mik90 Opublikowano 19 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Witam. Posiadam kocioł Defro Komfort Eko Lux 20 KW. Ogrzewam nieocieplony budynek parterowy(około 170m2)+bojler 140l. 12 grzejników z głowicami termostatycznymi. Zawór 4D z siłownikiem. No właśnie i tu pojawia się moje pytanie- w jaki sposób sterować ogrzewaniem aby było to ekonomiczne i korzystne dla pracy kotła. Czy np. puszczać na dom powiedzmy w zakresie około 40-42 stopni, czyli z delikatnym zapasem jeśli chodzi o obecne temperatury powietrza i wtedy głowice będą przymykać się i otwierać. Czy np. lepiej mieć głowice cały otwarte a na zaworze 4d ustawić mniejsza temp. np. 35-38 st, ale puszczać ciepło ciągle? Która opcja zmniejszy zużycie opału i będzie lepsza dla stabilnej pracy kotła? Dodam, że posiadam pompę CWU(osobny obieg), pompę CO oraz pompę przewałową na powrocie.
Gość Visitor1230 Opublikowano 19 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Sterować mieszacz pogodowo. Załączyć pompę CO na stałe. Dla żywotności kotła utrzymać zadana min 65 stopni.
mik90 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Autor #3 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Na kotle mam 70. Na powrocie 63st. Nie mam pogodowki. Podałem dwie opcje do porównania. Jeśli ktoś może to niech się do nich odniesie.
robinet Opublikowano 19 Grudnia 2019 #4 Opublikowano 19 Grudnia 2019 4 godziny temu, mik90 napisał: Zawór 4D z siłownikiem. To jak sterujesz tym zaworem 4D ?
mik90 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Autor #5 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zadaje temp. Na sterowniku i zawór sam kręci w zależności od bieżącej temp. na kotle.
gmaj22 Opublikowano 19 Grudnia 2019 #6 Opublikowano 19 Grudnia 2019 5 godzin temu, mik90 napisał: Dodam, że posiadam pompę CWU(osobny obieg), pompę CO oraz pompę przewałową na powrocie. A jaki sterownik posiada ten Defro Komfort? Podejrzewam, że Tech K1Pv4 - ten ma pogodówkę w standardzie. Potrzeba jedynie podłączyć czujnik temp. zewnętrznej. Po drugie, skoro masz pompę PRZEWAŁOWĄ, to dlaczego masz 4D a nie 3D? Czy ta pompa jest na powrocie z 4D, czy bezpośrednio pomiędzy zasilaniem a powrotem kotła?
mik90 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Autor #7 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Rozumiem że korzystniej jest sterować pogodowka? Pompa przewalowa jest na rurze powrotnej do kotła gdzie wpływa woda z powrotu który idzie przez 4d.
mik90 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Autor #8 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Ktoś podpowie coś w temacie? Generalnie która opcja z mojego pytania jest lepsza?
gmaj22 Opublikowano 19 Grudnia 2019 #9 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Na tak postawione pytanie odpowiedział juz @Visitor1230 w poście #2. Ty natomiast nie raczyłeś odpowiedzieć na moje pytanie...
mik90 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Autor #10 Opublikowano 20 Grudnia 2019 9 godzin temu, gmaj22 napisał: Na tak postawione pytanie odpowiedział juz @Visitor1230 w poście #2. Ty natomiast nie raczyłeś odpowiedzieć na moje pytanie... W chwili obecnej nie mam pogodówki a pytanie było inne, więc nie otrzymałem odpowiedzi na pytanie. Jasne, nie podważam, że macie rację iż będzie to najlepsze rozwiązanie. Ale proszę o poradę w sytuacji w której jestem. Przepraszam za porównanie, ale rada, którą tu otrzymałem można porównać z pytaniem typu: mam 5 tyś i nie wiem czy kupić Fiata Pandę czy Renault Megane II a Wy piszecie kup sobie A8 to będzie dobrze... Nie mam pogodówki. Mam 4D i termostaty na grzejnikach. Czym sterować lepiej? To jest pytanie z którym zwróciłem się do Was licząc na pomoc. Odpowiadając na Twoje pytanie to sterownik ten o którym piszesz. O pompie napisałem. Dlaczego 4D? Nie wiem. Tak podłączył instalator. Nie znam się na tym fachu. Dlatego pytam Was.
grzesiu Opublikowano 20 Grudnia 2019 #11 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Czy razem z kotłem nie było czujnika temp. zewnętrznej? Ja też mam K1Pv4 i taki czujnik był w komplecie.
Gość Trener40 Opublikowano 20 Grudnia 2019 #12 Opublikowano 20 Grudnia 2019 @mik90 Masz 12 szt grzejników z termostatami. Jeżeli puścisz na grzejniki niższą temp, ale zawory otworzysz na max, to nie wiadomo czy wszystkie pomieszczenia będą się jednakowo nagrzewały. Jezeli tak by było, to ja bym właśnie tak zrobił. Co do ekonomi, to przecież możesz sam sprawdzić ile spali opału w obu przypadkach testując przynajmniej po tygodniu każdą z dwóch wersji jaka Cie interesuje. Terez temp zew są w miarę stabilne.
grzesiu Opublikowano 20 Grudnia 2019 #13 Opublikowano 20 Grudnia 2019 A tak na marinesie ☺ Ładnych parę lat temu ktoś z doświadczonych forowiczów (niestety nie znajdę teraz kto to był) napisał, że najekonomiczniej jest podgrzewać wodę w kotle na tyle, ile akurat w danym czasie potrzeba.
Jockey Opublikowano 20 Grudnia 2019 #14 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Masz głowice termostatyczne na grzejnikach, to z nich korzystaj. Ustaw na nich oczekiwaną temperaturę w pomieszczeniach i o nich zapomnij, a one same będą zamykać i otwierać przepływ wody przez grzejniki wg potrzeb pilnując temperatury w pokojach, bo taka ich rola.
mik90 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Autor #15 Opublikowano 20 Grudnia 2019 1 godzinę temu, Trener40 napisał: @mik90 Masz 12 szt grzejników z termostatami. Jeżeli puścisz na grzejniki niższą temp, ale zawory otworzysz na max, to nie wiadomo czy wszystkie pomieszczenia będą się jednakowo nagrzewały. Jezeli tak by było, to ja bym właśnie tak zrobił. Co do ekonomi, to przecież możesz sam sprawdzić ile spali opału w obu przypadkach testując przynajmniej po tygodniu każdą z dwóch wersji jaka Cie interesuje. Terez temp zew są w miarę stabilne. Tak przetestuję. Zadałem takie pytanie bo myślałem że jest może jakaś konkretna szkoła w tym temacie żeby robić tak czy inaczej.. Miałem teorie własną że np. sterowanie zaworami jest nieco gorsze dla, stabilnej pracy kotła a i tym samym dla ekonomii bo pracujące zawory zmieniają przepływ i może to mieć znaczenie. Nikt jednak nie wspomniał o tym wiec uznam to za mój wymysl. Przetestuję to zobaczę.
gmaj22 Opublikowano 20 Grudnia 2019 #16 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Ponieważ to co jest dobre dla kotła nie zawsze jest dobre dla Ciebie. Dla stabilnej pracy kotła lepsza jest opcja z pogodówką, zaś dla Twojego komfortu i niezależności - lepsza z termostatami. Dla żon i kochanek wersja z pogodówką zawsze jest najlepsza, bo grzejniki nigdy nie sa zimne :))
grzesiu Opublikowano 20 Grudnia 2019 #17 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Ile ja się natłumaczyłem, żeby nie ruszać głowicy jak grzejnik zimny ☺
Jockey Opublikowano 20 Grudnia 2019 #18 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Nie Ty jeden. To jest temat nie do przeskoczenia.... Grzejnik jest zimny i koniec, tego nie wytłumaczysz.... Podobnie jak z podłogówką, temp. podłogi 24 - 25, ale jest zimna, bo "u koleżanki to podłoga jest fajniutko ciepła i se można nogi ugrzać"...
sambor Opublikowano 20 Grudnia 2019 #19 Opublikowano 20 Grudnia 2019 36 minut temu, gmaj22 napisał: Dla żon i kochanek wersja z pogodówką zawsze jest najlepsza A dla teściowej co polecasz?
Jasa Opublikowano 20 Grudnia 2019 #20 Opublikowano 20 Grudnia 2019 4 godziny temu, Trener40 napisał: @mik90 Masz 12 szt grzejników z termostatami. Jeżeli puścisz na grzejniki niższą temp, ale zawory otworzysz na max, to nie wiadomo czy wszystkie pomieszczenia będą się jednakowo nagrzewały. Jezeli tak by było, to ja bym właśnie tak zrobił. Co do ekonomi, to przecież możesz sam sprawdzić ile spali opału w obu przypadkach testując przynajmniej po tygodniu każdą z dwóch wersji jaka Cie interesuje. Terez temp zew są w miarę stabilne. W tej odpowiedzi zawarte jest chyba wszystko , czego oczekujesz . Nieśmiało mogę tylko dodać , że przy prawidłowo dobranych grzejnikach do pomieszczeń lub ich właściwym skryzowaniu opcja druga jest bliżej kompromisu pomiędzy ekonomią a "dobrem" kotła .
gmaj22 Opublikowano 20 Grudnia 2019 #21 Opublikowano 20 Grudnia 2019 4 godziny temu, sambor napisał: A dla teściowej co polecasz? Ciepłe kapcie :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.