Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Naczynie przeponowe

piter3173

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powaga? tak masz naczynie zamontowane przy zasobniku CWU. ja pier....le . Kto to montował?

Opublikowano

Ta miedziana rurka widoczna na zdjęciu to rozumiem z kotła, w takim wypadku gdzie jest podłączona zimna woda :O ?

Opublikowano

Króćce zimnej i ciepłej wody są od góry, z tym że zimna ma rurkę wewnątrz niemal do dna. 

Opublikowano
12 godzin temu, Zbyszko125 napisał:

Powaga? tak masz naczynie zamontowane przy zasobniku CWU. ja pier....le . Kto to montował?

11 godzin temu, arek810316 napisał:

Masakra...kto to robił????

pomijając efekt wizualny, to co jest źle?

Opublikowano

Tam tylko do naczynia powinna być rurka o większej średnicy , taka jak przyłącze w naczyniu czyli DN20 - miedź Cu22 wystarczy, a reszta jest OK.

Na zasilaniu ZW powinien być zaw zwrotny a za nim zaw bezpieczeństwa 6bar.

Naczynie może zostać. 

Opublikowano

ale co Ty chcesz od tego?

masz naczynie połączone z układem wody użytkowej to co chcesz więcej?

schematów w zsieci jest tysiące, wszystkie takie same, ale jak chcesz to masz, na żywo image.thumb.png.8b0462b55c20bef6a1bb96aec0e274d9.png

Opublikowano
pomijając efekt wizualny, to co jest źle?
Co jest źle? A już chyba Sambor wspomniał co jest źle

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wspomniał co ewentualnie poprawić, czyli grubsza rurka, a poza tym jest ok.

Nie ma powodu pisać, że tragedia, masakra i ogólnie drugi Czarnobyl czy inne Nagasaki.

Brzydko to fakt, ale zadanie spełnia. 

Opublikowano
Teraz, piter3173 napisał:

Ok czyli u mnie jest dobrze tylko trzeba wymienić PEX na miedź 22

Nie musisz.  To ma tylko przejąć zwiększoną objętość wody przy ogrzewaniu jej.

Opublikowano
6 godzin temu, Gonzo19 napisał:

Nie musisz.

Wg przepisów rura łącząca naczynie przeponowe z instalacją musi mieć taką średnice jak przyłącze w naczyniu - tak mówią przepisy a ten co ci radzi inaczej to cię po prostu wpuszcza w maliny, sam nie znając przepisów.

To taka sama sprawa jak naczyniem wzbiorczym i rurą do nie go - majstry robią pexem, plastikiem a ma być metal i to min 1".

W jednym i drugim przypadku naczynie jest zabezpieczeniem a nie zabawką czy kwiatkiem przy kożuchu.

Opublikowano

O naczyniu wzbiorczym nie piszę bo nie mam o nim pojęcia. 

A naczynie przeponowe przy cwu nie musi być metal.

Fakt, nie znam przepisów pod tym względem, ale znając zasadę działania tego naczynia przeponowego, to tak jak ma @piter3173, będzie spełniało swoją funkcję. 

Opublikowano

Ja nie pisałem że musi być metal - tylko że musi być średnica nominalna DN20 a pex, który jest obecnie to DN12 .

Podejście pod naczynie można zrobić PP 25,  PEX25 albo Cu22 lub stalą ocynkowaną 3/4" - ja zaproponowałem miedź , gdyż inne rury już tam są z miedzi.

Jak nie znasz przepisów to skąd wiesz że taka rurka będzie spełniała swoją funkcję?

Ej chłopy , chłopy - trochę logiki i poczucia odpowiedzialności co do waszych "światłych rad"

Opublikowano
2 godziny temu, sambor napisał:

jak nie znasz przepisów to skąd wiesz że taka rurka będzie spełniała swoją funkcję?

Bo przepisy nie decydują o tym, czy coś ma działać czy nie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.