Skocz do zawartości
IGNOROWANY

DEFRO Sigma ekopell_NIEUDANE ROZPALANIE

nelson27

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od roku użytuje kocioł Defro Sigma ekopell 16kW, pellet naprzemiennie Lava, Barlinek (6mm)

jednym z problem, z którym nadal się borykam jest dochodzący do kilkukrotnego w ciągu doby (rozpalanie średnio 7x na 24h) alarm nieudane rozpalanie (przy ponownym dochodzi do rozpalenia),

oraz do kilku razy w tygodniu brak ognia w rozpalania (skutkujące wygaszeniem trwałym pieca do czasu skasowania alarmu i zainicjowania rozpalania, czyli np. całą noc piec nie grzeje),

czujnik płomienia sprawdzony, zdaje się że pracuje prawidłowo, poziom jasności mam ustawiony na 25 (nie procent a jednostek, z zakresu 0-8000, przy najintensywniejszym płomieniu osiągam ok 2500 jednostek)

regulowałem nadmucham w górę i w dół, bez rezultatów, tu pytania:

-->czy przy PID piec korzysta z nastaw rozpalania  1:1 takimi jaki sa zdefiniowane (poziomu nadmuchu, czas przerwy i podsypu) czy reguluje względem aktualnych warunków, pytam ponieważ nie zawsze zgadza się to co nastawiłem z tym co widzę w podglądzie palnika w trakcie rozpalania?

-->co oznacza nastawa minimalna moc grzałki? 

-->jak dobierać startowy podsyp pelletu, ten który rozpala grzałka, w tym momencie mam kopczyk który zapala się na szczycie i płonie tak niewielkim ogniem , praktycznie nie zmieniając swojego natężenie w czasie, oscylując w granicach (wg mnie bardzo nisko zdefiniowanego poziomu jasności) 25?

--> co jeszcze może mieć wpływ? za duży/za mały ciąg kominowy? 

z góry dziękuję za konsultację

Opublikowano

Nie wiem jaki masz soft, ale może sobie ustawisz na podstawie tych danych. U mnie rozpala się w niecałe 2 min

Screenshot_20191117_155341_com.adobe.reader.jpg

Opublikowano

dziękuję za odpowiedź

soft mam: 3.2.2 16kW Belimo

różnice miałem w:

obroty_1: zmieniłem z 550 na 650

obroty_2: zmieniłem z 16% na 22%

czas podsypu mam 25sek i tak pozostawiłem

fazę opóźnienia mam jedną, pozostawiłem bez zmian, różnice kosmetyczne w porównaniu z Twoimi (Faza1)

u mnie grzałki mam na Auto, czyli rozumiem, że grzeje pierwsze z drugą naprzemiennie w kolejnych rozpalaniach...?

Opublikowano

Ja grzałkę mam jedną, ale jak są dwie to tak, grzeją na przemian

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Podepnę się trochę pod temat. Ja również posiadam kocioł Sigma Ekopell 16kw i również borykam się z problemem  pt "nieudane rozpalenie" kod błędu 17 bodajże.  Trwa to już drugi rok, miałem już wymieniony czujnik płomienia, czyszczę go dość często, a problem jak był tak jest. Nie ma dnia żeby ten komunikat mi nie wyskoczył.

Czy macie pomysł jak sobie z tym poradzić. Powyżej piszecie o wprowadzeniu poszczególnych ustawień kotła. Nie ukrywam że nie kopałem w tych ustawieniach w ogóle i nawet nie wiem jak miałbym coś sprawdzić i zmienić.

Czy jesteście w stanie mnie pokierować krok po kroku jak to zrobić??

Byłbym bardzo wdzięczny za każdą pomoc

Dzięki

Opublikowano

u mnie koniec końców parametry @gilal nie pomogły..zresztą eksperymentowałem z nimi sam przez sezon + różny pellet, finalniebez skutku, dopiero prześledzenie wielu cykli rozpalania z poziomu widoku palnika pozwoliło mi dobrać odpowiedni próg poziomu jasności płomienia świadczący o rozpaleniu, aktualnie jest on nieprzyzwoicie niski-->20 jednostek, jednak od 15.12.19 miałem tyko jeden przypadek nieudanego rozpalania (wcześniej do kilku razy/dzień) + dodatkowo używam równocześnie 2 grzałek (rozpala się w ok 2min, wcześniej przy jednej grzałce praktycznie zawsze 10min + ponowienie próby przy nieudanym rozpalaniu)

Opublikowano
W dniu ‎2019‎-‎11‎-‎17 o 15:46, nelson27 napisał:

najintensywniejszym płomieniu osiągam

W dniu ‎2019‎-‎11‎-‎17 o 15:46, nelson27 napisał:

czujnik płomienia sprawdzony, zdaje się że pracuje prawidłowo, poziom jasności mam ustawiony na 25 (nie procent a jednostek, z zakresu 0-8000, przy najintensywniejszym płomieniu osiągam ok 2500 jednostek)

strasznie niską masz tą wartość. zmień na 100, albo choć 60. najlepiej przełącz na ekran testowy i obserwuj jak podczas rozpalania zmienia się ta wartość. może trzeba wyczyścić czujnik ognia i tunel w którym się znajduje.

jak nie pomoże, to w ustawieniach zmień sposób rozpalania. w ustawieniach rozpalanie wyłącz czujnik ognia. wtedy piec przejdzie w tryb pidpraca po wzroście temp. spalin o 5 st.C.

Opublikowano

Powiedz mi w jaki sposób można wyczyścić ten tunel w którym znajduje się czujnik ognia?? Czy trzeba to jakoś rozkręcić??

Opublikowano

ja mam sas, ale pewnie u ciebie jest podobnie. jak wiesz gdzie jest czujnik ognia, to musisz go wyciągnąć, pewnie gdzieś pod koszem zasypowym - znajdziesz na pewno jest przykręcony jakimś torxem do tunelu, który chcemy wyczyścić. jak wyjmiesz czujnik, to do tunelu, w którym był wsadzasz  najlepiej jakiś drut owinięty szmatką i czyścisz na całej długości.

Opublikowano

czujnik ognia.jpg

tu masz obrazek z sieci - tak to wygląda u mnie, pewnie masz podobnie

Opublikowano
W dniu 5.02.2020 o 23:04, nelson27 napisał:

u mnie koniec końców parametry @gilal nie pomogły..zresztą eksperymentowałem z nimi sam przez sezon + różny pellet, finalniebez skutku, dopiero prześledzenie wielu cykli rozpalania z poziomu widoku palnika pozwoliło mi dobrać odpowiedni próg poziomu jasności płomienia świadczący o rozpaleniu, aktualnie jest on nieprzyzwoicie niski-->20 jednostek, jednak od 15.12.19 miałem tyko jeden przypadek nieudanego rozpalania (wcześniej do kilku razy/dzień) + dodatkowo używam równocześnie 2 grzałek (rozpala się w ok 2min, wcześniej przy jednej grzałce praktycznie zawsze 10min + ponowienie próby przy nieudanym rozpalaniu)

U mnie przy tych ustawieniach kocioł się nie chciał rozpalić nawet.

Opublikowano

Ja jeszcze nigdy nie miałem nieudanego rozpalenia (piszę o swoich ustawieniach). Zawsze w granicy 2 minut.

Te same ustawienia i ten sam palnik ma szwagier i też zero problemów.

Kolega kupił niedawno Smart ekopell 12kW i też bez problemu

Opublikowano

wyczyść jeszcze czujnik i tą rurkę w której się znajduje, może tam syfu kupa i nie świeci

Opublikowano
2 godziny temu, DefroSigmaEkopell16kw napisał:

No to nie wiem o co chodzi. Spróbuję jeszcze coś pomyśleć

A może masz wentylator wyciągowy spalin?

Bo ja mam tam wartości biegu minimalne zmienione. W parametrach serwisowych - nadmuch 2 - minimalny nadmuch - 1 bieg

A w parametrach pracy - nadmuch 2 - minimalny nadmuch - 4 bieg

Patrząc na podgląd serwisowy to wysterowanie nadmuch 2 musi być trochę większy od nadmuch 1. U mnie jest to wartość większa o 2. I tak jest non stop

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.