Skocz do zawartości
IGNOROWANY

wymiana kotła i instalacji co.

kazimip

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam obecnie układ co tzw. grawitacyjny ale z zamontowaną już pompą 25/60 .Grzejniki aluminiowe z termostatami kocioł węglowy instalacja z rur stalowych trójnikowa.( całość to ok. 150 litrów wody w układzie) Zamierzam wymienić całość na instalację z rur PEX,(może na coś innego?) kociołek gazowy 25kw. wiszący jednofunkcyjny.(wymiary kotłowni pozwalają na umieszczenie w kącie zamiast pieca węglowego wymiennika ciepła). Moje wątpliwości system podłączenia rur .Co lepiej zastosować układ trójnikowy w miejsce starego układu czy układ rozdzielaczowy z rozdzielaczem zainstalowanym w kotłowni. W kotłowni stojący wymiennik ciepła do cwu, układ obiegowy cwu, Układ cwu. wspomagany poprzez układ solarny który mogę zainstalować na południowej ścianie domu. W związku z zamontowanymi 3 pompami w układzie co mam zamiar umieścić sprzęgło hydrauliczne ( tylko czy warto -jeśli tak to dlaczego - jeśli nie to dlaczego).  Czy można zastosować układ "mieszany" tzn. grzejniki zasilane z rozdzielacz w kotłowni a powrót w układzie trójnikowym . Zdaje sobie sprawę że w tym układzie będę musiał przydławić powroty grzejników by otrzymać optymalne przepływy i temperaturę. to na razie tyle proszę o sensowne odpowiedzi

dziękuję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.