Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sposób ogrzewania

mik90

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam kocioł Defro Komfort Eko Lux 20 KW. Ogrzewam nieocieplony budynek parterowy(około 170m2)+bojler 140l. 12 grzejników z głowicami termostatycznymi. Zawór 4D z siłownikiem.

No właśnie i tu pojawia się moje pytanie- w jaki sposób sterować ogrzewaniem aby było to ekonomiczne i korzystne dla pracy kotła. Czy np. puszczać na dom powiedzmy w zakresie około 40-42 stopni, czyli z delikatnym zapasem jeśli chodzi o obecne temperatury powietrza i wtedy głowice będą przymykać się i otwierać. Czy np. lepiej mieć głowice cały otwarte a na zaworze 4d ustawić mniejsza temp. np. 35-38 st, ale puszczać ciepło ciągle? Która opcja zmniejszy zużycie opału i będzie lepsza dla stabilnej pracy kotła? 

Dodam, że posiadam pompę CWU(osobny obieg), pompę CO oraz pompę przewałową na powrocie.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Sterować mieszacz pogodowo. Załączyć pompę CO na stałe. Dla żywotności kotła utrzymać zadana min 65 stopni.

Opublikowano

Na kotle mam 70. Na powrocie 63st. 

Nie mam pogodowki. Podałem dwie opcje do porównania. Jeśli ktoś może to niech się do nich odniesie. 

Opublikowano
4 godziny temu, mik90 napisał:

Zawór 4D z siłownikiem.

To jak sterujesz tym zaworem 4D ?

Opublikowano

Zadaje temp. Na sterowniku i zawór sam kręci w zależności od bieżącej temp. na kotle. 

Opublikowano
5 godzin temu, mik90 napisał:

Dodam, że posiadam pompę CWU(osobny obieg), pompę CO oraz pompę przewałową na powrocie.

A jaki sterownik posiada ten Defro Komfort? Podejrzewam, że Tech K1Pv4 - ten ma pogodówkę w standardzie. Potrzeba jedynie podłączyć czujnik temp. zewnętrznej.

Po drugie, skoro masz pompę PRZEWAŁOWĄ,  to dlaczego masz 4D a nie 3D? Czy ta pompa jest na powrocie z 4D, czy bezpośrednio pomiędzy zasilaniem a powrotem kotła?

Opublikowano

Rozumiem że korzystniej jest sterować pogodowka? 

Pompa przewalowa jest na rurze powrotnej do kotła gdzie wpływa woda z powrotu który idzie przez 4d. 

Opublikowano

Ktoś podpowie coś w temacie? Generalnie która opcja z mojego pytania jest lepsza? 

Opublikowano

Na tak postawione pytanie odpowiedział juz @Visitor1230 w poście #2. Ty natomiast nie raczyłeś odpowiedzieć na moje pytanie...

Opublikowano
9 godzin temu, gmaj22 napisał:

Na tak postawione pytanie odpowiedział juz @Visitor1230 w poście #2. Ty natomiast nie raczyłeś odpowiedzieć na moje pytanie...

W chwili obecnej nie mam pogodówki a pytanie było inne, więc nie otrzymałem odpowiedzi na pytanie. Jasne, nie podważam, że macie rację iż będzie to najlepsze rozwiązanie. Ale proszę o poradę w sytuacji w której jestem. 

Przepraszam za porównanie, ale rada, którą tu otrzymałem można porównać z pytaniem typu: mam 5 tyś i nie wiem czy kupić Fiata Pandę czy Renault Megane II a Wy piszecie kup sobie A8 to będzie dobrze...

Nie mam pogodówki. Mam 4D i termostaty na grzejnikach. Czym sterować lepiej? To jest pytanie z którym zwróciłem się do Was licząc na pomoc.

Odpowiadając na Twoje pytanie to sterownik ten o którym piszesz. O pompie napisałem. Dlaczego 4D? Nie wiem. Tak podłączył instalator. Nie znam się na tym fachu. Dlatego pytam Was.

Opublikowano

Czy razem z kotłem nie było czujnika temp. zewnętrznej? Ja też mam K1Pv4 i taki czujnik był w komplecie. 

Opublikowano

@mik90 Masz 12 szt grzejników z termostatami. Jeżeli puścisz na grzejniki niższą temp, ale zawory otworzysz na max, to nie wiadomo czy wszystkie pomieszczenia będą się jednakowo nagrzewały. Jezeli tak by było, to ja bym  właśnie tak zrobił.

Co do ekonomi, to przecież możesz sam sprawdzić ile spali opału w obu przypadkach testując przynajmniej po tygodniu każdą z dwóch wersji jaka  Cie interesuje. Terez temp zew są w miarę stabilne. 

Opublikowano

A tak na marinesie ☺

Ładnych parę lat temu ktoś z doświadczonych forowiczów (niestety nie znajdę teraz kto to był) napisał, że najekonomiczniej jest podgrzewać wodę w kotle na tyle, ile akurat w danym czasie potrzeba. 

Opublikowano

Masz głowice termostatyczne na grzejnikach, to z nich korzystaj.

Ustaw na nich oczekiwaną temperaturę w pomieszczeniach i o nich zapomnij, a one same będą zamykać i otwierać przepływ wody przez grzejniki wg potrzeb pilnując temperatury w pokojach, bo taka ich rola.

Opublikowano
1 godzinę temu, Trener40 napisał:

@mik90 Masz 12 szt grzejników z termostatami. Jeżeli puścisz na grzejniki niższą temp, ale zawory otworzysz na max, to nie wiadomo czy wszystkie pomieszczenia będą się jednakowo nagrzewały. Jezeli tak by było, to ja bym  właśnie tak zrobił.

Co do ekonomi, to przecież możesz sam sprawdzić ile spali opału w obu przypadkach testując przynajmniej po tygodniu każdą z dwóch wersji jaka  Cie interesuje. Terez temp zew są w miarę stabilne. 

Tak przetestuję. Zadałem takie pytanie bo myślałem że jest może jakaś konkretna szkoła w tym temacie żeby robić tak czy inaczej.. Miałem teorie własną że np. sterowanie zaworami jest nieco gorsze dla, stabilnej pracy kotła a i tym samym dla ekonomii bo pracujące zawory zmieniają przepływ i może to mieć znaczenie. Nikt jednak nie wspomniał o tym wiec uznam to za mój wymysl. Przetestuję to zobaczę. 

Opublikowano

Ponieważ to co jest dobre dla kotła nie zawsze jest dobre dla Ciebie. Dla stabilnej pracy kotła lepsza jest opcja z pogodówką, zaś dla Twojego komfortu i niezależności - lepsza z termostatami. Dla żon i kochanek wersja z pogodówką zawsze jest najlepsza, bo grzejniki nigdy nie sa zimne :))

Opublikowano

Ile ja się natłumaczyłem, żeby nie ruszać głowicy jak grzejnik zimny ☺

Opublikowano

Nie Ty jeden. To jest temat nie do przeskoczenia.... Grzejnik jest zimny i koniec, tego nie wytłumaczysz.... 45.gif

Podobnie jak z podłogówką, temp. podłogi 24 - 25, ale jest zimna, bo "u koleżanki to podłoga jest fajniutko ciepła i se można nogi ugrzać"...

Opublikowano
4 godziny temu, Trener40 napisał:

W tej odpowiedzi zawarte jest chyba wszystko , czego oczekujesz .

Nieśmiało mogę tylko dodać , że przy prawidłowo dobranych grzejnikach do pomieszczeń lub ich właściwym skryzowaniu opcja druga jest bliżej kompromisu pomiędzy ekonomią a "dobrem" kotła .

Opublikowano
4 godziny temu, sambor napisał:

A dla teściowej co polecasz?

Ciepłe kapcie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.