Skocz do zawartości
IGNOROWANY

podłogówka na pellet

rycek87

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, rycek87 napisał:

W każdym razie przyjże się także piecom producentów o których napisałeś i jeżeli jakieś PC także polecacie to chętnie się im przyjże i odświeżę swoje spojrzenie na ogrzewanie. 

Za cenę ok. 20 tyś masz PC firmy Daikin, słyszałem bardzo pochlebne opinie. Szwagier w nowo budowanym domu zamówił też taką, mimo że wcześniej truł mi o dobór kotła na pellet. Teraz mi dziękuje, że mnie posłuchał

Opublikowano
3 minuty temu, rycek87 napisał:

coś takiego macie na myśli? https://www.pelletexpert.pl/blackstar

Tak

Opublikowano

Nie bój się pompy ciepła, do nowego domu powinien być zakaz montowania kotła na paliwo stałe, tak uważam. Sam mam 200m do ogrzania, średnio ocieplony domek z lat 80-tych, i za parę lat jak mój tegoroczny peleciak się wysłuży będę rozglądał się właśnie za PC. Pozdrawiam.

Opublikowano

Kolego @rycek87 w sprawie Pompy Ciepła ze swej strony polecam Ci kontakt do mojego kolegi Jarka który zajmuje się tym profesjonalnie.Posiada pełne uprawnienia na sprzedaż i montaż. On Ci powie wszystko to o czym powinieneś wiedzieć a nawet więcej. Jeździ po całej Polsce. Doradzi Ci jeśli chodzi o instalację CO pod PC.

Polecam kontakt 695303601 

Opublikowano

Na konkurencyjnym forum muratora więcej pisze się o PC i fotowoltaice, tutaj więcej pisze się o samych kotłach różnej maści oraz problemach w samych instalacjach CO

Opublikowano
11 godzin temu, robin60 napisał:

Kolego @rycek87 w sprawie Pompy Ciepła ze swej strony polecam Ci kontakt do mojego kolegi Jarka który zajmuje się tym profesjonalnie.Posiada pełne uprawnienia na sprzedaż i montaż. On Ci powie wszystko to o czym powinieneś wiedzieć a nawet więcej. Jeździ po całej Polsce. Doradzi Ci jeśli chodzi o instalację CO pod PC.

Polecam kontakt 695303601 

ok dzięki za kontakt.

Odezwę się i zobaczymy co mi kolega powie. 

Opublikowano

Napisz tu proszę później , co Ci powiedział 

Opublikowano
W dniu 4.10.2019 o 08:24, Benton661 napisał:

Napisz tu proszę później , co Ci powiedział 

Niestety na tą chwilę nie powiedział mi za dużo po za tym, że oczywiście może wykonać taką instalację i że prześle wycenę to wtedy porozmawiamy. Na tą chwilę nie dostałem wyceny.

Za to rozmawiam także z innymi wykonawcami PC. Niestety rozbieżności pomiędzy ich "wersjami" instalacji są. 

Jedni twierdzą, iż najlepszy będzie monoblok a inni, że split.

Jednogłośnie mówią, że przy tylko podłogówce nie ma konieczności wykonywania bufora a dwa rozdzielacze (1 na parter i 1 na poddasze) można podłączyć na jednym obiegu i będzie wszystko działać dobrze - PC sobie poradzi.

Natomiast projektant instalacji sanitarnych - kontakt z bloga, który prowadzi - zaleca aby jednak zrobić bufor i dwie niezależne pompy obiegowe. Napewno jest to lepsze rozwiązanie.... tylko czy ekonomicznie uzasadnione?

Mój temat chyba zaczyna się przeradzać w dyskusje o PC, ponieważ chyba w tej chwili jest bardziej zdecydowany na ten typ ogrzewania.... wygoda użytkowania przemawia za moim lenistwem :) 

Pytanie - jakbyście rozwiązali grzejnik/suszarkę na ręczniki w łazience?

instalator radzi aby podłączyć grzejnik pod instalację podłogówki i nic więcej nie robić.

Wcześniejszy instalator na którego się nie zdecydowałem polecał to samo rozwiązanie ale rozbudowane o grzałkę elektryczną, które będzie podbijać temp w grzejniku.

Z kolei wykonawcy PC twierdzą, iż są to rozwiązania całkiem bez sensu i nie przydatne. Ich zdaniem najlepszy rozwiązaniem jest zastosowanie grzejnika elektrycznego wypełnionego glikolem albo czym tam one są wypełnione w każdym razie nie podłączonym do niczego poza prądem. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.