Wojciech35 Opublikowano 10 Lutego 2020 #1 Opublikowano 10 Lutego 2020 Dzień dobry. Jakieś 6 miesięcy temu został wymieniony piec w moim domu że starego żeliwiaka na nowy ekogroszek z podajnikiem. Problem jest następujący - pomimo ustawionej temp na kotle 55c grzejniki na parterze domu są lekko ciepłe od góry a dół mają zimny. Za to na piętrze są gorące. Mam pompę c.o. chodząca na drugim biegu, która załącza się przy temp 47c. Szczerze to nie bardzo ogarniam instalacje co z czym jest połączone. Mi osobiście się wydaje że całe ciepło zabiera bojler - ale mogę się mylić. Dziwne jest też to że odkąd mam nowy "piec" chyba ze 4 razy udało się (nie wiadomo jak) rozbujać te grzejniki by grzały jak na piętrze ( czyli całe gorące). Załączam foto instalacji i proszę o radę co mogę zrobić by rozbujać te grzejniki na parterze. Dziekuje.
gersik Opublikowano 11 Lutego 2020 #2 Opublikowano 11 Lutego 2020 Powinna być jedna pompa na grzejniki i druga na bojler.
Wojciech35 Opublikowano 11 Lutego 2020 Autor #3 Opublikowano 11 Lutego 2020 Czy w takim wypadku musi być jeszcze jakiś zawór mieszający czy ten czterodrogowy? Czy o tak dodatkowa pompa i już? Czy to się wiąże z dużą przeróbka instalacji? Jak już pisałem najbardziej mnie zastanawia dlaczego raz na jakiś czas te zimne grzejniki się odpalają i grzeją całe?
adamvfr Opublikowano 17 Lutego 2020 #4 Opublikowano 17 Lutego 2020 ja jestem też początkującym w temacie, ale przede wszystkim czy masz termostaty na tych grzejnikach które się nie grzeją w całości i czy w pomieszczeniu jest odpowiednia temperatura - czyli czy jest ciepło pomimo że grzejnik jest ciepły tylko na górze ? Ja właśnie mam termostaty i one przymykają się jeśli temperatura jest osiągana wiec zwężają przepływ wody przez co wpływa tak mało wody ciepłej do grzejnika że ta nie jest w stanie wypełnić całego grzejnika bo ciepła woda jak powietrze gorące wędruje do góry.
mironw Opublikowano 18 Lutego 2020 #5 Opublikowano 18 Lutego 2020 podnieś temperaturę na kotle albo obniż temperaturę załączenia pompy CO , może być za mała różnica i pompa się wyłącza ,a jaka jest histereza CO
vps1 Opublikowano 18 Lutego 2020 #6 Opublikowano 18 Lutego 2020 Przemyśl wstawienie zaworu przełączającego. 3-DROGOWY ZAWÓR STREFOWY AZV
gmaj22 Opublikowano 18 Lutego 2020 #7 Opublikowano 18 Lutego 2020 Nie lepiej tak? Przynajmniej ochrona powrotu będzie. Naszkicowane żeby było przejrzyście, choć bardziej poprawnie jest, gdy zawór AZV przełącza strumień "dogrzewający" bliżej powrotu kotła.
Wojciech35 Opublikowano 27 Lutego 2020 Autor #8 Opublikowano 27 Lutego 2020 ... nigdzie nie ma termostatów, ... Obniżyłem temp załączania pompy co i coś ruszyło tzn grzejniki stały się cieplejsze, zobaczę jak to będzie za jakieś 2 tyg i dam znać czy jest ok ... Co do zaworu to jak będę miał wolne środki to pewnie założę zawór ponieważ latem bez tego może być ciezko Pozdrawiam tymczasem
mironw Opublikowano 28 Lutego 2020 #9 Opublikowano 28 Lutego 2020 Niższa temperatura załączania spowodowała to , że przy spadku temperatury na kotle nie wyłącza się tak szybko jak wcześniej i cały czas kocioł podgrzewa wodę w obiegu , a nie tylko w kotle
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.