szakal31 Opublikowano 12 Maja 2020 #1 Opublikowano 12 Maja 2020 Witam laik stoi przed wyborem kotła gazowego :) Po 2 latach oczekiwania - PSG zbudowała szafkę gazową i przyszedł czas na finalizację inwestycji budowy przyłącza na terenie posesji + nowy kocioł. Dom z 2012r. dobrze ocieplony - do tej pory wystarczało 2,5 tony ekogroszu na rok przy temperaturze 22C całą dobę. 9 x karoryfer - 2 łazienki (rodzina 4 osobowa). Dylemat: Ważny jest komfort cieplny cwu dla 4 osób a do tego niewielka przestrzeń jaką sam kocioł będzie zajmował. - Kotłowania zostanie w przyszłości zaadoptowana w celach użytkowych. Budżet na kocioł 5000zł - 7000zł Rozważam opcję wiszącego kotła jednofunkcyjnego z wbudowanym zasobnikiem ok 50l - co o takim rozwiązaniu myślicie ? Zgodnie z projektem będzie to urządzenie > 21KW mam jeden budżetowy typ: TERMET INTEGRA II 20kw https://www.termet.com.pl/pl/produkt/ecocondens-integra-ii-plus/102 proszę o pomoc :D Cytuj
dario7110 Opublikowano 12 Maja 2020 #2 Opublikowano 12 Maja 2020 Witam. Proponuję Termet Gold Plus 20 kw. + zasobnik 120 lub 140l. ma niższą modulację i w budżecie się zmieścisz. Cytuj
szakal31 Opublikowano 13 Maja 2020 Autor #3 Opublikowano 13 Maja 2020 Mam świadomość, że zasobnik wolnostojący to najlepsze rozwiązanie...... ja poszukuje produktu dzięki któremu zaoszczędzę miejsca w kotłowni, stąd pytanie o kocioł z wbudowanym zasobnikiem. Cytuj
sambor Opublikowano 13 Maja 2020 #4 Opublikowano 13 Maja 2020 Kocioł z zasobnikiem to drogawa rzecz, i ciężko będzie mu obsłużyć 2 łazienki Ja bym myślał o kotle 1f i wiszącym zasobniku np biawar quattro 120/150l Cytuj
TIMON120777 Opublikowano 14 Maja 2020 #5 Opublikowano 14 Maja 2020 potwierdzam sugestię Sambora odnośnie zasobnika. wywalając kocioł z podajnikiem(wnioskuję po avatarze) syskasz miejsce na dużo więcej niż kocioł gazowy i zasobnik zwłaszcza wiszący dodatkowo zastanowił bym się nad wyborem modelu o jak najniższej mocy minimalnej(1,9KW) i jednocześnie maksymalnej w okolicy 12-15KW- więcej nie jest potrzebne do niewielkiego domu z niewielkimi stratami. na rynku jest sporo modeli startujących nawet od 5KW a to oznacza taktowanie przez większą część sezonu i wyższe niż konieczne rachunki za ogrzewanie Cytuj
gregory567 Opublikowano 28 Maja 2020 #6 Opublikowano 28 Maja 2020 Z tego co kojarzę to wentor sprzedaje kotły gazowe o niewielkich rozmiarach, w tym jednofunkcyjne z zasobnikiem, bodajże warmhaus. Co do ceny to ci nie pomoge, musiałbyś do nich przedzwonić czy napisać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi