Kordjano Opublikowano 12 Kwietnia 2020 #26 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 (edytowane) No nie jest kocioł winien się odpalić w celu dogrzania cwu a nie robić to przy okazji kiedy grzeje chatę ,trzeba wziąłć instrukcję sterownika i panelu i zobaczyć co ma być na tak a co na nie i poczytać na pewno wybór termostatu ecoster ma być zaznaczony w panelu pokojowym i w sterowniku kotła . A czy od samego początku tak było , czy było kiedyś normalnie ? , Edytowane 12 Kwietnia 2020 przez Kordjano Cytuj
Krystianwp9 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Autor #27 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zmieniłem ustawienia tak jak zalecił mi @Trener40 czyli włączyłem wył pompy od termostatu i włączyłem termostat kotła i póki co działa chyba prawidłowo. Będę monitorował i jutro napiszę czy działa jak powinno !:) Pozdrawiam, dziękuję i wesołych świąt !:) Cytuj
Gość Trener40 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 #28 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Jeżeli masz teraz dogrzany zasobnik CWU do zadanej, a kocioł się wygasił i chciałbyś sprawdzić czy zadziała prawidłowo, to wyciągnij czujnik z zasobnika CWU. "Sztucznie" spadnie temp i kocioł.powinien się odpalić. Pozwól mu wykonać czynność i włóż czujnik spowrotem do zasobnika. Sterewnik wyłapie temp i powinno nastąpić wygaszanie. Wcześniej miałeś " wył pompy od termostatu na NIE",czyli po dogrzaniu domu kocioł się wygaszał, ale pompa CO pracowała cały czas i wyciągała całą energię z kotła... Czy tak było? Cytuj
Gość Opublikowano 12 Kwietnia 2020 #29 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 (edytowane) Zastanawiam się, czy pompy są właściwie podłączone? Autor napisał, że po wyłączeniu termostatu na kotle, kocioł się odpalił i ruszyły wszystkie pompy. Wygląda, jakby pompa CWU była spięta z którąś pomp , albo grzejników, albo podłogi. Poza tym, ecomax 860 bez modułu rozszerzeń obsługuje 3 pompy, a u autora są 4. Ciekawe jak są podłączone. Czy pompa kotła jest podpięta bezpośrednio do gniazdka, czy do sterownika. Czy jest moduł rozszerzeń? Zagadkowe jest to działanie pomp. Edytowane 12 Kwietnia 2020 przez Gość Cytuj
Gość Trener40 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 #30 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 To też należałoby dokładnie sprawdzić. Cytuj
Krystianwp9 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Autor #31 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Po dokonaniu tych kilku zmian które zaproponował mi @Trener40piec w końcu zaczął działać prawidłowo. Kiedy tylko spada temperatura wody piec załącza się i grzeje ja. Temperatura w domu jeszcze nie spadła poniżej zadanej więc nie wiem jak zachowają się pozostałe pompy. Zmieniłem jeszcze ustawienie mieszacza 3 czyli grzejnikowego żeby również czytał wskazania termostatu a nie grzał cały czas. Zostaje mi teraz po prostu obserwować jak będzie się to zachowywać dalej ;) Cytuj
Gość Trener40 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 #32 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Sztucznie obniż temp w domu, czyli zimnym powietrzem ( przykładowo suszarką) obniż temp na panelu... Cytuj
eliks Opublikowano 13 Kwietnia 2020 #33 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Albo niech podwyższy trochę na sterowniku pokojowym zadaną na chwilę :-) Cytuj
kleomenes Opublikowano 14 Stycznia 2022 #34 Opublikowano 14 Stycznia 2022 W trybie automatycznym opcja na trzecim zdjęciu "wyłączenie pompy od termostatu" ma być ustawiona na TAK albo ON. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi