Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Termostat pokojowy eSTER x80 dla pieca Lazar SmartFire 11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
Ostatnio kupiłem od producenta termostat pokojowy eSTER x80 wersja bezprzewodowa.

Mam piec na pellet Lazar SmartFire 11/400.

W ten weekend chciałem podłączyć urządzenie i pojawił się problem.

Nadajnik wg instrukcji podłączyłem pod piny 5V, GND, D+ i D-. Oczywiście identycznie od strony nadajnika i głównego sterownika pieca (pod obudową).

Po włączeniu pieca sparowałem nadajnik i termostat bez problemów.

Później chciałem na głównym wyświetlaczu (ecoTOUCH ecoMAX 810 P3-L) zmienić ustawienia mieszacza aby używał termostatu, a nie zadanej temperatury lub zewnętrznego modułu pogody (nie bardzo się sprawdza).

Niestety nie znalazłem żadnych ustawień aby włączyć termostat. Jedynie w ustawieniach mieszacza 1 mam opcje "Termostat pokojowy mieszacza 1" gdzie mogę ustawić jedynie temperaturę "Obniżenie temp. zadanej mieszacza przy rozwartych stykach termostatu".

Gdy wyjdę w główne menu - Informacje i znajdę "Term. pok. mieszacza 1" to ma wartość na OFF niestety.

Nie mam pojęcia już co zrobić. Szukałem jeszcze jakichś dodatkowych ustawień na termostacie, ale nic nie znalazłem. Do menu serwisowego tego termostatu nie mogę się dostać, jest inny pin niż do ecoTOUCH :(

Bardzo proszę o jakieś porady co z tym mogę zrobić. Może coś trzeba wyłączyć i wtedy opcje się pojawią?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam posiadam piec lazar 11/150 i mam pytanie o podłaczenie nadajnika bezprzewodowego do którego modułu został podłaczony do modułu a czy b?Mam podłączone do modułu B pod G2 i nie działa moduł niby sie ze sparował ale na sterowniku pokojowym eSTERX80 nie pokazuje nazwy modułu pieca i nie ma połaczenia ze sterownikiem pieca.Prosiłbym o podpowiedź jeśli można pozdrawiam

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Spóźniłem się o rok Ale może komuś się przyda, Ja też nie wiedziałem gdzie podłączyć a wystarczyło uważnie przeczytać instrukcję. eSTER x80 podłączasz owe 4 kabelki zgodnie z opisem do tych samych miejsc gdzie jest podłączony wyświetlacz z kotła. Oczywiście zgodnie z opisem na kabelkach czyli  Gnd do Gnd   itd.