Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano (edytowane)

Nie!, ty masz podwójny, tylko obcięty od strony palnika!!!

Po kiego grzyba taką przeróbkę zrobili?

I to jest cały problem, gdyż płomienie od razu mają kontakt z wymiennikiem  i wywalają w komin tu nic nie pomoże.

Może nie chciał wejść palnik na pellet?

Edytowane przez sambor
Opublikowano (edytowane)

A może tą brakującą część "wiadra" dorobić jako osłonę/ekran  wokół palnika? Obie części nie muszą się przecież idealnie stykać, czy wchodzić jedna w drugą?

Myślałem o czymś takim: lewa część jako osłona palnika, prawa- stare "wiadro". Żeby ogień nie walił na powrót w palnik, zrobić stożek w rurze połączony żebrami. Poniższe wyłącznie jako pomysł pod dyskusję, bez gwarancji, że będzie działać :)wiadro.png.30de2363448c601db18ed8d583cce9ca.png

edit: szkic dodałem, zanim @sambor napisał post #32. Czyli część "ściętostożkowa" musiałaby spełniać warunki ze szkicu we wpisie #32.

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano

Ważne jaki w kotle jest obecnie palnik, od tego trzeba zacząć.

Może się okazać że odległości palnika od ścianek wiadra były za małe i palnik się przegrzewał , więc obcieli ścianki i po krzyku, ale w ten sposób niszczony jest wymiennik i ciepło wywala w komin.

Jakby się dało to wiadro można przedłużyć na początek nawet zwykłą blachą stalową 0,8-1 mm zwiniętą w walec

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, gmaj22 napisał:

A może tą brakującą część "wiadra" dorobić jako osłonę/ekran  wokół palnika? Obie części nie muszą się przecież idealnie stykać, czy wchodzić jedna w drugą?

Ten ekran musi być luźny - są pewne wymogi co do odległości  deflektora od palnika , ponadto musi być miejsce na wylot spalin na wymiennik - po to jest to ucho w wiadrze, ono daje dystans wymagany na drogę spalin między krawędzią wiadra a czołem palnika 

Np minimalne wymiary komory dla mojego palnika podaję poniżej

viking odległości od palnika.jpg

Edytowane przez sambor
Opublikowano
Godzinę temu, gmaj22 napisał:

Myślałem o czymś takim: lewa część jako osłona palnika, prawa- stare "wiadro". Żeby ogień nie walił na powrót w palnik, zrobić stożek w rurze połączony żebrami.

Przecież prawa część tego garnka / wiadra jest praktycznie gładka, a to że takie kotły były produkowane przez czołowych producentów EU to o czymś świadczy że nie potrzeba tam żadnych udziwacznień.

Te wiadra były w kotłach wolfa, buderusa, viesmanna, vaillanta i pewnie kilku innych , więc nic nie zmieniamy  jego geometrii ,

tylko doprowadźmy wiadro do stanu "fabrycznego"

Opublikowano
Cytat

Zrobione ...wiadro dosztukowane

"pseudo tłumik "założony...  czyli zawirowywacz , na razie na próbę ,chyba że ktoś ma jakąś propozycje.

Odpaliłem i ok, temp wzrastała co 7min po 2 stopnie aż do ustawionego 55 stopniu,

tempratura  od 16 st na kotle do 55 st doszła po równo 2 godz. Dom 130 metrów, komin o o wiele chłodniejszy,

teraz tylko RCK tylko na ile ustawić ?

IMAG0614.jpg

IMAG0613.jpg

Opublikowano (edytowane)

Ja mam RCK ustawiony na 10Pa.

Temperatura trochę nisko ustawiona, ja dałbym min 60C

Trochę długie grzanie, ale to początek, zobaczymy po 2- 3 dniach 

Jeszcze podaj jaki masz palnik?

Kiedyś na aukcjach chodził taki buderus z palnikiem Viking , czyli takim jak mój - czy to ten zestaw czy też inny palnik?

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Palnik stalmark 25kw to samo jak sterowniki,  chałupa ochłodzona więc trzeba dogrzać mury ...

Bardzo dziękuje za pomoc i zainteresowanie tematem,  pokombinuje jeszcze z tylko  z tym tłumikiem i będzie ok.

Mogę trochę zmniejszyć średnice wylotu w tłumiku np z 120 na 80 ?

Opublikowano

Nie zmniejszaj wylotu spalin, gdyż może powstać cofka i spaliny pójdą na dom, zamiast do komina.

Natomiast sam wymiennik jest mocy ok 21kW a palnik jest większej mocy, więc warto skręcić moc  palnika na ok 20kW lub trochę mniej.

Gość Visitor1230
Opublikowano
49 minut temu, gargulec napisał:

Mogę trochę zmniejszyć średnice wylotu w tłumiku np z 120 na 80 ?

Odnosze nieodparte wrazenie ze zalozyciel tematu kombinuje na wszelkie sposoby jak zatkac komin :)

Opublikowano
16 minut temu, Visitor1230 napisał:

jak zatkac komin :)

Do tego nie potrzeba zmniejszania wylotu - wystarczy w komin wsadzić np stary beret lub rękaw z kufajki.

Dopiero teraz dowiedziałem się że palnik jest za duży i to raczej nim trzeba się zająć, a nie średnicą komina.

Opublikowano

Co tu kombinować...  to ma działać tak jak trzeba i już .

Nie jestem w temacie  dlatego też moje  proste  pytania i "Wasze"fachowe  odpowiedzi. Po prostu życie.

Poza tym , temat  pewnie się  przyda  na forum bo  nie jeden prosty człowiek taki  jak ja będzie chciał mieć ciepło domu :-)

Opublikowano

A więc  tak... Temp spalin po założeniu RCK max 95

Przez noc , po  ustawieniu pracy w modulacji zjadł 3 worki

przez następna noc po ustawieniu nastaw standard też zjadł 3 worki ,

w standard po osiągnięciu zamierzonych 60 wszedł w podtrzymanie i tak chodził cała noc,

temp powietrza w domu zamierzona 19   , a rano okazało że tu 24 . a piec się nie  wyłaczył  (histereza temp min 0.2)

sterownik w salonie stalmark st280, wcześniej co jakiś czas musiałem go kalibrować bo pokazywał błędne temp.

Potem do części grzejników nie dochodziła ciepła woda ,grzejniki conventer trochę starsze więc 

spuściłem wodę z obiegu ,zmieniłem zawory termostatyczne przy grzejnikach ,dokładnie odpowietrzyłem i...lipa.

Kocioł do temp 60 dochodzi w 15 min, a wszystkie grzejniki zimne ,pompy chodzą

Opublikowano

Pompy chodzą ale.... nie pompują może? Jakbyś zrobił zdjęcie przebiegu instalacji, poradzilibyśmy, co i gdzie odkręcić/poluzować.

Opublikowano

Temperatura  powietrza  doszła dość szybko, zadana 20 st ale odczuwalna sporo wyższa.

Dom pewnie jeszcze "dochodzi' ale wstępnie...

Chodzi na modulacji ,12gdz zjadł  worek  15kg ,pellet sosna świerk

Nastawy :30;60;100.... sterownik stalmark st-978

30...

czas podawania 3s

czas podtrzymania 35s

siła nadmuchu 30%

60...

czas podawania 5s

czas podtrzymania 30s

siła nadmuchu 50%

odległość od żądanej  5%

100...

czas podawania 8s

czas podtrzymania 20s

siła nadmuchu 75%

odległość od żądanej  8%

Opublikowano
Godzinę temu, gargulec napisał:

Temperatura  powietrza  doszła dość szybko, zadana 20 st ale odczuwalna sporo wyższa.

To fajnie że działa , spalanie trochę duże , ale mury muszą swoje zabrać.

A przed wizytą na forum jakie było spalanie i jaka temp wewnątrz?