Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł górny czy dolny i jaki najlepszy, firma?

50groszy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jesteś spostrzegawczy,mój błąd,miał być wpisany dolniak,sorki.

Opublikowano
12 minut temu, 50groszy napisał:

No i jakiś konkret. Zadowolony jesteś z tego mpm? 

Powiem tak... żałuje, że nie miałem prędzej kasy na ten kocioł. W ciągu dnia jest spalana sosna i jak się znajdzie to i brzoza idzie pod palnik, a wieczorem 8 kg węgla i na to wiadro 10 l trocin i duże klocki w pionie. Temperatura w domu waha się między 23 - 24 stopnie, teściom zimno i jeszcze małe dzieci, a ja krótkie spodenki i koszulka.

Opublikowano
22 minuty temu, 50groszy napisał:

Chciałeś napisać raczej w Górniaku wypalić wsad?  No tak tylko kto teraz potrzebuje palić na okrągło przy takich temperaturach ?

W górniaku czekasz aż wypali się cały wsad. W dolniaku dokładasz partiami i wygaszasz kiedy chcesz. Kto ci każe palić ciągle? Rozpalasz kiedy chcesz i wygaszasz kiedy uznasz za stosowne.

Opublikowano
18 minut temu, 50groszy napisał:

górniak xd hahah nie dolniak 

Kurna,idę spać bo pierdoły piszę.Mam zapalenie zatok i gorączkę,muszę się wykurować przed świętami.

Opublikowano

Podstawowy warunek dla dolniaka, to prawidłowy ciąg kominowy. Poza tym każdy model kotła ma swoją specyfikę. Ja od 20-tu lat palę w dolniaku i nie ma mowy o żadnym kopceniu podczas dokładania.

Opublikowano

@50groszy nigdy nie powinno się sypać węgla na żar tylko dosypywać jak tego żaru jeszcze nie widać. Jeżeli widać od góry żar to powinno się najpierw wrzucić że 2 - 3 drewienka, a dopiero na to węgiel by zapobiec gwałtownemu gazowaniu zimnego węgla w kontakcie z żarem. Wrzucone drewienka izolują w pewnym sensie węgiel od żaru na pewien czas i nie ma tak silnego gazowania oraz dymienia.

Co do palenia kostką w DS to zły pomysł bo są za duże przestrzenie dla powietrza pomiędzy kostkami i będzie się paliło gorzej. Najlepsza granulacja do DS to orzech I lub II. Palenie w DS to nie to samo co palenie w GS od góry choć podobne.

Opublikowano
W dniu 12.12.2019 o 17:56, 50groszy napisał:

Ktoś coś może się wypowiedzieć więcej na ten temat ? 

Jak Twoje hobby to piec kup sobie dolniaka bo tylko takie zostały. Jak masz inne hobby niż piec, kup retortę ustaw porządnie i zajmij się hobby. Paliłem w dolniaku x lat (nigdy więcej za żadne skarby świata). Paliłem w górniaku - kunta kinte kotła 24/24. Żadnego nie polecam bo to uwiązanie jak chłopa do roli. XXI wiek, więc niech prąd to obsługuje, a nie biały murzyn 24 dobę tańczy przy kotle. Zastanów się dobrze. Gaz - 200 metrów chaty ?. Dobrze to przemyśl.

Przeczytaj sobie jeszcze ostatni mój post z tego tematu o spalaniu w GS od góry

Opublikowano
W dniu 12.12.2019 o 22:34, 50groszy napisał:

To w jaki sposób miała załadować? każdorazowe wrzucenie węgla na ogień żar powoduje kopcenie czego nie ma w górnym spalaniu 

Tu jest inaczej ładujesz raz i nie doglądasz 2x dłużej niż w górniaku,   Jak zasypiesz lepiej tam nie grzebać i nie zagladać - choć w mpm - masz wizjer i można obserwować kolor płomienia w palniku i indywidualnie sobie dostosowywać ustawienia pod paliwo jakim palimy - bo drewno to inaczej a wegiel inaczej. ale spokojnie idzie to łatwo ogarnąć.

Mając wentylator wyciagowy w czopuchu - załaczasz to i piec nic absolutnie  nie dymi na kotłownie- super sprawa ale trzeba za to ekstra dopłacić. -bez tego wentylatora idzie palić ale trzeba sie nauczyć jak - tj. trzeba oddymiać komore załadowcza i nic nie dymi na kotłownie - ale tego sie trzeba nauczyć - nie jest to trudne ale  jest to inne.

Zaletą dużą kotła zasypowego DS jest uniwersalnośc - spalisz i drewno czego w piecu na podajnik nie zrobisz - każdemu według potrzeb  i każdy kupi co zechce i na co go stać i jakie paliwo ma pod reką.

Opublikowano
W dniu 11.12.2019 o 18:03, analizator napisał:

Po pierwsze kotła górnego spalanie legalnie nie kupisz.

Tak jak dolnego spalania legalnie nie zamontujesz bez bufora! Przynajmniej nie mpm'a.

Opublikowano

Nie rozumiem. Skoro piec jest sprzedawany w klasie 5 dolnego spalania zasypowy to niby dlaczego nie mogę go zainstalować skoro spełnia wymagania ? Nic nie pisze o buforze. 

Opublikowano

Norma rzecze że musi pisać jaki musisz dać bufor, niektórzy producenci już bez takiego nie pozwolą podłączyć. Sprawdź dokładnie bo oni sobie zastrzegają że mogą Cie mieć w nosie. Stoj. Zle. Ze nie muszą aktualizować informacji i danych. :) kurczę, prawie chlapnalem gafe :) sprawdź warunki gwarancji. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.