Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór gazowego kotła kondensacyjnego

Jozefg1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuję kupić kocioł gazowy kondensacyjny jako że stary tradycyjny Junkers dogorywa po latach używania...

Potrzebna moc to 14 ~15 kW , wiem że należy unikać aluminiowego wymiennika i wiem że moc powinna się modulować jak najniżej

Na tym moja wiedza się kończy - podpowiedzcie jaki podebrać? Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Opublikowano
1 godzinę temu, Jozefg1 napisał:

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Jednofunkcyjny, dwufunkcyjny, sterowanie pogodowe?

Opublikowano

Sterowanie pogodowe niekoniecznie

Albo jednofunkcyjny + zasobnik co u mnie by było wygodniejsze,  albo dwufunkcyjny

Opublikowano

Dwufunkcyjny musi mieć odpowiednio dużą moc rzędu 24-25kW, inaczej praktycznie nie będziesz miał CW .

Jak zasobnik to wystarczy kocioł 1F rzędu 14-16kW + 160l zasobnik.

Opublikowano

Stoję przed podobnym dylematem. Będę brał albo Junkers/Bosch albo Termet.
Jak z tą pogodynka ? Warto brać czy nie ?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

W razie czego można ją wyłączyć ?

Opublikowano

Oczywiście, ale uwierz że nie warto. Kocioł sam podaje na instalację temperaturę która trzeba.

Opublikowano

A czy warto brać do kotła Junkers Bosch sterownik cw400 czy lepiej coś tańszego ?
W ogóle warto brać Junkers Bosch czy lepiej Termet ? Serwisantów mam obydwu w okolicy.

Opublikowano

Jak masz tylko grzejniki to termet wystarcza, jak 2 obiegi - podłogówka i grzejniki to powinna być automatyka obsługująca 2 obiegi a termet takowej nie ma.

Czyli wtedy potrzeba coś z Junkersa, vailanta, wolfa

Opublikowano

Widzę że masz wiedzę na ten temat.
Mam same grzejniki takie jak Purmo tylko innej firmy.
Myślałem nad Termetem Goldem albo jakiś Junkers za 4600 zł

Opublikowano

Jak same grzejniki to termet wystarczy, może się okazać że trzeba będzie dodać naczynie przeponowe na powrocie do kotła,

gdyż przy większej ilość grzejników naczynie z kotła nie wystarczy.

Opublikowano

Mam naczynie już teraz w obiegu zamkniętym pracuje kopciuch ale jego dni są już policzone .
Jakie sterowanie byś polecił ? Instalator mówił coś o Salusie ale nie wiem dokładnie jaki model.

Opublikowano

Jeżeli zdecydujesz się na Termet ecocondens gold plus i będziesz chciał do niego prawdziwy sterownik, a nie termostat on off to mogę polecić CR 11011 lub Tech St 2801 wi fi że zdalnym dostępem. 

Opublikowano

Jeszcze takie pytania:

Na 3 osoby jak duży zasobnik powinien być do cwu?  120 litrów wystarczy? Chociaż myślę że 100 litrów też na styk wystarczy...

Lepszy z wężownicą czy płaszczowy?

Jak daleko może być zasobnik odsunięty od kotła? Czy ~7 metrów to nie za daleko?

Opublikowano

Co do wielkości to nie pomogę, ja mam 150 na 3 osoby i dogrzewa go 2-3 razy na dobę po 10 min. 

Do kotła gazowego bezwzględnie wężownicowy i to o jak największej mocy (nie jakaś U rurka). Odległość czym mniejsza tym mniejsze straty, ale 7 m to jeszcze nie tragedia jak nie ma innej możliwości. 

Opublikowano

No to sporo się dowiedziałem...  :D

Wyliczone - potrzebuję kocioł 15kW  jednofunkcyjny z zasobnikiem , modulacja:  2 - 15kW.  Widzę że nie każdy model jest wykonywany dla takiej mocy.  Jeżeli będzie większy , np 24kW to o ile spadnie sprawność?

Termet wystarczy czy sięgać po droższe? 

Opublikowano

Przy gazowych kotłach kondensacyjnych raczej ciężko mówić o przewymiarowaniu, bo wieksza moc maksymalna to większy wymiennik i zysk z tego przy pracy z mniejszą mocą, tylko jest jedno ale, ważna jest moc minimalna, bo to od niej zależy czy kocioł będzie pracował czy traktował. Jak nie potrzebujesz bajerów to bierz Termeta Golda, 20 i 25 moce minimalne mają takie same. 

Opublikowano

Czyli to oznacza że muszę szukać kotła który jak najniżej schodzi z mocą - tak? I nie przejmować się mocą max...

Opublikowano

Tak, moc minimalna jest najistotniejsza. I pozostaje chyba tylko Termet i Viessmann z najniższą mocą minimalną. 

Opublikowano

Panowie dostałem jeszcze wycenę na bosch condens gc2300w ze sterowaniem cw400 w lepszej cenie jak Termet z jakimś tanim sterownikiem dodatkowo w mojej okolicy jest dużo serwisów Bosch Junkers a Termet tylko jeden.
Ma ktoś doświadczenia z tym kotłem ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.