Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Delta 5 Ekopellet 10 KW - brak obrotów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

na forum nie znalazłem żadnej informacji na temat mojego problemu. Jestem posiadaczem kotła Defro Delta 5 Ekopellet 10 KW. Dzisiaj po raz pierwszy pojawił mi się komunikat na sterowniku podczas próby rozpalenia pieca:

Rozpalanie niemożliwe - brak obrotów Palik Kod: A272

Dodatkowo zauważyłem, że na ikonce takiego wiatraka z literką H miga czerwony wykrzyknik. Ani w instrukcji nie ma nigdzie opisane co to jest, ani żadnych kodów błędów jak to rozwiązać. Mam pobrany pdf do tego sterownika APCK SLIM w którym praktycznie nic nie ma.

IMG_20200525_181928.jpg

Bez tytuł1u.jpg

Opublikowano

Czy wentylator w ogóle rusza, powinno być słychać. Sprawdź to w trybie ręcznym.

Następnie niezależnie od powyższego wyniku odkręć obudowę palnika i sprawdź czy hallotron na wlocie wirnika dmuchawy obraca się i czy przypadkiem coś go noezablokowało.

• Lubię to 1
Opublikowano

Załącza się ale jakby się blokował. Może faktycznie coś go tam blokuje.

Mówisz takich dwóch dużych śrubach?
@Darekgra

5fa1a4f3912c4b2aa249169f6aefa6ee.jpg

Opublikowano (edytowane)

Nie te śruby to odkręcisz cały palnik od kotła.

Przy rurce gdzie wpada pellet do palnika od góry jest taka mała czarna nakrętka, odkręć ją i jak jeszcze nie dasz rady zdjąć tej szarej osłony to odkręć tą czerwoną osłonę ponad Twoim zaznaczeniem.

Jak długo masz kocioł?

Edytowane przez Darekgra
  • Lubię to 1
Gość Trener40
Opublikowano
13 minut temu, b0l5 napisał:

@Darekgra kocioł mam od września zeszłego roku

udało mi się zdjąć obudowę

nic to nie widac 

Czyli pierwszy demontaż obudowy... To jest kocioł /palnik na paliwo stałe i raz na sezon należy go przejrzeć. Jak jest na gwarancji, to robi to servis i za to się buli kosmiczne  pieniądze ( moim zdaniem złodziejstwo za nic).

Rozebrać palnik na czynniki pierwsze i go wyczyścić jest prostsze od rozebrania kobiety na pierwszej randce. 

Opublikowano

To zostawię to serwisowi ja się nie znam na tym to nie będę się tego dotykać w każdym razie dzięki za pomoc

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam 

Ponawiam temat. Piszę w imieniu sąsiada. Po wczorajszym zalaniu kotła (po deszczu woda wdarła się do piwnicy) wyświetla się błąd a272. Wentylator pracuje tylko z jedna mocą nie reaguje na zmianę ustawień ręcznych nawet. Można go rozpalić jedynie w pracy ręcznej wogóle nie chce iść w automacie. Poza ustawieniami mocy wentylatora w trybie ręcznym reagują wszystkie funkcje. Kocioł pracuje aktualnie tylko na cwu. Ktoś przerabiał podobny temat? 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Chyba zamókł przepływomierz, to taki wentylatorek jak w komputerze montowany na właściwym wentylatorze.