Jasiek11 Opublikowano 4 Maja 2020 #1 Opublikowano 4 Maja 2020 Zachęcony tematem piły spalinowej, mam pytanie do bardziej doświadczonych jeśli chodzi o kosiarki spalinowe. Działka 1000m2, na niej dom, wokół trawa, podłoże niezbyt równe. Aktualnie od kilku lat użytkuje tanią , chińską, spalinową kosiarkę z Juli. Kosiarka na większej trawie gaśnie, brak jej mocy, sprawdza się na małej trawce. Myślę o czymś mocniejszym z napędem, żeby też gabarytowo nie była zbyt duża, bo działka mała. Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie. Cytuj
Hermogenes Opublikowano 4 Maja 2020 #2 Opublikowano 4 Maja 2020 Do dużej trawy to się kolego stosuje kosy żyłkowe, albo bębnowe kosiarki. Takie mulczujące czy zbierające to zajeździsz wcześniej czy później. https://allegro.pl/oferta/zylkowa-kosiarka-spalinowa-kosa-bebnowa-hecht-5056-9135557115 Masz taką tańszą powinna wystarczyć, możesz też poszukać droższych. Pozdrawiam Hermogenes Cytuj
Gość jacek61 Opublikowano 4 Maja 2020 #3 Opublikowano 4 Maja 2020 Mam Husqvarnę 10 lat bez zbierania trawy i mulczowania ( musiałem wymienić nóż) sprawdza się na 17 arowej działce, pchana, też nie równo i czasem wyższa trawa ( bez przesady) obecnie nie produkowana. Gdybym miał kupić dziś coś podobnego to kupiłbym taką lub podobną ( mocny silnik a mała średnica) https://www.stiga.pl/sklep/koszenie-trawnika/kosiarki-spalinowe/kosiarka-spalinowa-z-wyrzutem-bocznym/kosiarka-spalinowa-dino-47?gclid=Cj0KCQjw-r71BRDuARIsAB7i_QM8S4RuTnU5OwnASc53cEVGsoiecWoK4MExW2QB0P1OOlkvdbpV6D8aAmpYEALw_wcB Podstawa na taką działkę to dobrana średnica do mocy silnika, w miarę duże koła i mycie po koszeniu od spodu - dla trwałości. Cytuj
Kordjano Opublikowano 4 Maja 2020 #4 Opublikowano 4 Maja 2020 Ja mam alko z napędem , ale sporadyczne używam w miejscach bardziej nie dostępnych , nie ma to jak traktorek kosiarka sadzasz tyłek na siodełku i dawaj moment i ogolone jak większa trawa to na dwa albo i trzy razy , ale lepiej nie dopuszczać do tego, sama przyjemność ,kosą żyłkową to dość się osiekłem trawa w uszach w nosie w majtkach rozbryzgujące się ślimaki masakra . Cytuj
Gość Trener40 Opublikowano 4 Maja 2020 #5 Opublikowano 4 Maja 2020 16 minut temu, Kordjano napisał: kosą żyłkową to dość się osiekłem trawa w uszach w nosie w majtkach rozbryzgujące się ślimaki masakra . ...,, i brak jej napędu, a autor chce z napędem :) Cytuj
Gość jacek61 Opublikowano 5 Maja 2020 #6 Opublikowano 5 Maja 2020 Rozbryzgujące się ślimaki są upierdliwe ale przebijają je psie kupy. Cytuj
Hermogenes Opublikowano 5 Maja 2020 #7 Opublikowano 5 Maja 2020 Pie kupy to się zbiera do kompostowania. Zakład przetwórstwa biokomponentów zabiera co dwa tygodnie, wszystko w cenie zbiórki odpadów. Domyślam się że przez te kilka lat na słoikach większość zapomniała, jak pachnie zdrowa wieś i ma obrzydzenie do wspomnień z młodości. XD: )) Pozdrawiam Hermogenes Cytuj
Panstan Opublikowano 5 Maja 2020 #8 Opublikowano 5 Maja 2020 Do mniejszych działek ,nieregularnych, nierównych (spadki) polecam coś lżejszego, ok 25 kg. Z koszem,ale też z możliwością bocznego wyrzutu. Dlaczego: czasami nie ma sensu na całej działce zbierac trawy do kosza,zwłaszcza tam,gdzie się często nie chodzi. Skoszona trawa po 2-3 dniach wyschnie,pokruszy się,skompostuje i nic nie zauważysz. Poza tym można kosić wyżej i częsciej,zwłaszcza w czasach posuchy. Kosiarki z napędem ważą ponad 40 kg,a to już jest coś. Manewrowanie tym w ciasnych miejscach,wokół drzew,krzewów wymaga większego wysiłku. Jeśli masz równą działkę,bez różnych zakamarków,powyżej 20 ar to jak najbardziej polecam te z napędem. Traktorek przy równej działce,powyżej 40 ar powierzchni do koszenia. Mam porównanie, starsza kosiarka z napędem 190 ccm Toro z serii 675 i no name z serii 300 - 125 ccm pchana,bez kosza. Oba silniki Briggs&Stratton.Ta duża waży ok 46 kg a mała 25 kg i wolę kosić tą mniejszą,zwłaszcza,że mam nietypową działkę,spadki,sad etc. Powierzchnia do koszenia ok 20 ar. Waga odgrywa tu dużą rolę,bo moge kosiarką łatwo manewrować,zwłąszcza,że nie używam kosza. Stwierdziłem,że w moim przypadku nie ma to sensu - skoszona trawa,zwłaszcza,gdy tnę jak jest sucho, znika na drugi dzień. Może moje dywagacje komuś pomogą. Silniki Briggsa są ze średniej półki,dość popularne w Polsce i cenowo przystepne. W wielu modelach kosiarek, NAC chyba je też jeużywa. Ideałem byłaby kosiarka np z silnikiem Hondy 160 ccm,ale to wyższa półka cenowa. Modeli ci nie podam,możesz kierować sie np tym opisem https://cedrus.com.pl/silniki-briggsstratton-infografika 1 Cytuj
Gość jacek61 Opublikowano 5 Maja 2020 #9 Opublikowano 5 Maja 2020 Tak jest jak pisze @Panstan Dlatego mam kosiarkę pchaną i jeszcze jedna sprawa co do wysokiej trawy wylot musi na trawę musi być spory, w tej którą zalinkowałem największy niepokój budzi we mnie ta końcówka wylotu, być może trzeba będzie ja usunąć. Co do wybierania kup z wysokiej trawy to @Hermogenes czyste teoretyzowanie. Co do słoików to nigdy nim nie byłem, jestem "pniokiem" od dziecka na swoim ale nie uważam to określenie za obraźliwe. Cytuj
Hermogenes Opublikowano 5 Maja 2020 #10 Opublikowano 5 Maja 2020 (edytowane) Dlaczego teoretyzowanie robię tak od wielu lat, średnio co 3-4 dni ale zawsze przed koszeniem. Dodatkowo specjalnie dla Ciebie poszedłem do jednego z pomieszczeń gospodarczych żebyś nie pisał że koloryzuję. Pozdrawiam Hermogenes A jak jest większa trawa to podłączam rotacyjną do tego sprzętu z ostatniej fotki. Edytowane 5 Maja 2020 przez Hermogenes 1 Cytuj
Jasiek11 Opublikowano 5 Maja 2020 Autor #11 Opublikowano 5 Maja 2020 Dzięki Panowie za porady, reasumując pokrótce, do mojej działeczki kosiarka z napędem nie za bardzo się nada, bo sprzęt będzie ciężki i trudniejszy w manewrowaniu. Hermogenes, twój park maszynowy jest godzien podziwu. 1 Cytuj
Gość jacek61 Opublikowano 5 Maja 2020 #12 Opublikowano 5 Maja 2020 A co twoje zdjęcia @Hermogenes mają do wybierania psich kup z wysokiej trawy. Na tym kończę te bezsensowne przepychanki słowne które nic nie wnoszą do tematu. Cytuj
Kordjano Opublikowano 5 Maja 2020 #13 Opublikowano 5 Maja 2020 @Hermogenes szczena mi opadła . Sam mam wiele różnego sprzętu ale u Ciebie to wygląda jak u jakiegoś kolekcjonera , spójrzcie ile tam w tle rozmaitych narzędzi . Ja tam jednak najwolę traktorkiem kosić bo nogi mnie nie bolą a i piwko równocześnie mogę sączyć . Cytuj
Outsider Opublikowano 5 Maja 2020 #14 Opublikowano 5 Maja 2020 @Hermogenes pojazd na ostatniej focie. Jaki tam za agregat siedzi pod maską? Cytuj
Hermogenes Opublikowano 6 Maja 2020 #15 Opublikowano 6 Maja 2020 Witaj 1,7 D z wiekowego Opla pikapa. Pozdrawiam Hermogenes Cytuj
Outsider Opublikowano 6 Maja 2020 #16 Opublikowano 6 Maja 2020 Stara dobra jednostka napędowa Isuzu. Cytuj
Outsider Opublikowano 6 Maja 2020 #18 Opublikowano 6 Maja 2020 Imitacja. Tuning taki. Co do kosiarek to używam Alko z napędem i rozrusznikiem. Video poglądowe. Marka inna. Cytuj
Hermogenes Opublikowano 6 Maja 2020 #19 Opublikowano 6 Maja 2020 13 minut temu, o6483256 napisał: ale karoseria BMW Tak Bardzo Minimalistyczne Wykonanie. Pozdrawiam Hermogenes Cytuj
MistrzMasarski Opublikowano 6 Maja 2020 #20 Opublikowano 6 Maja 2020 Polecam taką: https://www.victus.pl/kosiarka-oleo-mac-g-48-pk-comfort-sd.html Hermogenes Jakie masz piły? Cytuj
Panstan Opublikowano 6 Maja 2020 #21 Opublikowano 6 Maja 2020 Jeśli chodzi o kosiarki w tej półce cenowej,to bierzemy pod uwagę producenta silnika, funkcje,solidność konstrukcji i gwarancję. Raczej w tej kolejności. Cytuj
Hermogenes Opublikowano 6 Maja 2020 #22 Opublikowano 6 Maja 2020 MistrzMasarski wszystkie pilarki mam McCulloch ta 1 od góry 1998 r. USA , ta niżej 2006 r. i na dole 2014 r. już robione we Włoszech w fabryce Husqvarna . W tej z USA wymieniłem tylko tłumik łańcuchy i prowadnice na bieżąco, ale to jest żelazko do gałęzi. Ta średnia już cały komplet cylinder z tłokiem, uszczelniacze, tą robię główny przerób. Tą największą używam sporadycznie do grubych można rzec "nówka sztuka nie śmigana" 15-18 zbiorników paliwa wypaliła. Pozdrawiam Hermogenes Cytuj
MistrzMasarski Opublikowano 6 Maja 2020 #23 Opublikowano 6 Maja 2020 25 minut temu, Hermogenes napisał: McCulloch Kurde, a ja zawsze myślałem, że McCulloch to Partner. Cytuj
Hermogenes Opublikowano 6 Maja 2020 #24 Opublikowano 6 Maja 2020 (edytowane) Husqvarna wchłonęła obie marki, dawniej husqvarna była fabryką broni dorobiła się na dostawach wojennych po 45 hossa się skończyła trzeba było na czymś zarabiać. Pozdrawiam Hermogenes Edytowane 6 Maja 2020 przez Hermogenes Cytuj
Popcorn1 Opublikowano 7 Maja 2020 #25 Opublikowano 7 Maja 2020 Hermogenes a tego papaja SAM-a to z jakich elementów złożyłeś?Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi