Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam taką instalację chcę dołożyć dodatkową pompę sterującą podłogówką w którym miejscu powinienem ją zamontować za zaworem 4d czy prosto z pieca?Chodzi mi żeby na podłogę był oddzielny obieg ,na pewno będę musiał przerobić  zasilanie odciąć się od pionu z grzejników?

moj identyczny.jpg

Edytowane przez horno
Opublikowano
2 godziny temu, horno napisał:

Chodzi mi żeby na podłogę był oddzielny obieg ,na pewno będę musiał przerobić  zasilanie odciąć się od pionu z grzejników?

Tak musisz się wpiąć pomiędzy zaw 4-D  a pompę CO, oczywiście wtedy na obu obiegach - podłogówka i CO trzeba wstawić zawory zwrotne i grawitację diabli biorą.

Można spokojnie wywalić wtedy zaw różnicowy- z resztą po grzyba on?

Opublikowano (edytowane)

Grawitacja i tak nie działa bo grzejniki mam na piętrze a cały dół podłogowe.

Zawory zwrotne rozumiem trzeba zamontować na zasilaniu obu pionów wtedy?

Te zawory zamontować za pompami w kierunku tłoczenia?

Edytowane przez horno
Opublikowano

Albo na zasilaniu albo na powrocie, nie ma różnicy,  oczywiście zgodnie z kierunkiem przepływu, a ten zaw różnicowy wywal,

za rok, dwa może powodować kłopoty w działaniu CO.

Opublikowano (edytowane)

Czy to ma tak mniej więcej wyglądać ,przepraszam za rysunek . Czy może te zawory zwrotne mają być przed pompami?

moj identyczny.jpg

Edytowane przez horno
Opublikowano

a jaki typ rozdzielacza jest do podłogówki i jaki jeszcze chcesz dołożyć

Opublikowano (edytowane)

Nie chcę dokładać nowego rozdzielacza tylko zrobić osobne zasilanie drugą pompą z pieca sterowaną sterownikiem  w ten stary ,żeby osobno sterowało podłogą na dole i grzejnikami na górze.

IMG_20200513_190752.jpg

Edytowane przez horno
Opublikowano
W dniu 12.05.2020 o 11:58, horno napisał:

Czy to ma tak mniej więcej wyglądać ,przepraszam za rysunek . Czy może te zawory zwrotne mają być przed pompami?

Schemat jest OK, zaw zwrotne też dobrze.

Opublikowano

A co będzie z pompą jak zawór termostatyczny się zamknie , a na dole w łazience nie masz jakiejś drabinki ? co można by było ją pod tą pompę podłączyć ? albo jakiś bypass .