Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Ocieplic Strych?

marecki86

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich - otóz mam pytanko w moim domu pomieszczenia miały 2,90 wys. wobec tego kilka lat temu obniżyłem i zamontowałem regipsy, rzecz w tym ,że napweno ciepło mi ucieka przez strop (drewniany z gliną na wierzchu 2 cm posadzka betonowa) szkoda ze nie dalem wełny co teraz mogę zrobić aby pomieszczenia się nie wychładzały- czy zerwać regipsy i dac wełne czy od gory zerwac posadzkę i ocieplić wełną.

Opublikowano

Jeden i drugi sposób jest dobry, ale pracochłonny

Są na rynku wykonawcy ocieplenia przy pomocy granulatu ocieplającego, wtedy wycinacz w regipsach otwory ( a właściwie wykonawcy) i wtłaczają tam granulat np celulozę.

Poszukaj na All..... tam są takie oferty. np http://allegro.pl/tanie-ocieplenie-granulat-celuloza-welna-ekofiber-i2713795479.html

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Moim zdaniem wełna to nienajlepsze rozwiązanie dla Waszych potomnych.Już słyszę jak Was będą"wychwalać" za x lat,jak ją będą musieli zutylizować.No ale kto by tam o tym dzisiaj myślał?

Opublikowano

Moim zdaniem wełna to nienajlepsze rozwiązanie dla Waszych potomnych.Już słyszę jak Was będą"wychwalać" za x lat,jak ją będą musieli zutylizować.No ale kto by tam o tym dzisiaj myślał?

Wełna mineralna inaczej skalna to roztopiona i rozwłókniona skała/piasek więc jaki masz z tym problem?

Co twoim zdaniem było by lepsze? No jest jeszcze wełna celulozowa/drzewna ale koszt 1m3 to 400zł

@IKu strop z wypełnieniem słomiano-glinianym wbrew temu co może się wydawać jest bardzo ciepły o ile nie jest zawilgocony

Opublikowano

Coś ci sie pomyliło

wełna jest w pełn iekologiocznym materiałem oczywiście jesli mówimy o produktach typu ronkton i podonych ,wszelkie rózowe g...o,czy zółte klejone na spray od robienia tapiru jest szkodliwe i bedzie zawsze gorsze od prawdziwej wełny robionej z kamienia /piasku

Opublikowano

Ekologiczny materiał?Na pewno nie dla moich płuc.Musiałem ruszyć kawałek podłogi na strychu[na szczęście nie duży].Pylenie mikrowłókien+zebranego w wełnie kurzu-dziękuję bardzo,wybieram styropian.

Opublikowano

Można też wybrać piankę sojową albo kukurydzianą (obie modna w USA) i w razie głodu jest się czym pożywić.poz Hermogenes

Opublikowano

Ekologiczny materiał?Na pewno nie dla moich płuc.Musiałem ruszyć kawałek podłogi na strychu[na szczęście nie duży].Pylenie mikrowłókien+zebranego w wełnie kurzu-dziękuję bardzo,wybieram styropian.

W wełnie kurz ????

co to za wełna ???

wata cukrowa? a za styropian to nas faktycznie przeswięca nasze dzieci bo to dopiero problem z utylizacją tego ustrojstwa

Opublikowano

Ja bym wyciął również dziurę w płycie GK i wdmuchał tam celulozę albo granulat jakiś ;)

Najlepsza by była wełna mineralna. ;) Ekologiczna jest jedynie wełna, Styropian to jest dopiero problem utylizacji.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam wszystkich

Proszę pomóżcie wybrać :)

domek z lat 50-tych potrzebuje coś położyć na stropie bo ciepło ucieka.

dach póki co stary blaszany też nieocieplony, nie zależy mi żeby na strychu było ciepło ale zeby zatrzymać ciepło na piętrze.

Postanowiłem położyć warstwę izolacji na stropie betonowym i tu pytanie co wybrać:

styropian czy wełna??

Dodam że czasem chciałbym wejść na strych i ewentualnie coś na nim położyć :)

Czy na beton muszę przed położeniem warstwy izolacji rozłożyć folię paroizolacyjną??

Ogólnie jestem za styropianem chociaz wiem że wełna ma chyba lepsze właściwości.

czy 20 cm wystarczy?? np EPS 100

Pozdrawiam

Opublikowano

Przy izolacji styropianem nie jest potrzebna folia, tylko przy wełnie aby wilgoć z betonu nie wnikała w wełnę.

20cm EPS100 wystarczy , tylko układaj 2 warstwy na mijankę aby zminimalizować mostki cieplne.

pozdr.

Opublikowano

Wiem że pytanie laickie ale EPS 100 to oznaczenie twardościu styropianu i rozumiem że występuje on w różnych grubosciach tak??

Zalecasz kupienie 10 cm i rozłożenie na dwie warstwy czyli w sumie będzie 20 tak??

Dziękuje za odpowiedź. :)

Opublikowano

Ja może pokaże moje ekonomiczne rozwiązanie.

Poddasze nieużytkowe, powstałe po modernizacji stropu i dachu tak zwanej "kostki Gierkowskiej". Początkowo było ocieplone 8 cm styropianu i na to dwie warstwy wełny po 5 cm.

Ja podejrzałem ciekawą metodę ocieplenia stropu nieużytkowego na forum muratora. Polega ona na rozdrobnieniu styropianu i zapakowaniu go w workach.

Styropian pozyskuje za 0 zł, wymaga to tylko małej inicjatywy organizacyjnej i miele go w rozdrabniaczu ogrodniczym. Pakuje do worków po ekogroszku.

Na zdjęciu poniżej widać już drugą układaną warstwę worków.

post-1266-0-94861100-1354572973_thumb.jpg

Opublikowano

Przy izolacji styropianem nie jest potrzebna folia, tylko przy wełnie aby wilgoć z betonu nie wnikała w wełnę.

jak się okazało kupienie styro 10 cm w eps100 nei jest takie łatwe wszędzie na zamówienie.

Czy mogę dać 4 warstwy 5cm? czy to już będzie mało stabilne?? :)

Dalej drąże temat wilgoci, czy jest szansa ze się wykropli pod steropianem??

Poniżej mam sufitypodwieszane do stropu któy ocieplam i nie chciałbym sobie zafundować grzybka ;)

Dziękuje za info

Opublikowano

Niestety styropian nie przepuszcza wilgoci i grzyb może byc ale przy wełnie też będzie jak dasz folię pod wełnę.

Przestrzeń pomiędzy sufitem podwieszanym stropem też powinna być wentylowana.

Co do 4 warstw to raczej nie dobry pomysł, juz lepiej 2x EPS75 na to deska lub płyta osb w miejscach gdzie chcesz chodzić.

Opublikowano

nie wiem czy się dobrze wyraziłem

mam sypialnie w niej sufit z płyty GK potem 15 cm powietrza i strop który jest z cegły :)

na ten strop (czyli jesteśmy już na strychu) chciałbym położyć styro.

W jaki sposób można wentylować przestrzeń pomiędzy sufitem a stropem?

Czy prawdopodobieństwo wystąpienia grzyba jest duże?

Trochę się obawiam :)

ewentulanie jaki pomysł na rozwiązanie mojego zimnego strychu? :)

p.s. styro znalazłem i kupiłem narazie 2 paczki bo tyle doauta weszło :)

Opublikowano

Połóż ten na razie styropian i zobaczysz na wiosnę co będzie , od dołu sufit i strop raczej nie powinny chwycić grzyba.

Co do wentylacji przestrzeni pomiędzy stropem i sufitem podw powinna być kratka do kanału wentylacyjnego, jeżeli takowy masz to możesz przekuć otwór i założyć małą kratkę np 10x18cm.

Opublikowano

Dzisiaj rozłożyłem styro nad sypialnią :) dwa razy po 10 cm na zakładkę.

zobaczymy czy będzie jaka kolwiek różnica. (rozumiem że powinno być cieplej)

Czy mogę na styropianie rozłożyć np starą wykładzinę?? raz na pół roku ktoś tam wejdzie i lepiej żeby nie chodził bezpośrednio po styropianie :)

Opublikowano

Różnica będzie ale mniejsza niż byś ocieplił cały - ciepło będzie bokami uciekać, co do wykładziny to jak najbardziej, ale na wiosnę zobacz co tam pod nią "siedzi"

Opublikowano

Mam taki plan :)

Chociaż dzisiaj już mnie korciło żeby piankę zaaplikować tu i tam gdzie szpary jakieś się porobiły :) ale narazie powkłądałem tam ścinków i jest ok :) zobaczymy co bedzie na wiosne.

Dzięki za pomoc

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Proszę podpowiedzcie co zrobić.

Mam strych który jest sporadycznie używany. Jest on na tyle wysoki, że w środku mogę stanąć wyprostowany. Po obrzeżach muszę jedna chodzić schylony.

Trzymam tam różności i graciarstwo.

Chcę go ociepli. Wełna jednak nie może być ponieważ, że względu że tam chodzimy musiałbym wykonać stelaż i po wypełnieniu wełną przykryć go płytami.

Jest to zbyt duży koszt.

Tak więc wybrałem styropian - eps 100. Sprzedawcy zapewniają, że mogę po nim śmiało chodzi.

Chcę położyć go luźno, na styk i bardzo mi zależy aby po jego ułożeniu było wszystko sztywne i się nie rozjechało.

I teraz mam pytanie. Czy lepiej położyć dwie warstwy po 5 cm czy też jedną frezowaną o wysokości 10cm.

Pozdrawiam

Łukasz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.