sambor Opublikowano 26 Grudnia 2019 #51 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Nie pisałem że jest/ był zły - ale wtedy przepaść w jakości spalania między nim a krajowymi gniotami była wielka , teraz się to mocno zrównało.
Puławiak Opublikowano 26 Grudnia 2019 #52 Opublikowano 26 Grudnia 2019 1 godzinę temu, sambor napisał: Tak, ale te kotły to już dinozaury na rynku, one bez problemu konkurowały ze starym defro czy pierwszymi kostrzewami, jak weszły kipi, roto i jego pochodne to już nie jest konkurencyjny ani ceną ani jakością spalania. Red compact wszedł na Rynek w Pl w chwili kiedy kipi było już na rynku. Mój pierwszy zamontowany to był chyba w 2010 albo w 2011 ?
sambor Opublikowano 26 Grudnia 2019 #53 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Nie prawda! Kipi jako marka powstała w 2014r polecam stronę producenta https://kipi.pl/o-nas/ Przed 2010 było revo i pellas Na samym początku ich produkcji firma poleciła mi taki nowy palnik - ponoć lepszy niż te "szwedzkie badziewia", jak określili mojego Vikinga, i skończyło się na próbnym paleniu przez 2 dni po czym zrezygnowałem z tego cuda - głównym problemem był sterownik. Na forum można znaleźć pozytywne opinie o Red-ach już w roku 2011 , gdzie ktoś opisywał ściąganie części zamiennych do tego kotła, więc musiał być na rynku dużo dłużej. Może nie w oficjalnej dystrybucji ale RED był wcześniej
pospisz Opublikowano 26 Grudnia 2019 #54 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Sambor to poleć zestaw w kosztach Ferroli bo od tego zaczęła się dyskusja a nie od Red Compacta.
eliks Opublikowano 26 Grudnia 2019 #55 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Obrotówke oficjalnie robią od 2013r. Pierwsze testowe egzemplarze działały już w 2010r.
Puławiak Opublikowano 26 Grudnia 2019 #56 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Dokładnie chyba w 2010 się nawet umawiałem na szkolenie w kipi. 58 minut temu, sambor napisał: Nie prawda! Kipi jako marka powstała w 2014r polecam stronę producenta https://kipi.pl/o-nas/ Przed 2010 było revo i pellas Na samym początku ich produkcji firma poleciła mi taki nowy palnik - ponoć lepszy niż te "szwedzkie badziewia", jak określili mojego Vikinga, i skończyło się na próbnym paleniu przez 2 dni po czym zrezygnowałem z tego cuda - głównym problemem był sterownik. Na forum można znaleźć pozytywne opinie o Red-ach już w roku 2011 , gdzie ktoś opisywał ściąganie części zamiennych do tego kotła, więc musiał być na rynku dużo dłużej. Może nie w oficjalnej dystrybucji ale RED był wcześniej Byłem napewno jedynym z pierwszych który sprzedawał Redy w PŁ. A pewnie o Redach to akurat ja pisalem
sambor Opublikowano 26 Grudnia 2019 #57 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Ale byłeś też ich użytkownikiem? Bo to co podawałem to był jakiś koleś , który sam ściągał części z EU. Ja nie kwestionuję twoich osiągnięć na polu handlu, ale te kotły były wcześniej u nas użytkowane
Puławiak Opublikowano 26 Grudnia 2019 #58 Opublikowano 26 Grudnia 2019 nie ale zamontowałem ich w .......................................... - zaczy dużo. A do PL sprowadzała je tylko jedna firma czyli Wentor. A Marka Red jako marka własna grupy MCZ powstała o ile się nie myle w 2010 roku albo na poczatku 2011 wiec dużo wcześniej raczej nie mogły być sprzedawane bo nie istniały
Karolhektor Opublikowano 27 Grudnia 2019 Autor #59 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Czyli do wybory do mojej instalacji bez bufora pozostaje jedna z opcji laguna, blackstar, ferolli?
Gość Visitor1230 Opublikowano 27 Grudnia 2019 #61 Opublikowano 27 Grudnia 2019 1 godzinę temu, Karolhektor napisał: Czyli do wybory do mojej instalacji bez bufora pozostaje jedna z opcji laguna, blackstar, ferolli? To ostatnie to budżetówka. I jeżeli trafi ci się gorszy pellet będą problemy.
Karolhektor Opublikowano 30 Grudnia 2019 Autor #62 Opublikowano 30 Grudnia 2019 A ten kociol lazar smartfire 11kw z sonda lambda nie byłby też dobra opcją? Bo z tego co czytałem ma całkiem dobre opinie noi gavaretowo jest fajny.
Olejek78 Opublikowano 30 Grudnia 2019 #63 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Pierwsze ogłoszenie co znalazłem z sondą lambda , samo czyszczeniem i zez internetu to prawie 20k to dużo o za wiele jak na tą konstrukcję https://www.fuego.pl/lazar-smartfire-11.html I jak się nie mylę a było tu gdzieś w temacie, to słaba sprawność na mocy minimalnej i kopcenie.
Karolhektor Opublikowano 30 Grudnia 2019 Autor #64 Opublikowano 30 Grudnia 2019 To wychodzi droższe od laguny.... A orjentuje się ktoś z was gdzie można dostać lagune w okolicach Krakowa?
Olejek78 Opublikowano 30 Grudnia 2019 #65 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Trzeba by poszukać na stronie dystrybutora, ale jak interesuje cię nie najbliższy a konkretny i znający się na swojej robocie oraz montujący w całym kraju to odezwij się tutaj @Puławiak http://www.sanitsystem.pl/id,55/cat,kotly-na-pellet
eliks Opublikowano 30 Grudnia 2019 #66 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Po prostu zadzwoń do niego najprościej. Jak tam coś montował to weźmiesz kontakt, wpadniesz, zobaczysz. Tel. 608 314 310
Karolhektor Opublikowano 20 Lutego 2020 Autor #67 Opublikowano 20 Lutego 2020 Witam nie chciałem zaczynać nowego tematu dlatego zadam to pytanie tutaj a mianowicie jaki kocioł tylko tym razem na ekogroszek polecili byście do mojego domu? Bo zaczolem też się nad takim zastanawiać
eliks Opublikowano 20 Lutego 2020 #68 Opublikowano 20 Lutego 2020 Masz w temacie kotłów na paliwo stałe mnóstwo takich tematów.
Gość Trener40 Opublikowano 20 Lutego 2020 #69 Opublikowano 20 Lutego 2020 Kocioł na pellet, to też kocioł na paliwo stałe, ale żeby spadać poniżej pewnego poziomu i babrać się w syfie.. - gratulacje.
linxus Opublikowano 21 Lutego 2020 #70 Opublikowano 21 Lutego 2020 Mam Lazara Smartfire 11kw i mocno polecam. Żadnych problemów z kotłem, bardzo prosta regulacja mocy, którą ogarnie każdy. Dokładasz do niego Sondę Lambda, moduł internetowy oraz automatyczne odpopielanie i masz opcje premium. Nawet bez automatycznego odpopielania nie ma dużo roboty, dokładnie tak jak na tym filmiku. Ja wyciągam popiół raz na miesiąc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.