Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"domek ocieplony pow. mieszkalna ok.100m2 w całości podłogówka (w 4 pomieszczeniach sterowniki temp.) CW400 wkońcu przeniesione do mieszkania dzięki koledze TIMON i 2 grzejniki (połączone na tym samym co podłogówka )", jest 11 pętli grzewczych +do tego 2 grzejniki w łazienkach z czego jeden jest zamknięty bo mamy tam grzałkę zapotrzebowanie na moc... Nie pamiętam(domek kupiony od dewelopera) a moc kotła 20

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Obieg grzewczy:

Z tego co opisujesz że  kocioł zachowuje się zwykły kocioł dwupunktowy,( częste taktowanie) mija się z prawdą . W/g wskazań  CW 400 na 532 godziny pracy były 802 starty palnika. Nie jest to dużo. Oczywiście mogło być mniej, gdybyś nie grzebał w przepływach.  Przepływy reguluje się po  to, aby uzyskać jednakowy rozkład temperatur.

Automatyka kotła:

Ustawienia, które masz są bez sensu. 

1 Po co masz ustawiony wybieg pompy na 24h.

2. Dlaczego ograniczyłeś max. moc kotła do 40%. Kocioł ma modulacje mocy w zakresie 35-100% mocy. Sam dopasuje sobie moc w zależności od potrzeb. Chyba , że rzeczywiście masz bardzo małe straty ciepła. Ja proponuję zostawić nastawę fabryczną , tj 100 %.

3. Górna granica max mocy- jw. 

4. GORNA GRANICA MAX TEMPERATURY 50 stopni C - tutaj zostaw.

5. Blokada  cyklu taktowania 45  min ?. Czy jest taka potrzeba, wątpię.

6. Interwał temperaturowy blokady cyklu - 7 K. Totalna bzdura.

7. Ochrona przeciw zamrożeniowa wyłączona - po co?. Zostaw wł.

8. Sposób regulacji - z.p.poc . Ustaw " wg temperatury zewnętrznej

9. Grzanie stałe poniżej  -10 K . Do czego Ci to potrzebne.

10. W wierszu "system grzewczy" masz wybrane  "podłoga", to  w podmenu " ustaw krzywą należy wybrać  "Temperatura projektowa"

11. Wpływ pomieszczenia -7 K . Absurd.

Żeby ustawić jak należy, zrób totalny reset. Potem wykonaj  automatyczną konfigurację. Po skończonej konfiguracji

dokonaj korekty nastaw.

W menu "Dane kotła",

podmenu "Min temp zewn" - ustaw -20

podmenu "Charakterystyka wykreślna pompy" - ustaw delta p2 

W menu  USTAWIENIA>OBIEG GRZEWCZY 1>SPOSÓB REGULACJI> W tym poziomie wybierz  PROWADZENIE WG TEMPERATURY ZEWNĘTRZNEJ.

W menu  USTAWIENIA>OBIEG GRZEWCZY 1>MODUŁ OBSŁUGOWY W tym poziomie wybierz CW 400

W menu  USTAWIENIA>OBIEG GRZEWCZY 1>SYSTEM GRZEWCZY: W tym poziomie masz opcje: Grzejnik ; Konwentor ; Podłoga. Wybierz PODŁOGA

W menu  USTAWIENIA>OBIEG GRZEWCZY 1>MAX TEMPERATURA ZASILANIA- Ustaw 50 °C

Po wybraniu PODŁOGA , przejdź do: USTAWIENIA>OBIEG GRZEWCZY 1>USTAW KRZYWĄ GRZEWCZĄ:  Tutaj wybierz TEMPERATURA PROJEKTOWA 45

W razie przegrzania  pomieszczenia lub niedogrzania możesz tą wartość zmieniać tak aby temperatura w pomieszczeniu była na wymaganym poziomie .

W menu  USTAWIENIA>OBIEG GRZEWCZY 1>SPOSÓB OBNIŻENIA> Ustaw PRÓG TEMP. ZEWNĘTRZNEJ

Pozostałe parametry zostaw fabryczne. Jeśli tak ustawisz, nie powinno być problemów z pracą kotła . Pozostanie ewentualnie korekta  temperatury projektowej.

To wszystko.

Powodzenia.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dalej są problemy z pracą kotła jak można wytłumaczyc to jak głąbowi dlaczego pomimo nastawienia "lato od....." tu np 13stopni ten dalej grzeje wodę w podłogówce? Piękna ikonka się pokazała "lato(wył)" a ten dalej swoje czy coś jest źle podłączone na zworkach czy jaki czort....

Opublikowano

W menu: Info/Obieg grzewczy - jakie masz odczyty?.

To niemożliwe żeby ogrzewanie chodziło dalej, jeśli temperatura zewnętrzna przekroczy nastawę przełącznika lato/zima, w twoim przypadku jest to 13 stopni. Coś jest nie tak.

Zrób zdjęcia rur podłączonych do kotła.

Opublikowano

U mnie niema żadnego sprzęgła, rury są na połączone razem podłogówka i 2 grzejniczki w łazienkach zdjęcia będą slabe bo mam wszystko zastawione ale dodam, dzisiaj z czystej ciekawości zamieniłem stronami kabelek od czujnika zewnętrznego, włączyłem ogrzewanie i włącza się piec jak Woda w obiegu spadła do 24stopni na podłogówce d18611eb77f8bbdb83ea995aab700a01.jpg7259abe94e044a758542ceac0f74c9b3.jpg3918ff0ab3bfa544d801880e44e353b2.jpg916b24a7ebad9138e9d37155f44f8886.jpg4eab80645b60bad32306d94cbc210836.jpgb71bc43541e51adbe0efa2da07c155be.jpg

Opublikowano

Wejdź w MENU SERWISOWE, na samym dole będziesz miał menu DIAGNOZA, dalej wejdż w WARTOŚCI MONITOROWANE, następnie  OBIEG GRZEWCZY.  Odczytaj  wszystkie parametry i podaj mi .

Wejdź też w KOCIOŁ/PALNIK  i podaj odczytane wartości.

Opublikowano

Teraz ogrzewanie mam wyłączone totalnie dla mnie to niema sensu zostawiać uruchomione aby dawało do pieca gdy na dworze 25stopni a w chałupie 24 ten durny piec twierdzi że jest zimno0bd3ebe722f0545bce207a501d086f3d.jpg06a28db32f4e12d8c2753dc7b9591ad3.jpg4489ad3022523355a75e7f97c3131fb2.jpg8fb902671b408acc71f080c87b0abd6e.jpgd34805258818639b882ac242b18362fc.jpg12cd5a71a861b0dbe3ddc7fbadb5a8a4.jpg

Opublikowano

Mam jeszcze 4 pytania.

1. Czy  ogrzewanie wyłączyłeś je na kotle?.

2. Jak włączysz ogrzewanie sprawdź w DIAGNOZIE/WARTOŚCI MONITOROWANE/OBIEG GRZEWCZY czy wartości wskazane przez CW 400 są takie same jak w ostatnim poście?.

3. CZy ogrzewanie pracuje wtedy gdy kocioł grzeje ciepłą wodę  w zasobniku, czy też pracuje cały czas?.

4. Czy zmieniałeś ustawienia w drugim poziomie MENU kotła. Interesują mnie 2 wiersze z tego menu, tj 2.1F  i 2.2J?.

Opublikowano

1. Ogrzewanie wyłączone na sterowniku cw400

2. Wartości są mniej więcej podobne tzn różnią się tylko temperatury zadane i na powrocie

3. Nie rozumiem tego punktu. Jeżeli jest grzanie wyłączone a ma grzać tylko cwu to grzeje tylko cwu

4. Podpowiedź mi co to za wiersze 2.1f oraz 2.2j