Andrzej09 Opublikowano 14 Marca 2020 #1 Opublikowano 14 Marca 2020 Cześć, Jestem posiadaczem kotła Defro Gamma 15 kW. Piszę do użytkowników tego forum z takim zapytaniem. Mianowicie chodzi o górną płytę szamotową/ceramiczną w tym piecu, która w ciągu pół roku już 2 razy pękła mi dosłownie na pół i spadła do dolnego popielnika. Po pierwszym razie nie przejmowałem się tym zbytnio i napisałem do serwisu Defro i szybko przysłali mi nową. Niestety ta druga płyta wytrzymała ok. 2 miesiące i pękła tak samo jak pierwsza. Nie widzi mi się teraz pisać co chwilę do Defro o podesłanie nowej płyty. Chciałem zapytać Was jako społeczność tego forum, czy ktoś może miał tego typu problem? Czym jest to spowodowane/jaka jest przyczyna? Dodam, iż piec jest regularnie czyszczony co tydzień. Z góry dziękuję za pomoc.
HarryH Opublikowano 14 Marca 2020 #2 Opublikowano 14 Marca 2020 Bubel. W kotłach węglowych Defro w tej płycie jest stalowe zbrojenie.
Andrzej09 Opublikowano 14 Marca 2020 Autor #3 Opublikowano 14 Marca 2020 To straszna lipa, że w kotle pelletowym ten sam producent daje gorszej jakości produkt... Czy mogę w takiej sytuacji poprosić serwis o płytę ze stalowym zbrojeniem do tego kotła? Czy jestem skazany tylko na ten bubel? Mógłby Pan doradzić co w takiej sytuacji powinienem zrobić, bo właśnie będę zgłaszał płytę na reklamację po raz drugi.
Animus Opublikowano 14 Marca 2020 #4 Opublikowano 14 Marca 2020 Ja bym to olał, płyta szamotowa nie nadaje się do montażu bez podparcia w tym miejscu, ta w pionie ostatecznie jeszcze jakoś daje radę, zanim nie pęknie. Nie słyszałem o płytach szamotowych zbrojonych stalą, stal ma dużo większą rozszerzalność cieplną, po ogrzaniu by ją rozerwała.
HarryH Opublikowano 14 Marca 2020 #5 Opublikowano 14 Marca 2020 W płycie są druty stalowe. Widać, bo moja też pękła, lecz nie spadła. To nie są kotły zasypowe i te płyty nie rozgrzewają się do czerwoności. Trudno powiedzieć, czy płyta z kotła węglowego będzie pasować. Jeśli chcesz, to wyślij wymiary na priv -zaglądam do kotła co ok. tydzień, to sprawdzę wymiary.
Andrzej09 Opublikowano 14 Marca 2020 Autor #6 Opublikowano 14 Marca 2020 16 minut temu, Animus napisał: Ja bym to olał, płyta szamotowa nie nadaje się do montażu bez podparcia w tym miejscu, ta w pionie ostatecznie jeszcze jakoś daje radę, zanim nie pęknie. Nie słyszałem o płytach szamotowych zbrojonych stalą, stal ma dużo większą rozszerzalność cieplną, po ogrzaniu by ją rozerwała. A czy brak płyty szamotowej nie wpłynie na funkcjonowanie kotła?
Animus Opublikowano 14 Marca 2020 #7 Opublikowano 14 Marca 2020 Proponuję zakupić płytę wermikulitową i zapomnieć o problemie, ten materiał wytrzyma prawdopodobnie cały okres eksploatacji tego kotła. Wygląda jak płyta paździerzowa i przycina się ją piłką, taką do drewna na wymiar. W kominkach renomowanych marek, szamot i jego pochodne stosowany jest w pionie, wszystkie elementy poziome, w które uderza płomień są z płyty wermikulitowej. Tam zimny szamot po postoju kotła i szybkim odpaleniu palnika długo nie przetrwa.
Animus Opublikowano 14 Marca 2020 #9 Opublikowano 14 Marca 2020 Żeliwo dłużej się rozgrzewa i powoduje wytrącanie niedopału (sadza). Za to można zastosować taki ruszt do palenia awaryjnego na tym ruszcie, w razie uszkodzenia palnika. Nie można za to spalać na nim notorycznie, sprawność kotła jest niewielka, zarasta wymiennik, oraz łamiemy przepisy, jest zakaz.
pospisz Opublikowano 14 Marca 2020 #10 Opublikowano 14 Marca 2020 Nie pomyślałem nawet żeby wykorzystać to jako ruszt. Skoro można zamówić dowolny wymiar i bez nawierconych otworów i odpowiedniej grubości może się fajnie sprawdzić. Interpretacja dowolna. PS. Robiłem różne eksperymenty zamykania komory spalania takimi płytami i jakoś nie zauważyłem żeby nadmiernie produkowała sadzę. Wszystko kwestia odległości.
Kordjano Opublikowano 14 Marca 2020 #11 Opublikowano 14 Marca 2020 Godzinę temu, Animus napisał: Ja bym to olał, płyta szamotowa nie nadaje się do montażu bez podparcia w tym miejscu, ta w pionie ostatecznie jeszcze jakoś daje radę, zanim nie pęknie. Nie słyszałem o płytach szamotowych zbrojonych stalą, stal ma dużo większą rozszerzalność cieplną, po ogrzaniu by ją rozerwała. Bo to może być beton szamotowy .
HarryH Opublikowano 14 Marca 2020 #12 Opublikowano 14 Marca 2020 Może tak być, deflektor jest na oko z tego samego materiału i widać ślady po płaszczyżnie podziałowej formy.
gilal Opublikowano 14 Marca 2020 #13 Opublikowano 14 Marca 2020 Ja sobie kupiłem płyty ceramiczne, są bez zbrojenia i odpukać nie popękały. A mam je i w pionie oraz poziomie Oczywiście docinałem sobie sam :)
Gość berthold61 Opublikowano 15 Marca 2020 #14 Opublikowano 15 Marca 2020 Docinałeś sobie ,ja też bym chciał ale dwie tarcze zjechałem zanim jedną płytę do połowy naciąłem a reszta młotkiem musiałem przełamać , to oryginalne płyty z Zębca i ja nie wiem z czego oni to robili ale masakrycznie twarde i ciężkie jak byk .
Kordjano Opublikowano 15 Marca 2020 #15 Opublikowano 15 Marca 2020 Pilą diamentową do kamienia {Dobrą). A czym ciąłeś ?
Gość berthold61 Opublikowano 15 Marca 2020 #16 Opublikowano 15 Marca 2020 Tarczami do betonu bo tylko takie miałem a zachciało mi się wywalać te ich przegrody komory nad i obok palnika bo nawet ciężko było rozpalać i paluchów nad retortę nie było jak wcisnąć , teraz mam deflektor zrobiony z garnka nierdzewki 4 litrowego i na nim położyłem te docięte płyty , teraz jest dobrze .
pj90 Opublikowano 15 Marca 2020 #17 Opublikowano 15 Marca 2020 U rodziców w takim samym piecu pękła nawet płyta zamontowana pionowo. Pod poziomą włożyłem dwa płaskowniki stalowe zanim przyjdzie nowa. A jeśli znowu pęknie to chyba pomyślę o jakimś zastępstwie dla oryginału.
donmateo246 Opublikowano 17 Marca 2020 #18 Opublikowano 17 Marca 2020 @gilal tak pytam z ciekawości jaka gruba jest ta płyta?
gilal Opublikowano 17 Marca 2020 #19 Opublikowano 17 Marca 2020 Witaj Półki mają 25mm, a boki 20mm Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.