Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dwa zawory 3d równolegle w kotlowni

cezmar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Panowie powiedzcie mi czy jak zamontuje dwa zawory 3d arv afriso równolegle w kotłowni jeden na grzejniki drugi na podlogowke to czy ta instalacja będzie dzialac poprawnie? Z góry dzięki za pomoc. 

IMG_20200115_183839.jpg

Opublikowano

jakoś nie otwarło mi się za pierwszym razem zdjęcie a co dalej ,schemat narysuj i co oczekujesz od instalacji , jaki sterownik kotła czym sterowane 3D itp.

Opublikowano

źle podłączyłeś podłogówkę narysuj na spokojnie na forum .,ze  wszystkimi zaworami filtrami itp . , bo to podstawa dobrej pracy instalacji

Opublikowano

Ja bym dał 4 drogowy z siłownikiem i pompą na grzejniki i ochronę powrotu kotła, późnej pompa na grzejniki, 3 drogowy z siłownikiem i pompą.

Ocynk bym wyrzucił i zrobił w stali czarnej.

Opublikowano
9 godzin temu, teres napisał:

Ja bym dał 4 drogowy z siłownikiem

To taniej pompe kotłową

Opublikowano

Widzę, że najbliżej do tego schematu masz. Już tu wielokrotnie był powielany. Zrób konsekwentnie wg niego i będziesz miał dobrze.

schemat_sprawdzony_skuteczny.jpg.9d1dda409c9ebe0e1bcd972ff6a3b57a.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, gmaj22 napisał:

Zrób konsekwentnie wg niego i będziesz miał dobrze

Tylko żeby kolega @cezmar nie dał tak nisko zbiornika wyrównawczego jak na zdjęciu ha ha , @cezmar minimum 0.7 m nad najwyższym grzejnikiem lub bojlerem

Opublikowano

Gmaj22 zrobione tak jak na schemacie tylko bez pompy kotlowej, pompa cwu będzie ochraniać powrót... Wiem wiem że powinno być inaczej ale kumpel u którego robię dostał padaczki jak usłyszał o kolejnej pompce. Mironw będzie wyżej niż 0.7. 

Opublikowano
1 godzinę temu, cezmar napisał:

pompa cwu będzie ochraniać powrót.

A co z temperaturą w bojlerze zawór przeciw oparzeniowy?

Opublikowano

jaki sterownik na kotle , możesz przygotować wyprowadzenia pod pompę kotłową ,dwa zawory 1'' i dwa nyple28/1/2'' to nie taki koszt a  w razie czego podłączenie bez spuszczania wody ,no i bezpiecznie może pracować cyklicznie CWU co nie zmienia możliwości montażu 3D termostatycznego do utrzymania stałej ciepłej wody , zwłaszcza przy małych dzieciach

Opublikowano

To podam prostszy sposób na ochronę powrotu i zaoszczędzisz na pompie przewałowej. Na obiegu CWU montujesz zawór przełączający i bajpas do powrotu kotła. Albo ładuje bojler, albo w powrót. Upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu i nie poparzysz przy tym domowników.

Koszt zaworu przełączającego i siłownika max 150,- PLN.

Opublikowano
21 godzin temu, gmaj22 napisał:

Na obiegu CWU montujesz zawór przełączający i bajpas do powrotu kotła.

@gmaj22 tylko sterownik do tego to musi chyba mieć dwie czujki jedna pilnująca powrotu a druga temperatury w bojlerze , bo inaczej jak nie osiągnie powrót temperatury to nie przełączy na CWU , jak Ty to widzisz ?

Opublikowano

Tylko jedna czujka w bojlerze. Jak siłownik zamknie obieg na bojler, przełączy równocześnie na bajpas i zamiast przez wężownicę, pójdzie do powrotu. Na bajpasie wskazana zasuwa do regulacji przepływu. Czujnik na powrocie niepotrzebny. To można ogarnąć na jednej pompie CO/CWU.

Gdzieś już na forum wklejałem taki szkic.

PS:Ponieważ  @Kazio321 dołączył poniżej wspomniany szkic, tutaj sunąłem, żeby się nie dublowało.

Opublikowano

Proszę @gmaj22

image.png.a335895620eb99abef698ff85217cef4.png.7dbdc962ae78f3da21b85b89e6d8d759.png

Twój szkic podgladowy 

Opublikowano

Po cholerę ten 4D jak 3D zrobi to samo a tańszym jest.

Przeanalizuj obieg wody gdy 4D będzie na max zamknięty i jaki to wpływ będzie na obieg grzejników miało.

Opublikowano

Tu chodzi jedynie o obieg CWU/ grzejniki - szkic poglądowy dla wyjaśnienia zasady działania bajpasu wężownicy. 4D i podłogówka tego tematu nie dotyczy.

Opublikowano
W dniu 16.01.2020 o 21:55, gmaj22 napisał:

Koszt zaworu przełączającego i siłownika max 150,- PLN.

O jakim  zaworze w tej cenie  pomyślałeś?

Czy da się tym sterować napięciem które włącza i wyłącza pompę CWU?

Opublikowano

Da się...siłownik termoelektryczny NC/230V M28X1,5 założony na zawór 3D np. Herz Calis.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.