Piotrekkkkkkkkkk Opublikowano 3 Listopada 2019 #1 Opublikowano 3 Listopada 2019 Witam Potrzebuje pomocy w doborze kotła gazowego do mojego budynku. Budynek nowy 2x400 metrów. Generalnie na parterze - pomieszczenia socjalne - 100 metrów Hala - 300 metrów Poddasze mieszkalne 250 metrów Magazyn nieogrzewany na poddaszu 150 metrów Ściany ocieplone grafitem 15 cm, okna 3 szybowe, wełna 30 cm, Izolacja raczej dobra. Wysokość pomieszczeń mieszkalnych 280 cm, hala 330 cm, socjalki 300 cm. Hala - ogrzewanie za pomocą 2 x nagrzewnica wodna volcano Socjalki - grzejniki standardowe Poddasze mieszkalne - podłogówka 170 m2 i grzejniki tradycyjne Inwestycja Kielce Według projektu zapotrzebowanie budynku to 35 kw. Miałem zaprojektowany kocioł na ekogroszek - 40 kw. Jak się ma to do kotła gazowej? Zależy mi na dużej modulacji pieca - przedstawiwszy aby był ekonomiczny. Dodam że według projektu budynek ma 600 metrów powierzchni użytkowej. Nie wiem gdzie pozostałe 200 metrów się zgubiło....
sambor Opublikowano 3 Listopada 2019 #2 Opublikowano 3 Listopada 2019 Godzinę temu, Piotrekkkkkkkkkk napisał: Zależy mi na dużej modulacji pieca - przedstawiwszy aby był ekonomiczny. To trzeba zestawić kaskadę kotłów np 2x Termet 25kW i będzie modulacja od 3 -50kW, ale czy to ma sens?
Piotrekkkkkkkkkk Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor #3 Opublikowano 3 Listopada 2019 Projektant z gazowni namawianie na 50 kw. Mówi ze 35 kw to za mało. Co myślicie o tym piecu Logano plus GB212 (50 kW) https://www.buderus.com/pl/pl/ocs/budynki-mieszkalne/logano-plus-gb212-15-50-kw--746285-p/ Ma dobrą modulację od 7,2 do 50 kw Myślałem też o 2 kotłach kaskadowych. Co o tym myślicie ? Np. 2 kotły w kaskadzie po 25 kw. Czy to rozwiązanie było by bardziej ekonomiczne ? Mniejsze kotły mają lepszą modulację.
Piotrekkkkkkkkkk Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor #4 Opublikowano 3 Listopada 2019 1 minutę temu, sambor napisał: To trzeba zestawić kaskadę kotłów np 2x Termet 25kW i będzie modulacja od 3 -50kW, ale czy to ma sens? Właśnie nie wiem ? Chodzi o ekonomiczność. Generalnie obiekt jest mieszkalno-usługowy, Z tym że nie grzeje na hali - bo to dla mnie magazyn. Pomieszczenia socjalne też nie używamy za często. Pracujemy u klienta. Stale będzie ogrzewana część mieszkalna na poddaszu - 250 m2. Żona lubi ciepło. Przy pracy na hali mamy 2 nagrzewnice wodne grzewczo wenttylacyjne o mocy 15 kw
sambor Opublikowano 3 Listopada 2019 #5 Opublikowano 3 Listopada 2019 To trzeba rozdzielić - na część mieszkalną dać 1 kocioł np 20kW Na resztę drugi np 50kW., nagrzewnice to beczka bez dna wyssają każdą ilość ciepła z kotła.
Piotrekkkkkkkkkk Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor #6 Opublikowano 3 Listopada 2019 Ale to już nie będzie ekonomicznie raczej.
sambor Opublikowano 3 Listopada 2019 #7 Opublikowano 3 Listopada 2019 Jak to ekonomia ma być? Albo grzejesz część mieszkalną albo całość, nagrzewnica nie będzie działać odczuwalnie z mocą np 2-5kW, jej trzeba z 10kW podać aby coś się czuło.
Piotrekkkkkkkkkk Opublikowano 4 Listopada 2019 Autor #8 Opublikowano 4 Listopada 2019 No tak. Ale nagrzewnice nie będą chodzić cały czas. To 50 kw nie pociągnie całości ? Może jakiś bufor zrobić - gdzieś o takim czymś czytałem.
Piotrekkkkkkkkkk Opublikowano 5 Listopada 2019 Autor #9 Opublikowano 5 Listopada 2019 Czy ktoś to zagląda ????
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.