Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłogówka - bardzo duży spadek temperatury na linii podłogówki

canoe22137

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, Kazio321 napisał:

. Sugerowałem się twoim schematem

Ale to co narysowałeś i masz na zdjęciach nie jest zgodne z moim schematem!

Masz inaczej!

Jak działało i nie działa teraz to musiało się gdzieś przytkać powietrzem - sprawdź możliwe syfony na rurach.

Może być też zapowietrzona cała podłogówka - tu trzeba odpowietrzać pętlę po pętli. a na początek rozdzielacz.

Opublikowano

A jak skutecznie odpowietrzyć podłogówkę jak najmniej inwazyjnie?

Czy spuszczenie wody z instalacji i jej ponowne wypełnienie coś da? Czy napuszczając wody do instalacji de novo powinienem to robić na włączonych pompach czy nie?

Opublikowano
33 minuty temu, canoe22137 napisał:

A jak skutecznie odpowietrzyć podłogówkę jak najmniej inwazyjnie?

Czy spuszczenie wody z instalacji i jej ponowne wypełnienie coś da? Czy napuszczając wody do instalacji de novo powinienem to robić na włączonych pompach czy nie?

Proponuję, żebyś od razu przeszedł do wariantu odpowietrzania z wężami podłączonymi do zaworów spustowych, tj. przy zamkniętym obiegu pompy kotła. Ja odpowietrzałem pętla po pętli i bazując na przepływie wody siłą pompy i tylko straciłem czas. Bąble w przepływomierzach ciągle mi zostawały.

Opublikowano

Sambor  mam pytanie  odnośnie schematu który podałeś wyżej 

Czy wpięcie OP przed zaworem 4d jest nieprawidłowym rozwiązaniem ? , oczywiście powrót z OP wpięty do powrotu CWU , 

Dziekuje za odpowiedz 

Opublikowano

Powrót z OP ma niską temperaturę, która minimalnie się  zmienia, a jednocześnie podłoga powinna być zasilana prawie non stop.

Przy takim połączeniu - równolegle do grzania CW praktycznie nie jesteśmy zapewnić prawidłowej temp powrotu na kocioł,

gdyż nawet pompa kotłowa tego może nie udźwignąć i powrót nadal będzie poniżej wymaganych 50C lub więcej.( zależnie od paliwa).

Dla kotłów na węgiel można to zrobić bez zaw 4-D na pompie przewałowej, poniżej schemat takiej instalacji z naszego forum

post-32948-0-33284200-1521919189.jpg

Opublikowano

Rozumie że powrót z OP jest "zimny "  jednak patrząc  na większość instalacji zawór 4D , nie jest w stanie zapewnić "ciepłego"  powrotu nawet jeśli mamy  na nim same grzejniki ,  dlatego dużo użytkowników dogrzewa powrót poprzez obieg CWU , wpinając jeszcze OP za zaworem   praktycznie nie ma co liczyć na gorący powrót ,  zwłaszcza że większość ludzi utrzymuje temp kotła 50-60* .

Pytałem  Cię  ze względu na to , iż mając siłownik na zaworze i  2 pompy za nim  i dodatkowo mieszacz OP  każda zmiana pracy tych elementów powoduje  wahania temp za zaworem i niepotrzebne kręcenie siłownikiem ,  oraz powoduje wahania temp kotła 

Czy dodanie pompy kotłowej na krótkim obiegu zaworu 4d nie umozliwia podłaczenia OP przed 4d ?

Opublikowano
34 minuty temu, ameno25 napisał:

Czy dodanie pompy kotłowej na krótkim obiegu zaworu 4d nie umozliwia podłaczenia OP przed 4d ?

Jak to małe OP a grzejniki duże to można to jakoś zestawić aby była ochrona, ale generalnie to trudne i często niewykonalne.

Opublikowano

Rozumie ,  dzieki za dzielenie się wiedzą 

Opublikowano

Mam jeszcze pytanie. Czy do odpowietrzania podłogówki trzeba spuścić wodę? Czy w ogóle samo spuszczenie wody i ponowne wypełnienie instalacji z ewentualną wymianą tego zaworu zwrotnego powinno pomóc?

Chciałbym to zrobić jak najmniejszym kosztem, mam dużo kaloryferów oprócz podłogówki i do przyszłego roku w razie czego dociągnę, a w przyszłym roku ma być gaz i przeróbka kotlowni (obecnie mam ekogroszek), więc nie chciałbym teraz pchać się w jakieś dublujące się koszty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.