Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki kocioł na pellet wybrać slimko 12kw vs lazar Smartfire11kw vs eko slim plus 12kw

Karolhektor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, sambor napisał:

Tak, ale te kotły to już dinozaury na rynku, one bez problemu konkurowały ze starym defro czy pierwszymi kostrzewami, jak weszły kipi, roto i jego pochodne to już nie jest  konkurencyjny ani ceną ani jakością spalania.

Red compact wszedł na Rynek w Pl w chwili kiedy kipi było już na rynku. Mój pierwszy zamontowany to był chyba w 2010 albo w 2011 ? 

Opublikowano

Nie prawda! Kipi jako marka powstała w 2014r polecam stronę producenta  https://kipi.pl/o-nas/

Przed 2010 było revo i pellas

Na samym początku ich produkcji firma poleciła mi taki nowy palnik - ponoć lepszy niż te "szwedzkie badziewia", jak określili mojego Vikinga, i skończyło się na próbnym paleniu przez 2 dni po czym zrezygnowałem z tego cuda - głównym problemem był sterownik.

Na forum można znaleźć pozytywne opinie o Red-ach już w roku 2011 , gdzie ktoś opisywał  ściąganie części zamiennych do tego kotła, więc musiał być na rynku dużo dłużej.

Może nie w oficjalnej dystrybucji ale RED był wcześniej

Opublikowano

Sambor to poleć zestaw w kosztach Ferroli bo od tego zaczęła się dyskusja a nie od Red Compacta. 

Opublikowano

Obrotówke oficjalnie robią od 2013r. Pierwsze testowe egzemplarze działały już w 2010r.

Opublikowano

Dokładnie chyba w 2010 się nawet umawiałem na szkolenie w kipi. 

58 minut temu, sambor napisał:

Nie prawda! Kipi jako marka powstała w 2014r polecam stronę producenta  https://kipi.pl/o-nas/

Przed 2010 było revo i pellas

Na samym początku ich produkcji firma poleciła mi taki nowy palnik - ponoć lepszy niż te "szwedzkie badziewia", jak określili mojego Vikinga, i skończyło się na próbnym paleniu przez 2 dni po czym zrezygnowałem z tego cuda - głównym problemem był sterownik.

Na forum można znaleźć pozytywne opinie o Red-ach już w roku 2011 , gdzie ktoś opisywał  ściąganie części zamiennych do tego kotła, więc musiał być na rynku dużo dłużej.

Może nie w oficjalnej dystrybucji ale RED był wcześniej

Byłem napewno jedynym z pierwszych który sprzedawał Redy w PŁ. A pewnie o Redach to akurat ja pisalem

Opublikowano

Ale byłeś też ich użytkownikiem?

Bo to co podawałem to był jakiś koleś , który sam ściągał części z EU.

Ja nie kwestionuję twoich osiągnięć na polu handlu, ale  te kotły były wcześniej u nas użytkowane  

Opublikowano

nie ale zamontowałem ich w .......................................... - zaczy dużo. A do PL sprowadzała je tylko jedna firma czyli Wentor. A Marka Red jako marka własna grupy MCZ powstała o ile się nie myle w 2010 roku albo na poczatku 2011 wiec dużo wcześniej raczej nie mogły być sprzedawane bo nie istniały

Gość Visitor1230
Opublikowano
1 godzinę temu, Karolhektor napisał:

Czyli do wybory do mojej instalacji bez bufora pozostaje jedna z opcji laguna, blackstar, ferolli? 

To ostatnie to budżetówka. I jeżeli trafi ci się gorszy pellet będą problemy.

Opublikowano

Pierwsze ogłoszenie co znalazłem z sondą lambda , samo czyszczeniem i zez internetu to prawie 20k to dużo o za wiele jak na tą konstrukcję https://www.fuego.pl/lazar-smartfire-11.html

I jak się nie mylę a było tu gdzieś w temacie, to słaba sprawność na mocy minimalnej i kopcenie.

Opublikowano

Trzeba by poszukać na stronie dystrybutora, ale jak interesuje cię nie najbliższy a konkretny i  znający się na swojej robocie oraz montujący w całym kraju to odezwij się tutaj @Puławiak   http://www.sanitsystem.pl/id,55/cat,kotly-na-pellet

Opublikowano

Po prostu zadzwoń do niego najprościej. Jak tam coś montował to weźmiesz kontakt, wpadniesz, zobaczysz.

Tel. 608 314 310

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam nie chciałem zaczynać nowego tematu dlatego zadam to pytanie tutaj a mianowicie jaki kocioł tylko tym razem na ekogroszek polecili byście do mojego domu?  Bo zaczolem też się nad takim zastanawiać 

Opublikowano

Masz w temacie kotłów na paliwo stałe mnóstwo takich tematów.

Gość Trener40
Opublikowano

Kocioł na pellet, to też kocioł na paliwo stałe, ale żeby spadać poniżej pewnego poziomu i babrać się w syfie.. - gratulacje. 

Opublikowano

Mam Lazara Smartfire 11kw i mocno polecam. Żadnych problemów z kotłem, bardzo prosta regulacja mocy, którą ogarnie każdy. Dokładasz do niego Sondę Lambda, moduł internetowy oraz automatyczne odpopielanie i masz opcje premium. Nawet bez automatycznego odpopielania nie ma dużo roboty, dokładnie tak jak na tym filmiku.

Ja wyciągam popiół raz na miesiąc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.