sambor Opublikowano 27 Listopada 2019 #26 Opublikowano 27 Listopada 2019 13 minut temu, Kazio321 napisał: . Sugerowałem się twoim schematem Ale to co narysowałeś i masz na zdjęciach nie jest zgodne z moim schematem! Masz inaczej! Jak działało i nie działa teraz to musiało się gdzieś przytkać powietrzem - sprawdź możliwe syfony na rurach. Może być też zapowietrzona cała podłogówka - tu trzeba odpowietrzać pętlę po pętli. a na początek rozdzielacz.
canoe22137 Opublikowano 27 Listopada 2019 Autor #27 Opublikowano 27 Listopada 2019 A jak skutecznie odpowietrzyć podłogówkę jak najmniej inwazyjnie? Czy spuszczenie wody z instalacji i jej ponowne wypełnienie coś da? Czy napuszczając wody do instalacji de novo powinienem to robić na włączonych pompach czy nie?
sambor Opublikowano 27 Listopada 2019 #28 Opublikowano 27 Listopada 2019 Instalację zawsze napełniasz na wyłączonych pompach. O odpowietrzeniu podłogi wielokrotnie było pisane, poszukaj, to nie jest 1 zdanie.
colander Opublikowano 27 Listopada 2019 #29 Opublikowano 27 Listopada 2019 33 minuty temu, canoe22137 napisał: A jak skutecznie odpowietrzyć podłogówkę jak najmniej inwazyjnie? Czy spuszczenie wody z instalacji i jej ponowne wypełnienie coś da? Czy napuszczając wody do instalacji de novo powinienem to robić na włączonych pompach czy nie? Proponuję, żebyś od razu przeszedł do wariantu odpowietrzania z wężami podłączonymi do zaworów spustowych, tj. przy zamkniętym obiegu pompy kotła. Ja odpowietrzałem pętla po pętli i bazując na przepływie wody siłą pompy i tylko straciłem czas. Bąble w przepływomierzach ciągle mi zostawały.
ameno25 Opublikowano 27 Listopada 2019 #30 Opublikowano 27 Listopada 2019 Sambor mam pytanie odnośnie schematu który podałeś wyżej Czy wpięcie OP przed zaworem 4d jest nieprawidłowym rozwiązaniem ? , oczywiście powrót z OP wpięty do powrotu CWU , Dziekuje za odpowiedz
sambor Opublikowano 27 Listopada 2019 #31 Opublikowano 27 Listopada 2019 Powrót z OP ma niską temperaturę, która minimalnie się zmienia, a jednocześnie podłoga powinna być zasilana prawie non stop. Przy takim połączeniu - równolegle do grzania CW praktycznie nie jesteśmy zapewnić prawidłowej temp powrotu na kocioł, gdyż nawet pompa kotłowa tego może nie udźwignąć i powrót nadal będzie poniżej wymaganych 50C lub więcej.( zależnie od paliwa). Dla kotłów na węgiel można to zrobić bez zaw 4-D na pompie przewałowej, poniżej schemat takiej instalacji z naszego forum
ameno25 Opublikowano 27 Listopada 2019 #32 Opublikowano 27 Listopada 2019 Rozumie że powrót z OP jest "zimny " jednak patrząc na większość instalacji zawór 4D , nie jest w stanie zapewnić "ciepłego" powrotu nawet jeśli mamy na nim same grzejniki , dlatego dużo użytkowników dogrzewa powrót poprzez obieg CWU , wpinając jeszcze OP za zaworem praktycznie nie ma co liczyć na gorący powrót , zwłaszcza że większość ludzi utrzymuje temp kotła 50-60* . Pytałem Cię ze względu na to , iż mając siłownik na zaworze i 2 pompy za nim i dodatkowo mieszacz OP każda zmiana pracy tych elementów powoduje wahania temp za zaworem i niepotrzebne kręcenie siłownikiem , oraz powoduje wahania temp kotła Czy dodanie pompy kotłowej na krótkim obiegu zaworu 4d nie umozliwia podłaczenia OP przed 4d ?
sambor Opublikowano 27 Listopada 2019 #33 Opublikowano 27 Listopada 2019 34 minuty temu, ameno25 napisał: Czy dodanie pompy kotłowej na krótkim obiegu zaworu 4d nie umozliwia podłaczenia OP przed 4d ? Jak to małe OP a grzejniki duże to można to jakoś zestawić aby była ochrona, ale generalnie to trudne i często niewykonalne.
ameno25 Opublikowano 27 Listopada 2019 #34 Opublikowano 27 Listopada 2019 Rozumie , dzieki za dzielenie się wiedzą
canoe22137 Opublikowano 27 Listopada 2019 Autor #35 Opublikowano 27 Listopada 2019 Mam jeszcze pytanie. Czy do odpowietrzania podłogówki trzeba spuścić wodę? Czy w ogóle samo spuszczenie wody i ponowne wypełnienie instalacji z ewentualną wymianą tego zaworu zwrotnego powinno pomóc? Chciałbym to zrobić jak najmniejszym kosztem, mam dużo kaloryferów oprócz podłogówki i do przyszłego roku w razie czego dociągnę, a w przyszłym roku ma być gaz i przeróbka kotlowni (obecnie mam ekogroszek), więc nie chciałbym teraz pchać się w jakieś dublujące się koszty.
sambor Opublikowano 27 Listopada 2019 #36 Opublikowano 27 Listopada 2019 Postaraj się spuścić jak najmniej wody. Podłogówkę zostaw pełną
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.