Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kostrzewa Mini bio NE 10KW - zgorzel

borek83

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie posiadam ten piec od 3 lat, zawsze paliłem pelletem Energy Gold A1 i było wszystko ok, w tym roku po jednym dniu palenia wyciągam z palnika twardą zgorzel, próbowałem zmian w ustawieniach palnika, ale to nic nie pomaga chyba, że robię coś źle , powietrze min 8 max 20, podawanie 5.  Proszę o poradę czy coś da sie zrobić z tym czy to wina pelletu?

Opublikowano

Kolego zacznij od obniżania powietrza od wartości fabrycznych. Nie tykaj nadmuchu i podawania razem. Ustawiasz albo jedno, albo drugie i obserwuejsz. 

Opublikowano

Dziękuję za pomoc. Mam pytanko odnośnie koloru płomienia. Czy to prawda że ma być jasny? 

Opublikowano

Ma być jasno-żółty. 

Opublikowano

15766937507592492563169298740179.jpg

Opublikowano

Dziękuje. Nakładka na palniku nie jest uszczelniona, to po pierwsze... Po drugie napisze co jeszcze i jak doszczelnić jak zrobisz fotkę na "w prost" palnika jak będzie wygaszony. 

Opublikowano

Może takie być? 

IMG_20191218_213920.jpg

Opublikowano

Ok. Może być..., a więc

Górą i dołem niepotrzebnie dmucha. Zrób tak :

1.Kup sylikon do kominków 1200 st C. 

2. Z pół metra sznura do kominków o śr 1cm. ( jest miękki, więc go upchniesz tam gdzie Ci podpowiem). 

Wyciągnij ruszt i wszystko ładnie wyczyść. 

Działam z telefonu, więc nie zaznaczę Ci kresek, ale z pewnością zrozumiesz... 

Po włożeniu rusztu uszczelnij przód ( połączenia rusztu z palnikiem ( od spodu) sylikonem. Załóż nakładkę i również uszczelnij skosy sylikonem .Sznur teraz się przyda aby wcisnąć go na samej górze pomiędzy nakładką, a obudową palnika. 

Nie musisz wyciągać rusztu przy każdym czyszczeniu kotla... Przy takim uszczelnieniu mało co wpada pod ruszt. ( Raz na trzy miesiące wystarczy jak wyczyścisz pod rusztem ) 

Ustawienie powietrza z pewnością bedziesz musiał zmniejszyć, ale to sam ocenisz o ile... 

Po takim zabiegu całe powietrze przelatuje przez ruszt, a nie bokami. 

Czy pomoże - nie wiem, ale tak powinno być to uszczenione... 

P. S... 

Po wyjęciu rusztu sprawdź otwory napowietrzające czy nie są pozaklejane syfem ... Wkrętarka i wiertło fi4 lub fi 5 ( już nie pamiętam, ale sam sprawdzisz ) .  Możesz każdy otwór przelecieć... No chyba, że stwierdzisz, że nie ma potrzeby. 

Opublikowano

Dziękuję bardzo. Zrozumiałem co i jak. Mam teraz remont więc zrobię to dopiero po Świętach i dam znać. Pozdrawiam 

Opublikowano

Po takim zabiegu zabaczysz, że na nakładce ceramicznej będzie zbierał się pył po spaleniu pelletu taki jak zbiera się na drzwiczkach. Teraz tego nie ma, ponieważ tamtędy dmucha lewe potwietrze. 

Ważne abyś sylikon nie nakładał na rozgrzane elementy i też ważne abyś za szybko po uszczelniu nie rozpalał kotla. Sylikon jest wytrzymały, ale robi się kruchy gdy za szybko się stwardnieje i może odpadać....jakby coś dopadło, to pistolet i dolozysz - to nie problem. 

Opublikowano

napisałeś że zawsze paliłeś pelletem A1 a teraz palisz tym samym czy zmieniłeś na inny. Twój palnik jest przystosowany tylko do spalania pelletu A1. To nie jest palnik VG samoczyszczący.

Opublikowano

Palę tym samym Energy Gold a1

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. Odwiedził mnie dzisiaj Pan z analizatorem spalin i wyszło, że temperatura spalin ma aż 250 stopni, po zmniejszeniu powietrza do 5 spadla do 190, ale to i tak za duzo. Ma ktoś pomysł co może byc tego powodem? Próbowalismy wszystkich ustawień. Sprawność kotła jest tylko na poziomie 80% ;( Dmuchawa chodzi.

Opublikowano

Za duży ciąg kominowy.

Opublikowano

Nic nie zmieniałem od samego początku,  rok temu odczyty były ok. czy może zakłócił odczyt dzisiejszy wiatr? Jaki rck polecasz? 

Opublikowano

Zwykły Darco w wyczystce albo na czopuchu.

Edit: i pewnie zawirowaczy spalin nie masz, a przydały by Ci się.

Opublikowano

Ciag kominowy prawidlowy, 0.21. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysly?

Opublikowano

Prawidłowy 0,21 czego? Jakiej jednostki? Bo chyba nie bara.

Opublikowano

Szczerze to już sam nie wiem. Myślałem że to jest w jednostkach mbar. Kominiarz podał mi tylko odczyt 0.21. W instrukcji pieca jest wymaganie 0.15 do 0.25 mbar więc od razu uznałem, że to jest w tych jednostkach. 

Opublikowano

Tak się tylko pytam bo kominiarz sam nie wie. 

Jeśli mbar to się zgadza, to 21 Pa więc ciąg 2 razy za duży..

Opublikowano

Ale w instrukcji jest  od 0.15 do 0.25

Opublikowano

Warunki kominowe się zmieniają z minuty na minutę. Ty powinieneś RCK ustawić na 10Pa i tyle. U mnie instrukcja mówi od 0,03-0,12, Generalnie popytaj sie ludzi jak mają ustawione regulatory.

Opublikowano

Dziękuję za info. Zakupie rck i mam nadzieję że to pomoże. Pozdrawiam 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.