Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Mam pewien pomysł na instalację grzewczą w moim domu (którego budowa niebawem powinna się rozpocząć).

Jako główne źródło ciepła zakładam kocioł na zgazowanie drewna. Producent zaleca zbiornik buforowy 1m3... i tu problemy:

1. Rozmiar - nie mam piwnicy, kotłownia jest mała.

2. Koszty - prawie tyle co kocioł.

Ważne: domek będzie mały - 85 po podłogach.

kocioł 18kW Atmos mi się podoba

myślę o wspomaganiu ogrzewania za pomocą solara i/lub kominka z płaszczem

cwu chciałbym uzyskać z wężownicy umieszczonej w zbiorniku.

I wymyśliłem:

1. Schować zbiornik pod podłogą parteru - w fundamencie.

2. Wykonać samemu z jednego z dostępnych za ok 300zł zbiorników z tworzywa sztucznego o poj. 1000l np: http://www.allegro.pl/item684676358_zbiorn...nik_1000_l.html

Zbiornik chcę umieścić w rogu fundamentu ocieplony z każdej strony styropianem i każda przestrzeń obok wypełniona pianką dla zabezpieczenia przed odkształcaniem ścianek. Wężownice z rur miedzianych.

W związku z tym pytania do Szanownych Kolegów Doświadczonych Instalatorów i Innych.

1. Czy zbiornik wytrzyma temperaturę?

2. Czy wytrzyma ciśnienie (nie będzie duże - myślę o otwartym naczyniu wzbiorczym nad sufitem poddasza).

Dziękuję za wszelkie sugestie.

Opublikowano

no tak dobrze to nie maniesttey ,jesli bufor jakims tanim kosztem to niestetety ale blacha i spawanie naweno wyjdzie taniej ,a wymiary to podobne jak arkusze bachy czyli 110/150 wiec wyjdzie buforek około 2 m i bedzie super komfortowo

a tak wstepnie z obliczen wynika ze taki zbiornik wydzie około 2500-3000zł i nictanszego nieznajdziesz a taki zbiornik trzeba jeszcze z głową pospawac

Opublikowano

A gdyby tak pozbyć się problemu ciśnienia i pojemność bufora wykorzystać bez przepływu w nim wody. Ładowanie bufora by było za pomocą wężownicy i odbiór ciepła za pomocą innej, a może nawet i tej samej...

Pozostała by tylko kwestia temperatury, która miałaby jednak mniejsze znaczenie z powodu braku obciążeń mechanicznych związanych z ciśnieniem.

Rozszerzalność cieczy można by załatwić jakimś zbiorniczkiem wyrównawczym (jaka objętość dla 1m3?)

Opublikowano

hihi a znasz to ?

co sie nie najesz to sie nie naliżesz?

wiec nie licz na to ze ktoś cos w takim zakressie doradzi jesli z gory wiadomo ze to jesl do d...

Opublikowano

Dziękuję kolego automatyk za wyrażenie swojej opinii.

Czy może ktoś wykorzystywał takie zbiorniki i ma jakieś rozeznanie co do ich wytrzymałości?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Jestem nowy na tym forum. Jestem właśnie w trakcie instalowania takiego bufora a dokładnie 1000 l do pieca ATMOS AC20GS. Bufor oryginalny kupiony na allegro nowy za 1300 zł z dostawą do domu. Obecnie dokonuję w nim własnych przeróbek to znaczy montuję w nim wężownicę cwu. Jest ona wykonana z 20 metrów rury spiraflex DN25. Mam nadzieję że będzie to wszystko dobrze działać. Pierwszy sezon piec ogrzewał dom ok. 140 m2 bez bufora ale z ladomatem 21 i zaworem 3 drożnym. Co do wydajności i stałopalności nie mogę mieć zastrzeżeń ale komfort użytkowania można podnieść. Teraz chcę dodatkowo zastosować bufor 1000 l i pogodowe sterowanie zaworem. Zobaczymy jak się sprawdzi.

Opublikowano

Witam ponownie. Dokładnie moja aukcja już przeszła do archiwum ale znalazłem późniejszą tego samego sprzedawcy oto link: http://www.allegro.pl/item674881293_674881293.html

Widzę że cena odrobinę skoczyła. Jedyny minus to taki że musiałem ok 3-4 tygodni czekać na transport ale za to za darmo. Z rozmowy telefoniczne wynikało że co jakiś czas pojawiają się te zbiorniki a jeśli nie ma wystawionych zawsze można zadzwonić i się zapytać.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witaj kolego, a może tak bufor np. ......betonowy skoro masz gdzie takowy umieścić, szalunek ze styropianu, rury plastikowe jako wężownica, betonu ile chcesz, zalewasz i masz bufor "na wieki wieków" i najważniejsze bezawaryjny. :P. pozdrawiam Bogdan

Opublikowano

Owszem. Myślałem o betonie, ale ma on mniejsze ciepło właściwe niż woda a także pewnie gorzej by odprowadzał ciepło. Zbiornik jest już wkomponowany w fundament, zaizolowany i czeka na zakończenie budowy i wykonanie instalacji. Jak nie zadziała to będę miał schowek bimber. :)

• 9 lat później...
Opublikowano (edytowane)

Panowie wszystkowiedzący, przeszukałem milion stron, nie wszyscy są tak zajebiście ustawieni, że budują domki, my plebs mieszkamy w małych mieszkankach, po wsiach, koloniach i mamy taki mały problem, też chcemy tanio ogrzewać mieszkania, dobrze by było wykorzystać w naszym C. O. właśnie bufor, ale nikt nie potrafi doradzić jaki? Jak zamontować? Mamy małe kotły 10,15 kW, małe mieszkanka 50-70 m2, ale na świecie nie ma fachowców którzy by nam maluczkim pomogli! 

Edytowane przez darson517
Opublikowano

To ja Ci zaproponuje zeby robic cztery bufory do czterech mieszkan po 70m2 i palic na cztery kotly. Zostaw ten jeden kociol 10/15kW i podziel instalacje z cieplomierzami na cztery mieszkania. Bedzie tanio i zajeb....