Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, słyszałem o czymś takim jak wykorzystanie krótkiego obiegu CWU jako "ochrona temp. powrotu kotła". Mam u siebie założoną pompę na obiegu CWU do boilera. W chwili obecnej nie korzystam z CWU (boilera) ponieważ mam ciepłą wodę z innego źródła (podgrzewacz przepływowy w łazience) i to mi wystarcza. Woda w boilerze nie jest ogrzewana z kotła, w sterowniku jest ustawione brak CWU a zawór wody jest zamknięty. Teraz proszę o podpowiedź czy mogę ten obieg wykorzystać jako "ochrona powrotu kotla"... czy pomimo tego iż nadal nie będę chciał wykorzystać tej wody z boilera może ona być ogrzewana i nic się nie stanie? Oczywiście aby wymusić cały czas pracę pompy wyjme czujnik temp. z boilera... 

PS. Jeśli post umieściłem w złym dziale proszę admina o przeniesienie do odpowiedniego... 

Edytowane przez Ryszard
Temat przeniesiono.
Opublikowano

Otworz zawor

Ustaw temp. Cwu np. Na 55 w sterowniku

Nie widze sensu merytorycznego i finansowego na korzystanie z przeplywowego podgrzewacza, skoro grzejesz uklad CO

W jednym z postow na forum sa opisane konsekwencje grzania cwu do wyspkiej temp. , wiec uruchamiajac obieg cwu niejako piszesz sie na korxystanie z cwu poza tym wode bedziesz mial o wiele cieplejsza,

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
2 godziny temu, mkaczko napisał:

Otworz zawor

Ustaw temp. Cwu np. Na 55 w sterowniku

Nie widze sensu merytorycznego i finansowego na korzystanie z przeplywowego podgrzewacza, skoro grzejesz uklad CO

W jednym z postow na forum sa opisane konsekwencje grzania cwu do wyspkiej temp. , wiec uruchamiajac obieg cwu niejako piszesz sie na korxystanie z cwu poza tym wode bedziesz mial o wiele cieplejsza... 

Serdecznie dziękuję za odpowiedź... Jednak pomimo wszystko nie będę chcial korzystac z wody CWU...  Tak więc wolę uzyskać odpowiedź czy nic się nie stanie jeśli będę ogrzewac boiler ale nie korzystać z tej wody wcale (zamkniety zawór)... 

Wiem że wydaje( pewnie jest) się to idiotyczne ale tak musi zostać. Jeśli konsekwencje grzania boilera a nie używania wody z niego są poważne wówczas zrezygnuje z opcji ochrony powrotu. 

PS. A może lepiej jest spuscic wodę z boilera? 

Opublikowano (edytowane)

Woda w bojlerze musi być jeżeli ma być wykorzystany jako zabezpieczenie powrotu. 

Konsekwencje będą takie, że trochę zwiększy się ilość spalonego opału.

Dołożyć pompę kotłową i masz z bani. 

Edytowane przez Trener40
Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za sugestie... Masz rację, zapewne pompa kotłowa będzie najlepszym rozwiązaniem ale to dopiero mogę zrobić jak się zakończy sezon grzewczy. Mam u siebie zawór 3D więc :

1) - jeśli dobrze to rozumiem powinienem ją zainstalować tam gdzie jest powrót z zaworu 3D do pieca, tak? 

2)- czy taka pompa kotłowa jest zasilana ze sterownika kotła czy ma zasilana niezależnie (220v). Czy coś tą pompą steruję, czy ma ona pracować non stop. 

3)- na co zwrócić uwagę kupując taką pompę. Czy wybierać jakiegoś konkretnego producenta? 

PS. Ten krótki obieg cwu chciałem tylko uruchomic aby dogrzac powrót i wiedzieć jak będzie wyglądała praca kotła, czy będzie bardziej stabilny. 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

@groszek25 żeby więcej podpowiedzieć trzeba by znać schemat Twojej instalacji.

U mnie przy palniku na pellet bojler robi też za ochronę powrotu CO.A instalacja wygląda tak.

Pompa grzejnikowa pracuje cały czas i jest ustawiona na proporcjonalne ciśnienie.

Pompa ogrzewania podłogowego pracuje od termostatu na stałym ciśnieniu.

965288365_Beztytuu.jpg.e1198cb8bd2a9a6e5a35e03167b7bd5e.jpg

Edytowane przez g69
  • 1 rok później...
Opublikowano

Siema, pytanko mam , jak ustawiasz temperature bojlera? cały czas masz taka sama jak kociol?

Opublikowano (edytowane)

Jeśli pytasz mnie to ja mam ustawione tak... 

Krótki obieg przez bojler... Temp na cwu jakieś 2-3st niżej niż kocioł ale tak aby nie dobijał do zadanej(chodzi o to aby pompa pracowała cały czas) . Czyli np. na kotle ustawiam 56st to wtedy na cwu 54st. Wtedy na powrocie mam 52st. W moim przypadku kocioł pracuje bardzo stabilnie, nie mam skoków temperatury i cały czas ładnie trzyma zadaną temperaturę. Jedna uwaga, pamiętaj że trzeba uważać wtedy na gorąca wodę kranie jeśli masz dzieci. U mnie akurat same dorosłe osoby i mieszacze na kranach więc nie mam obawy ze ktoś się poparzy. 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu