Robert12357 Opublikowano 11 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Witam, jaka temperaturę spalin macie na 100% mocy w kotłach 5 klasy? Ja mam kocioł skam-Pv 13 kw i na pełny gwizdek ma koło 175 stopni. Zastanawiam się czy taka temperatura spalin nie powoduje dużej straty kominowej, z drugiej strony mam na uwadze ze tradycyjny komin jaki mam mogą zniszczyć zimne spaliny. Jaka temperatura będzie optymalna ?
Darekgra Opublikowano 11 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Kociołek Defro eko komfort lux 15kW przy wyczyszczonym to max 85 stopni ale przeważnie pracuje w zakresie 60-75, przy zabrudzonym max to 95.
Erpolis Opublikowano 12 Grudnia 2019 #3 Opublikowano 12 Grudnia 2019 W Defro i SAS serwis podaje że temperatura spalin powinna być w przedziale 140 - 160 °C. Poniżej jest to szkodliwe że względu na kwas siarkowy. Jak do wszystkiego trzeba podejść z rozsądkiem.Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka
SUSPENSER Opublikowano 12 Grudnia 2019 #4 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Podobno każde 30C spalin zabiera około 1% sprawności - planuję to u siebie sprawdzić w tym sezonie jak w praktyce wyjdzie tylko czekam na mróz bo obecnie pomimo wyjęcia rusztodeflektorów ze Skam-PV 13 mam spaliny maksymalnie na poziomie 160-170C a granica poniżej której schodzić nie chcę to 150C, bo komin jest z cegieł. Sporo zależy od węgla bo ostatnio testowałem KGM Gold i tak jak teraz bez płyt spaliny osiągały ponad 200C [obecnie palę Bobrkiem, a na Wesołej jest podobnie]. KGM jest słabszy jeśli chodzi o kaloryczność [wyciągnąłem ok 1 MJ/kg mniej niż z Bobrka i 3 MJ/kg mniej niż z Wesołej] , ale popiół jest znacznie drobniejszy bez żadnych żużli i było go 3,9 litra z 25 kg, jak dorwę gdzieś jeszcze KGM założę płyty i zobaczę ile wtedy MJ wyciągnę oraz jaka będzie temp. spalin.
Erpolis Opublikowano 12 Grudnia 2019 #5 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Nie wiem jak u Ciebie ale w Defro jest możliwość w menu serwisowym zmienić max temp. spalin oczywiście odnosi się to do palenia w pidWysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka
Roman1957 Opublikowano 12 Grudnia 2019 #6 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Suspenser, dobrze by było, gdybyś podał popiół też w kilogramach, jak podałeś węgiel, była by pewna jasność w procentach.
Darekgra Opublikowano 12 Grudnia 2019 #7 Opublikowano 12 Grudnia 2019 2 godziny temu, Erpolis napisał: W Defro i SAS serwis podaje że temperatura spalin powinna być w przedziale 140 - 160 °C. Poniżej jest to szkodliwe że względu na kwas siarkowy. Jak do wszystkiego trzeba podejść z rozsądkiem. Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka W DTR kotła eko komfort lux temperatura spalin przy mocy nominalnej/max jest podana z tego co pamiętam 92 stopnie.
Erpolis Opublikowano 12 Grudnia 2019 #8 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Całkiem możliwe napisałem to co podali serwisanci.Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka
Pieklorz Opublikowano 12 Grudnia 2019 #9 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Na badaniach 127-135 na węglu Skarbek oraz mocy 13kW w stabilnych warunkach pracy. W domu jak opał z większą ilością części lotnych, czy ciut słabszy a sterownik ustawiony nadmuchem i podawaniem wyżej ,to się tak że spalinami podejdzie. Dla komina ceglanego bardzo dobrze. Stare kotły 3ej klasy projektowało się tak, aby w laboratorium w dobrych i stabilnych warunkach miały 200-220deg na znamionowej oraz 120deg na obniżonej. 5ta klasę robi się tak aby 100% było między 110-140deg a 30% mocy 60-75deg
o6483256 Opublikowano 12 Grudnia 2019 #10 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Mam 10kW Dragon Duo z kwadratowym paleniskiem i największe mrozy nie przekroczyłem 100-110*C, przy -5*C na dworze mam spaliny jakieś 85*C (pomiar na czopuchu) Rozumiem, że temperatury "normalne" ?
Pieklorz Opublikowano 12 Grudnia 2019 #11 Opublikowano 12 Grudnia 2019 To zależy jak masz dobrany kocioł, jak jest przewymiarowany, to chodzi na niższym obciążeniu od nominalnej i generuje niższe spaliny, czasami pomiar gorzej wykonany, bo błąd czujnika albo nie dochodzi do osi strumienia spalin. Kotły na retortach palących do góry pod ecodesign siłą rzeczy mają przewymiarowane wymienniki i zaniżone moce, bo by badań nie przeszły. Ten jeden "czerwony, duży" producent ma 12kW kocioł o pow. 1,9mkw z masą z zawodów sumo, to gigant jest i tak naprawdę spokojnie 19kW wytarga.
Jozefg1 Opublikowano 12 Grudnia 2019 #12 Opublikowano 12 Grudnia 2019 1 godzinę temu, o6483256 napisał: mam spaliny jakieś 85*C (pomiar na czopuchu) Na czopuchu czy wewnątrz czopucha ? Bo różnica wychodzi dość duża
piotrek300582 Opublikowano 12 Grudnia 2019 #13 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Mam kocioł Defro Delta ekopell 15 kw temp. Spalin max 90 sterowanie pid.Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
o6483256 Opublikowano 12 Grudnia 2019 #14 Opublikowano 12 Grudnia 2019 2 godziny temu, Pieklorz napisał: To zależy jak masz dobrany kocioł, jak jest przewymiarowany, Naturalnie pomiar w osi spalin, jednak faktycznie może być trochę przewymiarowany bo szacowane zapotrzebowanie na same CO jest w granicach 6kW
Piecuch19 Opublikowano 12 Grudnia 2019 #15 Opublikowano 12 Grudnia 2019 6 godzin temu, Pieklorz napisał: Kotły na retortach palących do góry pod ecodesign siłą rzeczy mają przewymiarowane wymienniki i zaniżone moce, bo by badań nie przeszły. Ten jeden "czerwony, duży" producent ma 12kW kocioł o pow. 1,9mkw z masą z zawodów sumo, to gigant jest i tak naprawdę spokojnie 19kW wytarga. W zasypowych tak samo. MPM DS 18kW 5 klasy ma wymiennik wielkosći 25 kW starszej wersji i z temperaturą spalin cieniutko jest ( taki swoisty Ecodisain).
mkaczko Opublikowano 12 Grudnia 2019 #16 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Witam Hef eko plus 25 kw Sterownik sppv2, ustawiony na maks moc 15 kw Wegiel zmieszany czeski z stabkiem i pelletem 2/1/1 Spaliny wyciagaja okolo 140 stopni Pozdrawiam
Piecuch19 Opublikowano 12 Grudnia 2019 #17 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Zmniejszyłeś moc specyficznym rodzajem paliwa. Zmieszanie z pelletem - trociny - drewno podwyższa temperatury spalin i wydłuża płomień. Czeski groszek też jest płomienny podobnie do drewna z mniejszą kalorycznością.
Robert12357 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Autor #18 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Myśle że 200 stopni to już sporo, u mnie ograniczyłem temp spalin do max 180 stopni. Zauważyłem tez ze temperatura spalin w dużej mierze zależy od frakcji węgla, bo na tych samych ustawieniach kiedy do podajnika trafia nieco grubszy węgiel temperatura leci mocno w górę.
nightwatch Opublikowano 15 Grudnia 2019 #19 Opublikowano 15 Grudnia 2019 No dobra, ale jakie mamy możliwości wpływania na temp. spalin? U mnie jest dość niska, przełączyłem sterownik w 'dwustan' i tak dobrałem dmuchawę/podawanie żeby ograniczyć moc kotła (lepiej niech działa wolniej i dłużej). No ale rezultat jest taki że spaliny chłodne, nie mam pomiaru temperatury ale dotknięcie czopucha ręką wskazuje że jest tam 80-90 stopni. No i niewiele mogę zrobić, nie da się kotła gonić bez końca na pełnej mocy, siłą rzeczy są albo dłuższe przestoje albo redukcja do mocy minimalnej. Tak więc może i producent chciałby non-stop temperatury spalin powyżej 150 stopni, ale to po prostu niemożliwe, dobrze jak raz na dobę taką się uzyska a i w to wątpię. Teraz pytanie - co to oznacza? Czy kwas siarkowy zacznie się pojawiać w kotle, czopuchu albo kominie? Jak rozpoznać czy to ma miejsce i gdzie? Poza tym jeśli spaliny na wylocie mają taką temperaturę to znaczy że osiągają ją jeszcze w wymienniku kotła, zatem czy tam nie należy przede wszystkim szukać oznak problemów? No i jakie to konkretnie mają być oznaki - bo nie wierzę że ma być widać cieknącą wodę po ściankach kotła?
Piecuch19 Opublikowano 15 Grudnia 2019 #20 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Twoje obawy są przedwczesne. Najpierw zamontuj termometr spalin bo dotykanie ręką czopucha nie daje odpowiedzi jaką temperaturę spaliny faktycznie mają.
Robert12357 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Autor #21 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Nie przewymiarowany kocioł pracuje od razu na wyższych obrotach przez co spaliny są od razu cieplejsze. Ja ustawiam tez temperaturę Wyższa na kotle 60-65 stopni. W niektórych kotłach można wyjąc zawirowywacze spalin co tez pomaga dogrzać komin. Polecam zainwestować w czujnik spalin i zamontować go w czopuchu bo taki pomiar na oko to nie ma sensu.Zacieki jak już to beda się pojawiać w najchłodniejszym miejscu czyli np przy końcu komina ( nieogrzewany strych) Tutaj jest fajnie przedstawione http://dachy.org/aktualnosci,3458,System_kominowy_pracujacy_na_mokro_lub_sucho_-_ktory_dla_mnie?_.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.