dormario Opublikowano 27 Listopada 2019 #1 Opublikowano 27 Listopada 2019 Panowie czy jest jakiś sposób aby nacisk wsadu na ślimak był w miarę jednorodny? Chodzi mi o to, że w zależności jak dużo Eko jest w zasobniku, zmienia się potencjał podajnika co negatywnie wpływa na proces spalania. Różnica ta wynosi nawet 8% Moze jakiś producent wymyślił jakie rozwiązanie które jest lekarstwem na tego typu przypadłość, a może ktoś indywidualnie poradził sobie z tym problemem.
Kijasr Opublikowano 27 Listopada 2019 #2 Opublikowano 27 Listopada 2019 Chyba malina ma taki kątownik na dnie zbiornika ale czy to się sprawdza to nie wiem.
mkaczko Opublikowano 27 Listopada 2019 #3 Opublikowano 27 Listopada 2019 Tak pellet jako dodatek i po sprawie Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
YaroXylen Opublikowano 27 Listopada 2019 #4 Opublikowano 27 Listopada 2019 Witam. Trzymaj zawsze pełny i po problemie... i kurzy się mniej jak tylko dosypujesz 1-2 worki... :-)) U mnie jest około 1,8kg różnicy (pełno -pusto) YARO
Gość Oldek Opublikowano 27 Listopada 2019 #5 Opublikowano 27 Listopada 2019 Yaro, na promowanym przez Ciebie Diablo ( 100 kg. załadunek ) dwa razy robiłem zawleczkę. W innym przypadku musiałem prawie pełen zasyp 170 kg. grochu zmieszanego z wapnem wywalić z zasobnika. Od tego czasu wyleczyłem się z pełen zasobnik.
dormario Opublikowano 27 Listopada 2019 Autor #6 Opublikowano 27 Listopada 2019 Mieć pełny zasobnik to można jak się jest cały czas w domu. Ja niestety wyjeżdżam na kilka dni w tygodniu i stad moje pytanie. Myślałem żeby dać taka piłkę jak na szkicu w skutek czego paliwo pod nią uległoby rozprężeniu. Tylko czy zda to egzamin.
dormario Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor #7 Opublikowano 28 Listopada 2019 Podbije temat bo ciekawi mnie wasza opinia w odniesieniu do mojego pomysłu. zdałoby to egzamin? Czy jednak darować sobie taki zabieg
PioBin Opublikowano 28 Listopada 2019 #8 Opublikowano 28 Listopada 2019 Mozliwe ze dobry pomysl. Troche sie tam zawiesi opalu na tej polce. Probowales zasłonic(zmniejszyc) troche sam wlot na slimak?
dormario Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor #9 Opublikowano 28 Listopada 2019 Co masz na myśli pisząc o zmniejszeniu wlotu? Pułkę można by wspawać lekko pod kątem wtedy za dużo Eko by na niej nie zostało.
PioBin Opublikowano 28 Listopada 2019 #10 Opublikowano 28 Listopada 2019 W zasadzie to zrobilem to co Ty przy czym ja wspawalem plaskownik chyba 3cm (lub5) od strony przekladni aby opal odsunac od simeringa gdyz troche syfu tam sie zbieralo i mnie denerwowalo. Nie myslalem o roznicy w podawaniu wiec nie wiem jak to jest teraz i czy to cos zmienia. Wlot z kosza mial (dokladnie nie pamietam) wymiary 12x18 wiec teraz ma np. 12 x 14.
bercus Opublikowano 28 Listopada 2019 #11 Opublikowano 28 Listopada 2019 Ktos juž pokazowal jak malina ma to rozwiazane.Zdaje sa mi to super.Taky strych (A) 15-20cm ponad slimakom i wegiel idze tylko po stranach pod strych na slimak.
dormario Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor #12 Opublikowano 28 Listopada 2019 Szukałem zdjęcia ale nie widać nigdzie
bercus Opublikowano 28 Listopada 2019 #13 Opublikowano 28 Listopada 2019 W watku skzp,ciezko bedziesz szukac.
Kijasr Opublikowano 28 Listopada 2019 #14 Opublikowano 28 Listopada 2019 Ktoś kiedyś pokazywał zbiornik z maliny i na dnie jest kątownik przez środek.
Zbyszko125 Opublikowano 30 Listopada 2019 #16 Opublikowano 30 Listopada 2019 Jeden z kotłów który mam pod opieką Malina 12 faktycznie jest taka półka, jednak z racji że kosz to raptem ok 80-85 kg pojemności, gdy mierzyłem potencjał podajnika na pełnym zbiorniku, i w ok 1/3 różnica wyszła raptem kilka gr. Więc albo faktycznie ta półka coś daje, albo kosz jest mały stąd niewielka różnica. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
dormario Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor #17 Opublikowano 30 Listopada 2019 u mnie przy zasypie 100 kg różnica w potencjale wynosi 8%. Masz zdjęcie jak wygląda ta półka?
Zbyszko125 Opublikowano 1 Grudnia 2019 #18 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Nie mam, żadko tam jestem, żona tam zagląda, jeśli jestem to zazwyczaj ta półka zasypana ekogrochem.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Gość berthold61 Opublikowano 1 Grudnia 2019 #19 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Nigdy na to nie zwracałem uwagi ale zawsze po zasypaniu zasobnika przez jakies 2-3 dni wylatywało mi kilka niedopalonych koksików a po tem już sypki popiołem więc to jest jednak to , teraz po zasypie zwiększam kaloryczność paliwa z 26,5 do 29Mj i po 3 dniach z powrotem ale z tym kątownikiem w zasobniku to nie głupi pomysł chyba .
bercus Opublikowano 1 Grudnia 2019 #20 Opublikowano 1 Grudnia 2019 To mnia wiecej martwi roznica w frakcji mojego grochu.Jedna lopata jest groch,druga jest raczej mialom.Nie jestem w stanie napelnic kosz rowno.Waga objetosci opalu jest tak co 2 godziny zupelnie inna.Przy srednym ustawieniu potencjalu podajnika stala walka.Polowe palenia spieki,polowe pelny palnik.Gorsza jakosc opalu rok po roku.
dormario Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor #21 Opublikowano 1 Grudnia 2019 4 godziny temu, berthold61 napisał: z tym kątownikiem w zasobniku to nie głupi pomysł chyba . Dorobiłem taki kątownik ale chyba za nisko go zamontowałem bo dwa razy zawiesił się opał. Druga sprawa to to że w moim przypadku dół zasobnika jest mocno lejowaty i napór na ślimak przy pełnym załadunku jest duży. Za tydzień spróbuje uspawać z blachy szerszy kątownik i dać go w 1/3 wysokości zasobnika tak żeby odbierał siłę naporu z wyższej partii załadunku. Tylko czy to coś da.....
Gość jacek61 Opublikowano 1 Grudnia 2019 #22 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Istnieje jeszcze coś takiego jak gęstość nasypowa. Przy frakcjach różnej średnicy, na dole zbiornika, szczególnie takiego wstrząsanego przez ślimak, znajdzie się frakcja najdrobniejsza o największej gęstości nasypowej a więc ślimak poda jej odpowiednio więcej w początkowym okresie po napełnieniu zbiornika.
dormario Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor #23 Opublikowano 1 Grudnia 2019 No tak. Widzę że chyba nie da się t uzyskać jednakowego potencjału podajnika dla różnego zasypu.
dormario Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor #24 Opublikowano 2 Grudnia 2019 A gdyby do zasobnika wstawić że dwie kraty uspawane z drutu tak jak na szkicu. czy one po części nie przejelyby ciężaru zasypu który napiera na ślimak? co sądzicie ....
bercus Opublikowano 2 Grudnia 2019 #25 Opublikowano 2 Grudnia 2019 To dla mnia nie rozwiazanie.Po každym ruchu Tlok na slimak bedzie dla zasypu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.