Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór 4d -ocena pozycji

Zbieron

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.
Proszę o pomoc w ocenie pozycji/aktualnego ustawienia zaworu 4d.

Jaką pozycje "przegrody" mam aktualnie?Nawiązując do zdjęć.

Dziekuje

DSC_0206_1.JPG

DSC_0209.JPG

DSC_0205_1.JPG

zawór 42.jpg

Opublikowano

Pozycja nr.5, czyli maksymalnie otwarty.

Opublikowano

Dziękuję Darek, czy dobrze mi się zdaje, że powinienem puścić trochę cieplej na piec? Tj.w pozycji 4.?

Mierzę temperaturę wody na powrocie i wychodzi mi około 49. (Przy zadanej 55)

Opublikowano

Akurat pozycja nr 5 to jest 50/50

Kolego to jest proste jak budowa cepa :)

Ten frez na trzpieniu określa położenie przesłony w środku zaworu  czyli patrz  Twoje 3 zdjęcie instalacji , sciecie poziomo = osłona pionowo czyli prostopadle

Patrząc na 3 zdjecie Twój zawór jest na maxa otwarty , czyli 10 na skali , kręcąc w prawo zamykasz obieg grzejnikowy , otwierasz obieg kotłowy ,

Opublikowano

Koledze chodziło o numer ryciny pod zdjęciami. I tam ustawienie zaworu odzwierciedla rycina nr5.

@Zbieron przy takim ustawieniu masz pewnie w domu za gorąco, bo na grzejniki puszczasz wszystko z pieca. Idź w kierunku ryciny nr2.

Opublikowano

W domu jest około 22 stopnie (grzejniki naścienne z termostatami ust. na około 3-3,5).  Spróbuję puścić trochę tak jak radzi Darek, ale czy przy obecnym ustawieniu powrót (lewe przyłącze do zaworu 4d,jak dobrze rozumiem) nie powinno być chłodniejsze?  Jest około 47 stopni obecnie 

Opublikowano

Przepraszam źle zrozumiałem wypowiedź kolegi powyżej, zrozumiałem że chodzi mu o pozycję nr 5 na skali zaworu. 

Opublikowano

A mnie ciekawi co innego. Śrubunki wkręcone w 4D i jakieś gniazdo wyścielone konopiami. Wiem że to bez znaczenia,ale .....

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zbyszko, wszelkie komentarze na wagę złota . Kupiłem dom , a jako typowy blokers nie miałem wcześniej styczności z kotłownią  no i teraz chciałbym to nadrobić. 

No i klops. Kręcę sobie gałka od 4d, a tu żadnych zmian. Ściągam gałke, próbuje ruszyć trzpień, amatorsko kombinerkami i dupa- stoi jak zastany... 

Opublikowano

Uderz delikatnie w trzpień i potem spróbuj ruszyć.

Opublikowano

Dziekuje gmaj22- ruszyło . 

Udało mi się określić drugą skrajną pozycje trzpienia fot.1( kręcąc w lewo od pozycji pierwotnej,zastanej) 

A na drugim zjęciu środkowa pozycja regulacji z osadzoną gałką ... przyznam ,że zgłupiałem 

DSC_0219.JPG

Opublikowano

Ta pozycja hest zła!!  U Ciebie skrajnymi pozycjami ścięcia na trzpieniu (krótkie pomarańczowe kreski) są poz. "10" - czerwona kreska  oraz poz.  "0"- niebieska kreska. Chyba, ze chcesz mieć skalę "do góry nogami"?

4D-popr.png.3c2ce8d27c5e3e11372e4432825915b4.png

Opublikowano
10 minut temu, gmaj22 napisał:

Chyba, ze chcesz mieć skalę "do góry nogami

I odwrotnie trzeba ustawić. Sterownik lub przepiąć kable zasilające siłownik.

Obrót w prawo to będzie otwieranie a w lewo zamykanie zaworu.

Nie wiem tylko czy w pozycji neutralnej czyli poziomo będzie prawidłowy przepływ czynnika pomiędzy obiegiem kotłowym a CO.

Opublikowano

Ok, już poprawiam. Ustawiłem wstępnie 50/50, będę obserwował zmiany.

p.s Silownika do zaworu mieszającego nie mam.

Opublikowano

Aby to poprawić to musisz wymontować cały zawór 4D obrócić o 90 stopni w prawo i ponownie zamontować.

Opublikowano

Moim zdaniem nie musi obracać całego zaworu 4D, jest dobrze zamontowany, obrót w prawo to zamykanie a w lewo otwieranie. Tylko musi zamontować pokrętło tak jak zaznaczył  @gmaj22

4 godziny temu, gmaj22 napisał:

Ta pozycja hest zła!!  U Ciebie skrajnymi pozycjami ścięcia na trzpieniu (krótkie pomarańczowe kreski) są poz. "10" - czerwona kreska  oraz poz.  "0"- niebieska kreska. Chyba, ze chcesz mieć skalę "do góry nogami"?

4D-popr.png.3c2ce8d27c5e3e11372e4432825915b4.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.