Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Forumowa Lista Przebojów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Coś wesołego
Opublikowano

Opublikowano

Opublikowano (edytowane)

Święta Wielkanocne to okazja do wyciszenia, ale to także czas refleksji.

Myślę, że takie dźwięki i cisza wraz z minimalizmem szkicowania na piasku, będzie odpowiednia na te nadchodzące dni.

Edytowane przez Witek-z-Ulicy
Opublikowano

Jak odpowiedzieć koledze @Witek-z-Ulicy skoro "uderzył w kościelne dzwony"?
Podpowiedzią mogłyby być emocje i komentarze internautów ostatnich dni, o grupie kierowców ciężarówek, które jakby wypełniły tekst: Oto, zapłata robotników, którzy żęli krainy wasze, od was zatrzymana woła, a wołania żeńców weszły do uszów Pana zastępów.

Podobnego utworu chyba jeszcze nie było tutaj

Opublikowano
5 godzin temu, Fozgas napisał(a):

,,, Oto, zapłata robotników, którzy żęli krainy wasze, od was zatrzymana woła, a wołania żeńców weszły do uszów Pana zastępów. ,,,

Pozwolę sobie przybliżyć tłumaczenie słów z Nowego Testamentu, które raczyłeś powyżej przytoczyć.

Nowa Biblia króla Jakuba: „zapłata … zatrzymana przez oszustów".
źródło:
http://literaturabiblijna.pl/lit-par/par-tom/p-t-4-walka-armagiedonu/4-8/str-392/

5 godzin temu, Fozgas napisał(a):

,,, Podobnego utworu chyba jeszcze nie było tutaj

Dzieł Fryderyka Chopina raczej także nie było na tej liście, więc zapraszam do wysłuchania etiudy E-dur Fryderyka Chopina, w aranżacji Krzysztofa Herdzina z polskim tekstem autorstwa Meli Koteluk.

Stare kino i wplecione brutalne wątki dzisiejszego świata.

Opublikowano

Opublikowano

Gość Fozgas
Opublikowano

Większość forumowiczów, wszelkie egzaminy ma już pewnie za sobą. To do nich: Jest taka stacja radiowa, gdzie można usłyszeć czystą, piękną mowę ojczystą.
I nie usłyszymy z głośników, na przykład: Witaj Robert, dziękuję Marzena…

Opublikowano

• Lubię to 1
Opublikowano

Nie mogłem się oprzeć:

• Lubię to 2
Opublikowano

Cóż bardziej pasuje do kończącej się majówki:

• Lubię to 2
Opublikowano

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 6.05.2023 o 23:30, HarryH napisał(a):

Nie mogłem się oprzeć

Ja również :)
Jak już kiedyś wspomnieliśmy, do ludzi wystarczy umieć mówić, rozumieć ich naturę, przemawiać tak, by cytowali słowa przez długi czas.

Może ktoś inny ma pomysł i mając chwilę czasu, dobierze utwór do tego obrazu:

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Fozgas napisał(a):

Może ktoś inny ma pomysł i mając chwilę czasu, dobierze utwór do tego obrazu:

Pierwsze skojarzenia:

Edit: oczywiście skojarzenia z tym, co zostałoby powiedziane, gdyby nie cenzura. 

Wtedy -po prostu cenzura uczyniła by z filmu "półkownika", dziś - obetnie szmal z TVP, orlenu, pko, pekao, pge, tauronu , czyli można zapomnieć o koncertach, płytach, radiu. 

Edytowane przez HarryH
Opublikowano

Wieloryb stalowy:

Opublikowano

Przynajmniej tu zmiana nastroju. Ileż można czytać, oglądać, słuchać ciągłego utyskiwania, ponurego zawodzenia, jałowych ripost wygłaszanych przez mądrzących się, gadatliwych przewodników… to przytłacza i udziela się wszystkim wokół, to jak zaraza.

Chyba coś o zdobywcach, dla zdobywców... było już na liście, ale warto wracać. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Fozgas napisał(a):

Chyba coś o zdobywcach, dla zdobywców

Zaiste:

Zawsze mi to jakoś brzęczało w głowie w czasie zimowych przejść na nartach:-) Oryginał to legenda Ameryki. Choć po stopieniu lodu przejście północno-zachodnie to bułka z masłem.

No i klasyk radomskich dziewczyn - "najgorsze są powroty":

Edytowane przez HarryH