Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Ocieplic Strych?

marecki86

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam tylko używa się do docieplenia strychów ,poddaszy wełny ma bardzo dobre właściwości izolujące i przede wszystkim jest bezpieczeństwo podczas pożaru bo wełna się nie pali.Steropian jak sie zapali to Straż Pożarna nie zdąży przyjechać.

Żeby nie tracic dłuzo piniędzy i czasu wyłożyć welne miedzy krokwiami,a następnie przybić takerem folie na całości i to wystarczy.

W razie kiedy kolwiek można nakrcić regipsy i pomieszczenie lub pokój będzie gotowy.

Opublikowano

jaka wełnę zamierzasz zastosować? maty czy w rolce?

W rolce. Do tego będą legary w miejscach w których będzie trzeba pochodzić.

Widzę, że niedługo będzie promocja na wełne Ursa DF44 15cm w jedym z marketów. Nie mogę znaleść żadnych informacji o tej wełnie.

Ktoś zna ją?

Trzeba zobaczyć jej właściwości. Szkoda, że to 15cm, ja chcę walnąć 20cm.

Widzę, że niedługo będzie promocja na wełne Ursa DF44 15cm w jedym z marketów. Nie mogę znaleść żadnych informacji o tej wełnie.

Ktoś zna ją?

a w jakim to markecie będzie ta promocja?

Opublikowano

Witam, chciałem poprosić o poradę.

Chcę ocieplić strych, który jest sporadycznie używany. Dom jest 30 letni i na strychu jest strop na którym wysypane są trociny i oblane chyba wapnem potem to jest zabite deskami. Chciałem to ocieplić i do tego celu kupiłem wełne mineralną (rolki)10cm bo tyle maja legary. Z tego co czytam tutaj to za mało 10cm ale czy można ugniatac wełne? no bo jak mam 10cm luzu to jak dam 20cm to się to wszystko ugniecie. To jeden problem. Drugi natomiast jest taki czy lepiej sciągać te trociny ze strychu czy nie? Jak nie sciągne tylko dam folie i wełne to ugniotę to wszystko. Bo z trocinami legary nie mała 10cm tylko od 2cm do 5cm. Aha i rolki wełny kupiłem wiec nie wchodzi w grę wymiana.

Proszę o poradę

Opublikowano

Sama wełna nie izoluje termicznie tylko uwięzione w niej powietrze ,więc wniosek żadne ugniatanie .Trzeba nadbić istniejąca legary aby była wystarczająca przestrzeń dla rozprężenia się wełny,trociny lepiej wywalić i zastąpić je dodatkową wełną .poz Hermogenes

Opublikowano

Miałem podobny problem.Rozwiązalem go w tem sposób,że do boków legarów przykrecałem na przemian co 1metr nóżki i opierałem je bezpośrednio na stropie rozgarniając wiórki.Nóżki robiłem z kawałków desek

Opublikowano

Odnośnie tej promocji to właśnie w mrówce będzie wełna URSA 15cm 0,044 przepuszczalność ciepła. Cena bodajże 7zł brutto za metr2.

Cena atrakcyjna, ale ta przepuszczalność wysoka.

Myślałem, żeby ocieplić tym strop na małym domu (tam jest dosyć ciepło, także jakby położyć te 15cm waty to byłoby już ok)

Czy według Was opłaca się to kupić? Czy taka przepuszczalność jest za wysoka i lepiej dołożyć drugie tyle i kupić coś koło 0,035 ?

Opublikowano

Jeśli tej 0,o44 bedzie 2 razy więcej niż tej 0,o33 to opór cieplny będzie większy przy pierwszej im większy opór tym lepiej .wzór R=d/L jeśli R jest większe od 5 to jest pase , d podajemy w metrach gr warstwy

L-to ten wzpólczynnik (lambda) ,jeśli masz 2 to marzniesz , 3 przepłacasz za ogrzewanie , 4 normal ,

5 ciepły dom poz Hermogenes

Opublikowano

W tym drugim mniejszym domu walnę tą 0,044 2x15cm tam mam 60m2 stropu do ocieplenia i dużo miejsca także dodatkowa warstwa 30cm nie będzie przeszkadzać.

W drugim dużym parterowym mam 110m2 stropu do ocieplenia i tutaj caly czas sie zastanawiam co wybrać. Albo to 20cm 0,039 albo 2x15cm 0,044

W tym przypadku 30cm to już jest dużo, więc średnio to widzę. Dodatkowo tutaj będą położone legary w miejscach po których trzeba chodzić także taniej będzie kupić 22cm niż 32cm.

Mam jeszcze do Was pytanie, czy jakbym w przyszłości za 5-10 lat chciał zrobić strych mieszkalny to bez problemu mogę zwinąć watę, wsadzić dodatkowe legary, spowrotem położyć watę ?

Opublikowano

Mam jeszcze do Was pytanie, czy jakbym w przyszłości za 5-10 lat chciał zrobić strych mieszkalny to bez problemu mogę zwinąć watę, wsadzić dodatkowe legary, spowrotem położyć watę ?

Jeżeli nie ulegnie uszkodzeniom mechanicznym to raczej tak.

Opublikowano

Znajomy, który mi wkręcił żebym położył wełnę zamiast steropianu i wylewki (watę sam sobie położe, wylewki nie zrobię), mówił, że kładł folię paroizolacyjną, potem wełnę i na to wiatrochron (folię niskoparoprzepuszczalną), dlatego tak napisałem.

Jeśli ta folia na górę nie jest potrzebna to zawsze 200-250zł w kieszeni. Będzie na legary na większej powierzchni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.