/sklep/pl/produkt/545/zuzia-pw-15 do płaszcza musisz doprowadzić zimną wodę i wykonać układ schładzający, ten akurat ma wężownicę, więc będzie mniej kłopotów.

Opublikowano

Kominek dla funu, pierwszym paliwem gaz a zamierzasz wszystko przystosować tylko pod ten kominek którego użyjesz max kilka razy? Przecież to zupełnie jest bezsensu marnowanie pieniędzy i tworzenie problemów. Biokominek żonie nie wystarczy?

Opublikowano
12 minut temu, sambor napisał:

Ten co podałeś to kominek powietrzny, bez płaszcza wodnego, jak będziesz szukał to musisz kupić kominek z płaszczem wodnym do układu zamkniętego.

Np taki  https://kratki.com/sklep/pl/produkt/545/zuzia-pw-15 do płaszcza musisz doprowadzić zimną wodę i wykonać układ schładzający, ten akurat ma wężownicę, więc będzie mniej kłopotów.

Tak Oczywiście pomyliłem się

Teraz, user2018 napisał:

Kominek dla funu, pierwszym paliwem gaz a zamierzasz wszystko przystosować tylko pod ten kominek którego użyjesz max kilka razy? Przecież to zupełnie jest bezsensu marnowanie pieniędzy i tworzenie problemów. Biokominek żonie nie wystarczy?

Niestety czasami trzeba robić rzeczy, o których całe życie marzyła druga osoba :)

Wiem że to wszystko podraża instalację dlatego chcę to zrobić dobrze i dotego dobrze to rozumieć bo nie lubię powiedzenia "bo tak się robi albo nie robi" bez zrozumienia problemu

28 minut temu, sambor napisał:

To też nie ten kominek bo nie jest szczelny i nie nadaje się do rekuperacji ale ten https://kratki.com/sklep/pl/produkt/2425/lucy-pw-16

Opublikowano
46 minut temu, sailor41 napisał:
Godzinę temu, sambor napisał:

Czy dobrze zrozumiałem? Kominek z płaszczem wodnym do układu zamkniętego? Czy to nie wszystko jedno? Myślałem że każdy kominek z płaszczem wodnym można zastosować w układzie otwartym z naczynkiem przelewowym lub w układzie zamkniętym z naczyniem membranowym. Jeden i drugi musi mieć wężownicę schładzającą i zawór bezpieczeństwa. Czy jest jakaś inna różnica?

Opublikowano
6 minut temu, sailor41 napisał:

Jeden i drugi musi mieć wężownicę schładzającą i zawór bezpieczeństwa. Czy jest jakaś inna różnica?

W układzie otwartym nie trzeba wężownicy schładzającej ani zaworu bezpieczeństwa