Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z ogrzewaniem

Wojciech69

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem nowym właścicielem domu ze starą instalacją C.O piec węglowy. Mam problem z ogrzewaniem na załączonym zdjęciu widać trójnik, rura która idzie w dół jest do ogrzewania drugiej części domu ( kiedyś mieszkały dwie rodziny) niestety ciepła woda do układu nie dochodzi, można wykluczyć zator w trójniku bo woda do grzejników dochodzi i w dalszej części instalacji na tym odcinku jest kranik który można odkręcić i poleci ciepła woda z reszty układu ale niestety zaraz stygnie i nici z ogrzewania, proszę o pomoc.

Pozdrawiam serdecznie

20191229_172932.jpg

Opublikowano

A jaka kolega ma temp na kotle

Rozumiem ze instalacja grawitacyjna ???

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Temperatura cały czas do 60°

Kiedyś podobno była to instalacja grawitacyjna a teraz jest z pompą która bez problemu przepuszcza wodę na drugą część domu ( parter i piętro)

Opublikowano

A na ktorym biegu ta pompa jest wlaczona

Co jest na kaloryferach

Opublikowano

Masz glowice termostatyczne czy zawory kulowe ??

Opublikowano

To

Wlacz 3 bieg na pompie

Kaloryfery ktore sa najblizej kotla odkrec zawor na 1/2

Kaloryfery najdalej odkrec na 3/4

A kaloryfer w najdalszej lazience zostaw odkrecony na maksa

A czy te dalsze kaloryfery nie sa zapowietrzone, odpowietrz dla zasady

I dopusc wode do obiegu

Opublikowano

Wymien albo wyczysc filtr

1 kaloryfer za pompa skrec z 1/2 na 1/3

Pompe moxna wymienic tylko kup jakas lfp albo inna omijaj lukiem skosnookie chociaz mam ibo i odpukac dziala rok bez problemu

Opublikowano

Wina prawdopodobnie nie leży po stronie pompy(może być filtr przypchany) a braku regulacji hydraulicznej - wykonaj pozostałe kroki z postu #8 - trzeba zdławić przepływ na grzejnikach które grzeją dobrze a rozkręcić te które nie grzeją. Przeważnie dławi się te bliżej kotła a rozkręca te najdalej.

Opublikowano

Ja polecam elektronicznego chińczyka IBO ! Działa i mało prądu bierze, do tego jest tania w zakupie. Najpierw jednak sprawdziłbym starą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.